Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El riego en jardinería urbana
El jardí no és un luxe, però és costós

El reg en jardineria urbana

Nuria Higón28/08/2002

La pèrdua d'àrees verdes a les zones urbanes replanteja la importància dels jardins. Text basat en el Curs de Tecnologia de Reg en Jardineria, organitzat a la Universitat Politècnica de València amb la col·laboració de l'empresa Regaber.


La importància dels jardins en el casc urbà es deriva no solament dels seus valors estètics i d'esplai, sinó també de les seves aportacions mediambientals. Les àrees verdes filtren l'atmosfera, estabilitzen la temperatura i contribueixen a regular i purificar el flux hídric sobre la superfície de la ciutat

Disseny de jardins

A l'hora de dissenyar qualsevol zona urbana,  s'ha d'incloure un determinat percentatge de zona verda, ja siguin obres privades o públiques.  En el  plantejament d'aquestes obres s'especifiquen dades tècniques de materials, drenatges, tipus de sistema de reg, enllumenat, elecció d'espècies, etc., en funció de les condicions climàtiques, edafológicas (tipus de sòl), característiques de l'aigua, orientació, tipus d'usuaris i activitats,  entre altres factors.
El jardí no és un luxe, però sí és costós. Ha de reflectir les necessitats de cada sector de la societat. En la fase de planificació es determina les funcions i usos que va a exercir, se sectoriza l'espai i es tria el tipus d'espècies vegetals a utilitzar, també relacionades amb el tipus d'usuaris.

Existeixen diferents formes de jardí urbà com són les rotondes, passejos, mitjanes, carrers, parcs, zones esportives, etc. totes elles diferents en concepte de zona verda i d'ús. Així mateix trobarem determinades distribucions de reg per a cadascuna d'elles.

Utilització del reg

El  reg és un element indispensable de tot jardí, excepte en jardins naturistes o en xerojardinería. Atès que l'aigua és un ben escàs, la seva planificació ha de tenir en compte la necessitat d'utilitzar-la eficientment, tenint en compte sobretot les característiques del sòl.

Altres factors d'importància, que orienten en l'elecció del sistema de reg, són la quantitat d'aigua a subministrar, la dosi de reg per unitat de superfície, el nombre de regs i la seva distribució, la durada dels mateixos, el cabal, les característiques del terreny; benvolguts en funció del tipus de sòl i de cultiu.
Alguns mètodes de reg, tals com per gravetat, per inundació, per desbordament, per solcs, es descarten en jardineria, ja que produeixen importants pèrdues d'aigua, embassades i problemes de drenatge.

S'utilitzen sí el reg per degoteig i aspersión. El degoteig, ja sigui superficial o enterrat,  és idoni per a petites superfícies o zones de difícil accés a les quals s'aportaran dosis exactes d'aigua.

L'aspersión, amb aspersores o difusores, és apta per a majors extensions, on les plantes necessiten quantitats similars d'aigua i no existeixen problemes de drenatge i el degoteig es descarta pel seu cost elevat en materials i en manteniment. És freqüent trobar jardins amb combinacions de reg per degoteig i aspersión,  per així garantir les aportacions d'aigua necessaris per a cada tipus de sector.  A les zones d'accés del jardí, el reg es fa per aspersión, que dóna majors superfícies mullades en menor temps i que es programa perquè entri en funcionament fos de l'horari d'ús. Com ja veurem, existeix un tipus de reg per a cada sector del jardí tenint sempre en compte a l'usuari i la seva relació amb el mateix.

També és un factor a considerar la superfície a regar, doncs trobarem inconvenients com el laboreo, reparació d'avaries, embassades, etc. que se solucionen fàcilment amb una elecció correcta del sistema de reg.

Execució del dissenyat
 
El primer pas en l'execució del projecte consisteix a delimitar cadascun dels sectors en els quals està constituït el jardí per així distingir els diferents tipus de reg que s'empraran. Aquesta sectorización està condicionada amb l'entramat de canalitzacions de desguàs, llum, telefonia, gas, etc. ja existent en el lloc.

En segona instància es realitzen els moviments del terreny així com les canalitzacions subterrànies de la futura instal·lació de reg. Aquestes hauran de condicionar-se per garantir la longevitat de les canonades, recolzant-les sobre una capa de sorra fina que suporti el pes de les mateixes. A més estaran protegides per la part superior amb material similar, evitant així que elements punxants o pedres puguin ocasionar danys.

El material a emprar per al complex de canonada enterrada serà el PVC (policloruro de vinil), més resistent a pressions però més sensible a trencaments per la seva escassa flexibilitat. Pel que fa a canonada superficial el material més indicat serà el PE (polietilè), per la seva flexibilitat i resistència a radiacions solars.

Una vegada distribuïdes les zones del jardí es valoraran els diferents tipus de reg per a cada sector com es procedirà a la plantació i sembra de la coberta vegetal. En primer lloc es plantaran les espècies arbòries per la seva dificultat de maneig, a continuació les arbustivas i, finalment, les tapizantes.

Una vegada finalitzat l'execució del projecte, el reg del jardí variarà a mesura que ho faci el conjunt del mateix, és a dir, que es veurà marcat pel creixement i les estacions.  L'automatització del reg realitzarà el control i ho adequarà a cada moment.

Article aparegut en QEJ 93 (Març 2002)

Empreses o entitats relacionades

Riegos Iberia Regaber, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Tractores especiales M5002 Narrow

    Tractores especiales M5002 Narrow

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    07/10/2024

  • Newsletter Agrícola

    03/10/2024

Enllaços destacats

Tecnovid 2025IRTA FruitcentreNebext - Expo AgritechAlmendra y pistacho 30-10-2024AWA Show2beFima Ganadera - 2025Tecnovid 2025

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis