Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Ángel Ortega, presidente de la Asociación Ibérica de Tecnología sin Zanja
“Hi ha tot un mercat per explotar al voltant de les Tecnologies sense Rasa”

Entrevista a Ángel Ortega, president de l'Associació Ibèrica de Tecnologia sense Rasa

David Muñoz25/04/2014

Del 13 al 15 d'octubre d'aquest any, Fira de Madrid acollirà la 32ª edició de la International No Dig, el major esdeveniment mundial de la indústria de la Tecnologia Sense Rasa, una trobada que reunirà a centenars de professionals interessats a aprendre els nous mètodes i tècniques que estalvien diners i que milloren les infraestructures sense perjudicar als ciutadans ni al medi ambient. Entrevistem a Ángel Ortega, president de la Associació Ibèrica de Tecnologia sense Rasa (Ibstt), per conèixer en quina situació es troba l'organització d'aquesta important trobada.

Com van els preparatius de la International No-Dig Madrid 2014?

Actualment, gran part de la nostra activitat diària s'està centrant a aconseguir notorietat per al Congrés, generar presència en els mitjans de comunicació, atreure al públic amb poder de decisió, aconseguir patrocinadors, així com expositors nacionals i internacionals que participin en el major esdeveniment anual de la indústria de la Tecnologia Sense Rasa Mundial, que es va a celebrar aquest any per primera vegada al nostre país.

Estem mantenint reunions al més alt nivell, amb els principals líders d'opinió, promovent la seva difusió amb jornades i taules rodones en les fires i salons internacionals. L'objectiu principal és atreure públic visitant qualificat amb veritable poder de prescripció i de decisió de compra, facilitant que el contacte personal prosperi en accions comercials.

Ángel Ortega, president de l'Associació Ibèrica de Tecnologia sense Rasa (Ibstt)
Ángel Ortega, president de l'Associació Ibèrica de Tecnologia sense Rasa (Ibstt).

Quin properes iniciatives van a escometre en aquest sentit?

Precisament, el 29 de maig celebrem a Madrid una presentació a nivell nacional, en col·laboració amb la Universitat Pontifícia de Cometes-ICA. El format inclourà una sèrie de taules rodones: ‘Introducció a les Tecnologies Sense Rasa’, presentant d'una manera clara i divulgativa nostres tècniques: localització i inspecció, rehabilitació i perforació dirigida de qualsevol tipus de serveis enterrats, xarxes de proveïment i sanejament, xarxes de gas, electricitat, cable, telecomunicacions, fibra òptica, passos inferiors sota serveis existents (carreteres, ferrocarrils, rius, pistes d'aeroports, camps de golf, instal·lacions protegides,…); ‘Situació actual de la Tecnologia Sense Rasa a Espanya’ a través d'informes que posin de manifest el punt de vista dels ajuntaments, de les companyies d'aigua, gas i telecomunicacions, sobre els avantatges de la seva utilització a nivell econòmic, mediambiental i ciutadà; i debats sobre aquestes tecnologies reconegudes per l'ONU (Programa 21, Capitulo 34) com a tecnologies ecològicament racionals i ambientalment sostenibles que promouen el desenvolupament sostenible de les ciutats, que protegeixen als ciutadans i al medi ambient i que són imprescindibles per al desenvolupament de les ‘Smart Cities’.

Després de la celebració de més de 30 edicions en diferents parts del món, aquesta és la primera vegada que la Ibstt exerciré d'amfitriona d'aquesta trobada. Què suposa per a la seva associació?

És un orgull, és la primera vegada que participem i liderem la presidència del Congrés Mundial Anual i Exposició Universal sobre la Tecnologia Sense Rasa, de la mà de l'associació internacional. És la primera vegada, en 31 anys, que la documentació, web i fullet d'aquest esdeveniment, així com una tercera part de les conferències, estan en espanyol. I és la primera vegada que el Comitè Tècnic Científic del Congrés inclou noms espanyols d'experts pertanyents a entitats, universitats i organismes nacionals de reconegut prestigi internacional.

Com va ser el procés perquè els assignessin l'organització d'aquesta edició?

Al maig de 2011, vaig presentar a Berlín la candidatura de Madrid com a seu oficial de la 32ª edició de l'International No Dig 2014, i va anar precisament un 2 de maig, després d'una sèrie de visites d'inspecció del Comitè Internacional finançades per Madrid Convention Bureau (Ajuntament de Madrid), quan Ibstt va ser proclamada guanyadora de la candidatura per celebrar a Madrid la 32ª edició de l'International No Dig 2014. A partir d'aquí va començar el ‘compte enrere’, en uns moments realment durs per al sector.

Ens podria avançar alguns dels principals atractius que va a tenir aquesta 32ª edició de la International No-Dig?

Es tracta d'un esdeveniment únic, singular i irrepetible en molts anys, ja que canvia anualment de seu i continent. Les properes seus seran: en 2015 Istanbul (Turquia), en 2016 Pequín (Xina), en 2017 Medellín (Colòmbia), en 2018 Washington D. de C. (EUA) i actualment nostra homòloga a França, la Fstt, està preparant la seva candidatura perquè París sigui la seu de l'International No Dig en 2019.

Durant tres dies servirà d'aparador per a tothom de tecnologia i innovació, i una projecció internacional d'imatge i marca. Servirà de pont d'unió i plataforma d'intercanvi amb Llatinoamèrica. Sens dubte serà una ocasió única per conèixer i donar-se a conèixer.

Serà punt de trobada per debatre els nous avanços, projecció i oportunitats de promoció per a les empreses participants, potenciant el seu negoci i networking internacional.

El programa comptarà amb un ampli ventall de sessions tècniques, 40 en anglès i, per primera vegada, 20 en espanyol, demostracions en viu de les últimes tecnologies i productes... Innovació, coneixement i noves tecnologies es donaran la mà en la cita internacional més important de l'any per a la indústria de la Tecnologia sense Rasa.

Les Tecnologies sense Rasa permeten realitzar treballs de perforació sense pertorbar l'activitat diària en instal·lacions com les aeroportuàries...
Les Tecnologies sense Rasa permeten realitzar treballs de perforació sense pertorbar l'activitat diària en instal·lacions com les aeroportuàries.

Pel que comenta, és una ocasió única per tots aquells que estiguin interessats en aquest mercat…

Va a proporcionar un accés directe a una xarxa internacional de més de 4.000 tècnics experts en Tecnologia Sense Rasa de 29 països, amb la participació d'alts representants de l'administració a nivell nacional i internacional, delegats vip de la resta de societats internacionals de Tecnologia sense Rasa…

Presenta un caràcter multisectorial, aglutinant administracions i organismes públics i privats, constructores, empreses de serveis, operadors, instal·ladors, enginyeries, consultores, fabricadores i/o distribuïdors d'equip, elements i accessoris per a tot tipus de conduccions, associacions, col·legis professionals, universitats, escoles tècniques, així com centres de recerca i desenvolupament tecnològic.

Per a un professional que mai hagi assistit a aquesta trobada, podria resumir-li en què consisteix? Què va a trobar en ell?

El Congrés Internacional International No Dig Madrid 2014, és el major esdeveniment anual de la indústria de la Tecnologia sense Rasa a nivell mundial, organitzat per la Istt (International Society Trenchless Technology) que engloba 29 societats de Tecnologia sense Rasa, homòlogues a Ibstt, en 29 països dels cinc continents. International No Dig es porta celebrant durant 32 anys consecutius en diferents seus i promou un desenvolupament sostenible de les ciutats mitjançant l'ús de les Tecnologies Sense Rasa, Tecnologies No Dig, Trenchless Technology aprovades per l'ONU com a tecnologies ecològicament racionals i mediambientalment sostenibles (Agenda 21 Cap.34).

Centenars de professionals assistiran per aprendre nous mètodes i tècniques que estalvien diners i milloren les infraestructures sense perjudicar als ciutadans ni al medi ambient. Aquest Congrés Internacional i Exposició Universal oferirà als assistents l'oportunitat d'aprendre els mètodes a través de les conferències tècniques en anglès i espanyol. Durant tres dies es permetrà al visitant professional parlar i contactar amb els fabricants i distribuïdors, operadors i instal·ladors.

És un gran fòrum que reuneix als millors experts de tot el món, on fer nous contactes, amics, i en el qual any rere any es viuen increïbles experiències, mentre es gaudeix de l'hospitalitat dels diferents països que ho acullen, seus de les diferents societats de Tecnologia sense Rasa repartides pel món.

Pel que comenta és un punt de trobada per a tot el sector, no és així?

Efectivament, l'Exposició Internacional No-Dig és un tradicional punt de trobada on compartir i comparar idees; i per estar al dia de les últimes novetats quant a productes i serveis per al desenvolupament i manteniment d'instal·lacions soterrades.

Suposa una oportunitat única on reunir-se amb empreses de serveis públics: aigua, sanejament, telecomunicacions, gas, electricitat, representants del govern central, autonòmic i local, presidents, consellers delegats, experts d'empreses d'enginyeria, universitats públiques i privades, autoritats de col·legis professionals, fabricadors, contractistes, tècnics municipals…

Esperem que aquest fòrum constitueixi una eina al servei de la indústria de la Tecnologia Sense Rasa al mercat ibèric, i que serveixi d'intercanvi d'informació i promogui les relacions entre quants estem compromesos amb el món de l'enginyeria i les noves tecnologies en benefici dels ciutadans i el medi ambient: tècnics municipals encarregats del clavegueram i sanejament, contractistes, operadors, consultors, enginyers, personal de construcció o de manteniment de plantes industrials, prevenció de riscos, fabricadors, companyies d'aigua i altres serveis d'infraestructures enterrades.

Treballs de perforació horitzontal per a la Copa Amèrica de Vela celebrada a València
Treballs de perforació horitzontal per a la Copa Amèrica de Vela celebrada a València.

La International No-Dig té una part de Congrés i una altra d'Exposició. Quins tipus d'empreses exposen: proveïdors, enginyeries, constructores…?

Van a exposar constructores, empreses de serveis, enginyeries, consultores, fabricadores i/o distribuïdors d'equip, elements i accessoris per a tot tipus de conduccions de totes i cadascuna de les infraestructures de serveis subterranis, així com de tot tipus de materials. Hi haurà proveïdors de maquinària per a obra civil, infraestructures, sanejament, proveïment, gas, electricitat, telecomunicacions, etc.

En definitiva, es donaran cita companyies amb tecnologies per a la inspecció i localització de conduccions, mitjançant mètodes avançats de robotización; tecnologies per a la instal·lació de conduccions (entubados, encamisados, embranzida de tubs, perforació dirigida, perforació horitzontal dirigida (HDD), microtúneles, clava de tubs, etc.), així com especialistes en tecnologies per a la inspecció i rehabilitació de conduccions (equips CCTV, packers, màniga, compac pipe, CIPP…), tecnologies per a la substitució de canonades (cracking, bursting, relining, close-fit, sliplining) i tecnologies per al segellat i la reparació de conduccions.

També hi haurà espai per a companyies que realitzen treballs de localització, inspecció, instal·lació, construcció, manteniment, rehabilitació i/o substitució de tots els serveis enterrats: xarxes de proveïment i sanejament, xarxes de gas, electricitat, cable, telecomunicacions, fibra òptica, sistemes de drenatge i evacuació, captació d'aigua i inmisarios, emissaris submarins, captació per desaladoras, piscifactories, passos inferiors sota serveis existents (carreteres, ferrocarrils, rius, pistes d'aeroports, camps de golf, instal·lacions protegides, etc.).

En una altra entrevista que li realitzàvem fa una mica més de dos anys, comentava que a Espanya no existeix tradició de treballs mitjançant Tecnologia sense Rasa. Ha millorat la seva implantació en aquest temps?

Efectivament, en aquella ocasió vaig comentar que el 80% de les obres podrien fer-se sense aixecar el paviment ni molestar als veïns. A les nostres ciutats es fa imprescindible tendir i renovar les xarxes d'aigua, gas, electricitat, telecomunicacions que recorren el nostre subsòl. La construcció o la rehabilitació d'aquestes nombroses canalitzacions portava aparellada inevitablement l'obertura constant de molestes rases, que interrompien la circulació per als vianants, tallaven la calçada, produïen sorolls, pols, enderrocs, evacuació de terres, aportació de materials de farcit, ús de maquinària i camions que emeten CO2 a l'atmosfera, pegats en els paviments,... i una llista interminable d'afeccions, inconvenients i sobrecostes ambientals i al ciutadà. Però avui dia és perfectament possible, en la majoria dels casos, construir xarxes de canalitzacions subterrànies sense obrir rases al llarg del seu traçat. En cada obra se superen anteriors límits, es milloren els procediments, s'incorporen noves tècniques i materials i es redueixen costos.

D'altra banda, les administracions i les empreses de serveis públics estan buscant millors formes d'actualitzar i donar manteniment a les xarxes d'aigua potable i sanejament, la qual cosa suposa una gran oportunitat de participar en aquestes futures inversions per al sector de les Tecnologies Sense Rasa a Espanya. Aquestes tècniques permeten retornar nova vida a moltes velles conduccions a les quals el pas del temps els ha arrabassat les seves capacitats i característiques: impermeabilidad, capacitat de transport,... En definitiva, podem perllongar en 25 o 50 anys la vida d'una conducció.

La redacció de projectes aplicant Tecnologies sense Rasa és més senzilla i les afeccions al medi ambient són mínimes
La redacció de projectes aplicant Tecnologies sense Rasa és més senzilla i les afeccions al medi ambient són mínimes.

Realment si mirem avui els nostres carrers, ja no s'obren tantes rases com fa uns anys però entenc que això és més achacable a la crisi econòmica, a la caiguda en la inversió pública, que a un major implantació de les Tecnologies sense Rasa, no? Creu que aquesta crisi també pot tenir el seu costat positiu en la mesura en què es guanyi en professionalització en aquest tipus de treballs?

Hi ha tot un mercat per explotar al voltant de les Tecnologies sense Rasa, i estic convençut que la seva utilització va a créixer fins a situar-nos a nivells europeus. Van sorgir fa uns vint anys en Centroeuropa i tenen el seu gran buit de mercat en societats desenvolupades on la rasa convencional es converteix en alguna cosa molt molest, l'existència del qual deixa de tenir sentit en haver-hi alternatives més avantatjoses econòmicament que no impliquen la seva obertura. La instal·lació d'una canonada d'enllumenat, de gas o de proveïment implica desviaments de tràfic, trencaments en el paviment amb la consegüent emissió de sorolls i pols, retirada de materials del sòl i subsòl, que una vegada instal·lada la canonada s'ha de tornar a portar, i la reposició del paviment. Per contra, les Tecnologies sense Rasa eviten tots aquests inconvenients i a més, els terminis d'execució són espectacularment més curts. Estudis realitzats demostren que l'aplicació d'aquestes tècniques, aconsegueix una reducció en les emissions de CO2 d'entre el 78% i el 90% enfront de les tècniques que impliquen obertura de rasa.

Una de les solucions per millorar la situació és apostar per una major professionalització de tècnics municipals i responsables d'aquests serveis urbans. D'altra banda, cal donar a conèixer l'existència i aplicació d'aquestes tècniques als destinataris finals de la seva aplicació: ciutadans, comerciants, responsables polítics de la construcció i gestió de les ciutats i, en definitiva, a tota la societat. És el moment que els professionals i la societat civi, col·laborem per aconseguir convertir les nostres ciutats en ‘Smart Cities’, ciutats més intel·ligents i segures, garantint les necessitats de generacions futures.

El nostre país té encara moltes deficiències en matèria de xarxes subterrànies de comunicacions, aigua, gas… Obre això grans possibilitats a les Tecnologies sense Rasa?

En efecte, existeix ja un ampli ventall de tècniques que permeten, per exemple, instal·lar una conducció d'aigua de diversos centenars de metres de longitud sense més que practicar un tast en un dels extrems, pel qual s'introdueix el dispositiu que va obrint-se pas pel subsòl i arrossegant la nova conducció, i un altre tast en el final del traçat, per la qual aquests dispositius surten de nou a l'exterior per ser desmuntats. Per la superfície, els vianants poden caminar per la vorera sense restriccions ni molèsties, accedir lliurement als seus portals o als comerços i oficines. Els vehicles circulen amb normalitat, aliens al fet que sota ells s'està duent a terme una obra amb Tecnologia sense Rasa.

Una altra possibilitat és la de la rehabilitació de conduccions existents. Podem enfundar interiorment antigues canalitzacions retornant-los la impermeabilidad perduda, i introduir noves conduccions per l'interior de les velles, no solament conservant sinó moltes vegades millorant la seva capacitat de transport.

Treballs de perforació en una presa
Treballs de perforació en una presa.

Què els pot aportar, per exemple, l'expansió de la fibra òptica?

El desplegament de xarxes de fibra òptica urbanes, destinades a oferir serveis FTTH, utilitzant infraestructures existents, ha portat a utilitzar innovadores tècniques de desplegament de xarxes No-Dig.

La xarxa de clavegueram varia a cada ciutat tant pel pas del temps com per les condicions especifiques de cada xarxa. Depenent de l'accessibilitat dels mateixos, i atenent als diferents diàmetres, s'aplica la Tecnologia sense Rasa més adequada a cada cas. No interfereix amb l'operació del sistema de clavegueram, és instalable en canonades de qualsevol material (PVC, formigó, ceràmica, ..) i és fabricat amb materials anticorrosivos i resistents a l'ambient en el qual s'instal·len.

Què altres avantatges ofereix la utilització de les xarxes de sanejament de les ciutats per al desplegament de xarxes FTTH?

En primer lloc, s'elimina la necessitat de fer obra civil a la ciutat, evitant les molèsties als ciutadans. Tots els edificis estan ‘connectats’ a la xarxa de sanejament i per tant, la fibra òptica pot arribar fàcilment a l'interior de l'edifici a través dels col·lectors de la xarxa. En eliminar pràcticament la invasió de la via pública, es redueixen les gestions associades.

En segon lloc, abarateix els costos de desplegament, la qual cosa en el cas de xarxes FTTH té un impacte elevat lloc que la necessitat d'accedir a totes les llars implicaria alts costos d'obra civil.

En tercer terme, es redueixen els terminis d'execució ja que el desplegament per la xarxa de sanejament és més ràpid que la creació de noves infraestructures.

I finalment, és habitual que la companyia, alhora que crea la xarxa d'infraestructura de fibra òptica, aprofiti les obres per rehabilitar la xarxa de sanejament, la qual cosa suposa un important avantatge addicional.

Ciutats com Madrid, Santander, Sevilla, Còrdova, Alacant, Almeria, València, Castelló... tenen acords amb les companyies d'aigua, així com Badajoz els té amb les companyies de gas per compartir conductes. Això situa a aquests ajuntaments com a referents en aquest camp i obren la possibilitat que noves empreses puguin posicionar-se dins del seu terme municipal. Impulsar aquestes ciutats cap al concepte de ‘Smart City’ no només serà beneficiós per al conjunt de la ciutat en termes d'ús domèstic, també es potenciarà tecnològicament el teixit empresarial de la ciutat i es modernitzaran les formes de treballar, facilitant l'acompliment quotidià a autònoms i pimes i prestant millors serveis als ciutadans.

El desplegament de xarxes de fibra òptica urbanes, destinades a oferir serveis FTTH, utilitzant infraestructures existents...
El desplegament de xarxes de fibra òptica urbanes, destinades a oferir serveis FTTH, utilitzant infraestructures existents, ha portat a utilitzar innovadores tècniques de desplegament de xarxes No-Dig.

A manera de resum, podria indicar-nos els principals avantatges que ofereixen les Tecnologies sense Rasa respecte als mètodes tradicionals? Són conscients els professionals (i els propis ciutadans) d'aquests beneficis?

Hi ha moltes, que he anat citant al llarg de l'entrevista, però assenyalaré principalment quatre. Primer, quan s'excava una rasa es produeix un volum de terra considerable en proporció a la reduïda quantitat de canalització o cable soterrat. Ara bé, aquest volum de terra es considera automàticament un residu. Aquestes enormes tones de terra no es poden utilitzar de nou per emplenar-la. Això implica una despesa enorme en transport, amb la consegüent contaminació.

A més aquests enderrocs passen a ser evacuats a un lloc d'emmagatzematge temporal i després són transformats per a la seva reutilització. Una vegada acabat aquest procés són enviats a un altre lloc per a un nou ús. Aquest procés és costós i contaminant. Les Tecnologies sense Rasa permeten dividir per deu el volum d'enderrocs.

Segundo, no hi ha una deterioració de la calçada, i per tant, el tràfic, els vianants i els comerços no es veuen afectats, i tampoc la seguretat. No hi ha embusos i es disminueix la pol·lució.

Tercer, no només és millor de cara al ciutadà i al medi ambient, sinó que amb ajuda dels professionals adequats resulta més econòmica que l'obra convencional amb obertura de rasa.

I cambra, la redacció de projectes aplicant Tecnologies sense Rasa és més senzilla, i les afeccions al medi ambient són mínimes, per la qual cosa al final resulta que les Tecnologies sense Rasa són més barates.

Finalment i com a visió de futur, creu que després d'aquesta crisi passarà a la història la imatge d'una mixta o d'un martell/compressor fent una rasa al carrer? Arribarem a nivells de tecnologia sense rasa com els assolits a Alemanya?

Sens dubte, la utilització de les Tecnologies sense Rasa ha de créixer fins a situar-nos a l'una de la resta d'Europa. Gijón, Còrdova, Casteldefells, Murcia, Alacant (només per citar-li alguns exemples), són ciutats espanyoles que utilitzen ja les Tecnologies sense Rasa de forma recurrent i anualment.

Fent referència a Alemanya, a Berlín porten utilitzant les Tecnologies sense Rasa des dels anys 80, i per entendre l'impuls d'aquesta tècnica cal dir que en aquella època l'Ajuntament obligava a pagar per cada quilòmetre de canonada no utilitzat i tampoc es podia cavar una rasa sota els arbres (la ciutat estava plena d'ells). Per això es va pensar a emprar aquestes tecnologies. De fet, el 50% de les obres per a canalitzacions subterrànies que es fan a Berlín no empren rases. I el 100% dels col·lectors nous s'instal·len amb microtúnel, perquè s'ha vist que és viable, que té avantatges evidents i perquè l'administració pública ho ha promogut.

A Londres, per exemple, s'ha escomès un pla de renovació de tota la xarxa de proveïment del centre, la qual cosa equival a un total de 2.000 km, i en el 60% s'han utilitzat Tecnologies sense Rasa.

Per això, és necessari la promoció d'aquestes tecnologies, és necessari que les coneguin tots els tècnics municipals de cada poble, de cada ciutat espanyola, i és necessari que l'Administració s'impliqui i es comprometi a l'hora de la seva implantació, tal com ve ocorrent en la resta de països.

Taula rodona titulada ‘Present i Futur de les Tecnologies Sense Rasa a Espanya, existeix també la Ciutat Sense Rases, la Ciutat No Dig espanyola?’...
Taula rodona titulada ‘Present i Futur de les Tecnologies Sense Rasa a Espanya, existeix també la Ciutat Sense Rases, la Ciutat No Dig espanyola?’, celebrada en Smopyc 2014.

Ibstt va tenir una destacada presència en Smopyc 2014

L'Associació Ibèrica de Tecnologia sense Rasa (Ibstt) va assistir amb stand propi a l'última edició de la fira Smopyc, celebrada en Fira de Saragossa de l'1 al 5 d'abril. Allí va rebre als diferents professionals interessats a conèixer més en profunditat, entre altres coses, les diferents Tecnologies sense Rasa que ja hi ha disponibles al mercat, els aspectes més destacats de la 32ª edició de la International No Dig i els avantatges de pertànyer a l'Associació.

Ibstt també va participar en la fira amb la celebració d'una taula rodona titulada ‘Present i Futur de les Tecnologies Sense Rasa a Espanya, existeix també la Ciutat Sense Rases, la Ciutat No Dig espanyola?’, en la qual diferents professionals del sector van analitzar els beneficis d'utilitzar aquest tipus de tecnologies.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Ibérica de Tecnología sin Zanja

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    24/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSmagua - Feria de ZaragozaProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

¿Ozono o cloro?

Los expertos de Salher abordan las particularidades de cada tecnología de potabilización de agua

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis