Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Seminario sobre la Agronomía del Riego en Viticultura
Tècnica cultural del tot beneficiosa per al raïm de vinificación, sempre que l'objectiu a aconseguir sigui la millora de la qualitat

Seminari sobre l'Agronomia del Reg en Viticultura

Fernando Conca Romero25/06/2003

Dins de la política de formació que ve desenvolupant Regaber, es troben els seminaris taller. En aquesta línia i com a resultat de l'increment experimentat en la utilització del reg localitzat en explotacions vitivinícolas, ha organitzat un d'específic sobre agronomia del reg en viticultura i aquí exposem les seves conclusions.


Dins de la política de formació que ve desenvolupant Regaber, es troben els seminaris taller. En aquesta línia i com a resultat de l'increment experimentat en la utilització del reg localitzat en explotacions vitivinícolas, ha organitzat un d'específic sobre agronomia del reg en viticultura, en un entranyable marc com és la Finca El Renegat en la localitat de Caudete de las Fuentes (València, Espanya), zona emmarcada en la denominació d'origen vinícola de Requena - Utiel. Aquesta finca-celler compta amb 220 hectàrees de reg localitzat.

Les varietats conreades són d'alta qualitat, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay i la varietat autòctona de la D.O. Utiel-Requena, Bobal. Compte també amb la varietat Tempranillo, podent servir com a base en l'elaboració amb altres varietats.


En aquesta explotació, el reg es realitza partint d'un sondeig de 25 m3/h, realitzant-se la filtració mitjançant un sistema d'anelles automàtic S.K.S. Encara comptant amb aquest cabal petit, es realitza un reg eficaç  gràcies a una minuciosa sectorización amb 29 vàlvules hidràuliques amb la seva corresponent unitat de camp, automatització centralitzada mitjançant un programador multicable i l'ocupació d'emissors fabricats per Netafim, modelo RAM d'1,6 l/h a 1m de distància, integrats i termo-soldats en canonada de diàmetre 17 mm.

L'objectiu del reg és aportar la quantitat d'aigua precisa, regs de suport, al mateix temps que es realitza un ús racional de l'aigua, com a recurs escàs; s'obtenen vins amb qualitats organolépticas excepcionals, com és el produït per Cellers i Vinyers d'Utiel  SA, en els cellers annexes a l'explotació vitivinícola, sent el vi estendard dels cellers el presentat sota la marca Vallejo del Campillo.


Si ben els avanços en el disseny, instal·lació i equips de xarxes de reg han estat notables en aquests últims anys, permetent al viticultor comptar amb una instal·lació de gran qualitat, generalment no ha succeït el mateix amb el maneig d'aquestes. En opinió dels seus coordinadors, Fernando Banacloy de la signa Sistemes Feri, i Juan José Bellod de la signatura Regaber, amb aquest seminari taller s'imparteixen els coneixements agronómicos necessaris que permeten al viticultor aplicar eficientment el reg localitzat en les explotacions, conèixer experiències realitzades en el que podríem denominar "el nou món del vi" (Califòrnia, Xile, Sud-àfrica, Israel, Austràlia, etc.), així com els resultats que s'estan obtenint. Sense deixar al marge els aspectes de màrqueting i comercialització realitzats per aquestes noves zones.

La seva estructura


Dirigits a un reduït i selectiu grup d'investigadors, tècnics assessors d'explotacions vitivinícolas i enólogos, s'ha desenvolupat aquest seminari. Les cinc sessions que han conformat aquest seminari taller són "L'experiència pràctica de l'aplicació del reg en la D.O. Utiel - Requena" per l'enólogo Fernando Banacloy, "Situació del reg localitzat en l'àmbit mundial" per Ami Charitam de Netafim, "Agronomia del reg localitzat. Teoria i practica" i "El reg en la vinya, cas pràctic" per Pinni Sarig, i "Avanços tecnològics en els emissors" per Alejandro Ferrer de Regaber.

Durant la seva ponència, Fernando Banacloy, va exposar que l'ús del reg en vinyers no ha estat mancat de polèmica des del seu aixecament de prohibició a Espanya. Com sempre, l'ús eficient i intel·ligent de la tecnologia és la millor eina empresarial, quedant el seu mal ús destinat a aquells mancats de professionalitat. Les modernes empreses de la indústria del vi cuiden tots els seus aspectes, des de la varietat fins al màrqueting de la marca, i entre tota la seva cadena, l'assegurar durant el cultiu la producció correcta i estable, campanya sobre campanya. En aquest aspecte, la tecnologia de la fertirrigación permet suplir els dèficit que es puguin donar en el temps per cobrir la productivitat ajudant a més a la preservació de la qualitat buscada, i amb això, la fi buscada que no és un altre que la rendibilitat de l'empresa.


La conferència d'Ami Charitan de Netafim, comença exposant com la indústria del vi a Europa està altament protegida, supervisada i regulada, alhora que influenciada pels conceptes tradicionals de cultiu. I davant això l'existència de noves amenaces com són els canvis climàtics, la competència amb el "Nou Món del Vi" i com no, els canvis en el gust dels consumidors i exigència del millorament de la qualitat.

La situació actual als mercats del vi es pot dividir en tres segments principals: vins d'alta qualitat, vins de bona qualitat embotellats i vins comuns de taula i en damajuana. El gust dels consumidors i l'amenaça del "Nou Món del Vi", impulsen als cellers a canviar la seva producció de vi de taula cap als de mitjana i bona qualitat.


La reacció en aquests últims anys és l'existència de noves plantacions de varietats que van ser adaptades a les "preferències del consumidor" i l'entrada de les modernes tecnologies vitivinícolas. Com a exemple d'aquest últim cas es troben els tractaments fitosanitaris mitjançant helicòpters i avionetes, collites mecanitzades, equips de control de fermentació controlats mitjançant ordinador... i en fertirrigación... unes xifres, mentre al mercat europeu la superfície conreada està en una mica menys d'un 7% sota reg (d'un total de 3.485.000 Ha. només 231.500 Ha. són de reg), al "Nou Món del Vi" el 83% està baix reg (de 700.000 Ha. Totals, estan en regadiu 580.000 Ha.).

La realitat demostra que per mitjà del reg és possible elaborar vins d'alta qualitat i estabilitzar la producció, sempre que aquest sigui limitat i controlat, manejat amb precisió i uniformitat, a més de com resposta a les pluges d'estiu.


Entre les metodologies possibles, Ami Charitam se centra en el reg per degoteig per la seva precisió i uniformitat, sempre partint d'uniformitats mínimes del 95% en la variació de cabal, per que pot ser aplicat en qualsevol interval de reg i amb qualsevol quantitat d'aigua per cep, el que un volum restringit d'humitat en el sòl permet l'ús de l'estratègia RDI. I per descomptat, els avantatges aerotécnicas d'un ús de l'aigua amb eficiència aplicant nutrients, la possibilitat d'ús superficial, penjat o enterrat, la creació d'un microclima sec en la vinya i el seu fàcil maneig entre altres exemples.

Quant a les extenses i completes sessions de Pinni Sarig, investigador viticultor, explica tots aquells factors que determinen la qualitat del raïm per a vi, els diversos mitjans de control del reg i els diferents models d'irrigació. Als seus apartats exposa els factors relacionats amb la fitotecnia i mediambientals, els elements predeterminats i variables de l'agrotécnica de la vinya, mètodes de poda utilitzats i para quines finalitats... per arribar a exemples en les diferents estratègies possibles en el reg, envers el seu maneig millorar la qualitat de raïm en funció de la varietat.

Entre les seves conclusions destaquen que el reg és una clau per a la competitivitat mundial, que aquest i el control vegetatiu són decisius per manipular producció i qualitat, i que la influència del sòl és un factor molt important entre unes altres.


Com a primícia, Alejadro Ferrer, ens va avançar els recents avanços tecnològics dels emissors que possibiliten una correcta fertirrigación en viticultura. Presento l'emissor UNIRAM, integrat, termo-soldat, antisifón i antidrenante. Aquest emissor compta amb un doble laberint turbonet d'1,2 mm2, àmplia superfície filtrante 130 mm2 i protecció física contra arrels: piscina, envà, orifici circular tronc cònic en la sortida de l'emissor. Durant la seva ponència, va exterioritzar, que la tecnologia en el desenvolupament d'emissors estava en un moment de gran avanç, Què estaran preparant Netafim i Regaber ?,  segurament un avanç sorprenent !!!!!.

En finalitzar les sessions es va desenvolupar un  actiu debat, durant el qual es van discutir els diferents criteris entre els assistents.

Com a conclusió i clausura del Seminari sobre l'Agronomia del Reg en Viticultura, es va acordar que aquesta tècnica cultural era del tot beneficiosa  per al raïm de vinificación, sempre que l'objectiu a aconseguir fos la millora de la qualitat, mai l'augment de la producció. Pel que es requereix una adequada implantació dels fertilitzants, temps de reg, quantitat d'aigua i sobretot el moment de l'estat fenológico en el qual s'ha de realitzar la fertirrigación.



Empreses o entitats relacionades

Riegos Iberia Regaber, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Expo AgritechIII Congreso Gestión Sostenible del SueloAWA Show2beSant Miquel-2024El futuro del cerealEl futuro del cerealFima Ganadera - 2025

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis