Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Muros vegetales: edificios como árboles y ciudades como bosques
L'objectiu principal per assegurar l'èxit de la instal·lació d'un mur vegetal és procurar fer un ús eficient dels recursos emprats, principalment en l'estalvi de l'aigua i l'energia utilitzada

Murs vegetals: edificis com a arbres i ciutats com a boscos

Sonia Sampietro, Divisió Jardineria de Regaber 05/07/2012
‘Edificis com a arbres i ciutats com a boscos’, est és el lema que la ciutat de Tarragona preconitza en la remodelació de l'Espai Tabacalera. La remodelació d'aquest espai singular per a la ciutat és un projecte de zona verda únic a nivell mundial.
Proposa ampliar l'espai verd disponible per al ciutadà, del plànol horitzontal al vertical amb un mur vegetal que recobreix la façana aquest de l'edifici en una superfície de 3.000 m2 i un jardí convencional en plànol horitzontal de 6.000 m2. La peculiaritat del projecte, no és solament el major mur vegetal construït a Europa, sinó promoure l'ús d'aigua reutilitzada per al reg a partir d'un sistema de depuració d'aigua que es realitza directament al parc i que depèn, en part, del mur vegetal.
Espai Tabacalera de Tarragona: 3.000m2 de mur vegetal i 6.000 m2 de jardins regats amb aigua depurada al mateix parc
Espai Tabacalera de Tarragona: 3.000m2 de mur vegetal i 6.000 m2 de jardins regats amb aigua depurada al mateix parc.
Els murs vegetals vénen emprant-se des de fa molts anys com un recurs paisatgístic, principalment per integrar millor les construccions en l'entorn natural i addicionalment per transmetre un efecte envolupant de la naturalesa en un espai habitat. Però els avantatges dels murs vegetals van més enllà del pur efecte estètic. Les noves tendències en edificació sostenible valoren l'aportació dels murs vegetals referent a aïllament tèrmic i acústic així com el benefici mediambiental en la reducció de partícules contaminants en l'atmosfera i d'un entorn on altres espècies, com els ocells, puguin desenvolupar la seva activitat.

L'ús de jardineres amb plantes penjants o la plantació de trepadoras han estat des de sempre les solucions majorment utilitzades per construir un mur vegetal, però actualment la tecnologia ens permet fer plantejaments més creatius a partir de la utilització de mòduls amb substrat que poden penjar-se en el mur i permeten cobertures del 100% sense amb prou feines limitacions en altura o extensió.

Mur vegetal del Museu Sant Telmo de Sant Sebastià
Mur vegetal del Museu Sant Telmo de Sant Sebastià.
Aquests mòduls es comercialitzen en diferents dimensions, substrats i mètodes d'ancoratge, però tots això reuneixen el propòsit de mantenir la planta durant el major període de temps possible. Un element clau del manteniment dels murs vegetals és el reg, que en el cas d'aquest tipus de murs és indispensable i sempre es realitza amb degoteig, per aplicar de forma eficient l'aigua on la planta ho necessita.

Per a un reg eficient i assegurar el bon desenvolupament del mur vegetal, sovint es fa indispensable la implementació de sistemes tele-gestionats de reg que permeten el control remot del reg de la instal·lació, modificar programacions, consultar consums d'aigua, detectar avaries, etc. Tot això controlat de forma remota via GPRS i amb accés a través de qualsevol plataforma connectada a Internet.

Muro i cubiertal vegetal a Singapur
Muro i cubiertal vegetal a Singapur.
Regaber, empresa especialitzada en l'aportació de solucions en sistemes de reg treballa de la mà dels principals especialista en la instal·lació de murs vegetals. L'objectiu principal és assegurar l'èxit de la instal·lació procurant fer un ús eficient dels recursos emprats, principalment en l'estalvi de l'aigua i l'energia utilitzada. La gamma de degoteig Netafim i el sistema de telegestión SKYgreen fan possible el manteniment del mur vegetal d'una forma racional.

En concret, el projecte de Tabacalera a Tarragona incorpora degoteig Netafim i el sistema de telegestión SKYgreen. El projecte proposa la depuració d'aigües residuals in situ de manera que parteix del mur vegetal actua com a filtre en el tractament terciari de depuració de l'aigua i la resta del mur aprofita components de l'aigua que es generen de la depuració (per exemple els nitrats), com a nutrients per al mur vegetal i la resta del jardí.

D'aquesta manera el mur vegetal permet aportar una funció integradora a l'edifici, depurant de forma natural l'aigua residual que es genera en l'activitat de l'edifici i aprofitant aquesta aigua i els nutrients que porta per al seu propi manteniment.

Mur vegetal en el trajecte del tramvia a Bordeus (França)
Mur vegetal en el trajecte del tramvia a Bordeus (França).
L'aplicació d'aquesta aigua depurada per a reg a partir del degoteig enterrat ens dóna la màxima seguretat en evitar un contacte directe de l'usuari del parc amb l'aigua depurada.

La superfície verda a les ciutats no té perquè limitar-se a les zones verdes ja existents, podem multiplicar els seus efectes beneficiosos per als ciutadans amb la implantació de murs vegetals i cobertes verdes, que sovint no suposen grans inversions en comparació als avantatges que suposen. Deixem que la naturalesa ens ajudi, vivim en un planeta blau… i verd. Fem que les nostres ciutats siguin més verdes!

Empreses o entitats relacionades

Riegos Iberia Regaber, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

III Congreso Gestión Sostenible del SueloNebext - Expo AgritechAWA Show2beEl futuro del cerealEl futuro del cerealFima Ganadera - 2025Sant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis