Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Tecnología del aprovechamiento integral del agua
En agricultura i paisatgisme

Tecnologia de l'aprofitament integral de l'aigua

Fernando Conca Romero12/06/2002

La Fundació per a la Promoció de l'Enginyeria Agronómica ha organitzat en el saló d'actes del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms a València, en col·laboració amb la signatura Regaber (www.regaber.com) durant el dia 29 de maig una conferencia col·loqui sobre el tema "Tecnologia de l'aprofitament integral de l'aigua en agricultura i paisatgisme".

La Fundació per a la Promoció de l'Enginyeria Agronómica va ser creada per iniciativa del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Llevant i té com a primer objectiu fomentar la contribució al progrés i desenvolupament social i econòmic en el sector agroalimentari i del medi ambient, pel que promou la investigació cientificotècnica en l'àmbit dels col·legis professionals d'enginyers agrònoms mitjançant realització d'estudis, treballs i projectes.

Per al compliment dels seus objectius i finalitats fundacionals de caràcter general, la Fundació per a la Promoció de l'Enginyeria Agronómica, desenvolupa la seva activitat sobre la base de diverses línies de treball com per exemple, la realització de publicacions de tot tipus, amb caràcter periòdic o circumstancial, sobre temes i qüestions relacionades amb les finalitats de la Fundació. També col·labora amb els mitjans de comunicació per a la difusió de les activitats fundacionals. Una altra línia és el finançament de càtedres, seminaris o ensenyaments especials a les universitats de l'àmbit territorial del col·legi. Una altra és l'ajuda a la investigació mitjançant el finançament de beques, premis i la publicació de projectes, tesis doctorals i treballs de recerca. L'establiments de convenis i acords de qualsevol institució, pública o privada, que pugui col·laborar per aconseguir les finalitats fundacionals. I també l'organització de conferències, jornades d'estudi, seminaris, cursos i qualsevol altra activitat de formació reciclatge per als enginyers agrònoms col·legiats i altres agents socials o professionals del sector.

En línia amb aquest últim punt, la Fundació ha organitzat en el saló d'actes del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms a València, en col·laboració amb la signatura Regaber (www.regaber.com) durant el dia 29 de maig una conferencia col·loqui sobre el tema "Tecnologia de l'aprofitament integral de l'aigua en agricultura i paisatgisme". L'acte ho va presentar Juan José Bellod, responsable de zona de la signatura i coorganizador de l'acte, donant pas als dos conferenciants; Xavier Pagés i Xavier Ballart, tècnics de la signatura Regaber.

Xavier Pagés va exposar la situació actual dels recursos hídrics a nivell mundial i a Espanya en concret dins d'aquest context. Aquesta singularitat ens presenta com els recursos existents actualment poden ser més que significatius de cara a un fre en el desenvolupament de l'activitat agrària, si no es busquen nous recursos hídrics. L'explotació de nous aqüífers, optimització i regulació dels recursos superficials, adequació de les xarxes de distribució per evitar pèrdues, la dessalinització, la dessalació, el transvasament de conques, corts d'aigua temporals o la reutilització d'ella, són exemple d'actuacions amb els seus pros i contres en cada cas. De tots ells, la utilització d'aigües regenerades va ser l'aspecte en el qual més es va centrar per al seu posterior desenvolupament.

L'ús d'aigües regenerades part de les preguntes què fem avui? i on podem utilitzar-la?. En l'actualitat, encara que a un nivell molt baix pel que fa a l'òptim desitjable, ja es regenera part de l'aigua ja utilitzada. Aquesta, en alguns casos és tirada al mar, rius, etc. o també és emprada en diferents camps com és l'industrial o l'agrícola, i dins d'aquest últim, la jardineria es presenta com un dels principals destinataris.

En aquest cas, l'aigua residual urbana, una vegada tractada en una estació depuradora d'aigües residuals (EDAR), és la principal font alternativa de proveïment d'aigua a ser reutilitzada. Per al seu ús, també és necessari realitzar el tractament necessari per complir la seva comesa. Aquí entren les aplicacions de regulacions (d'obligat compliment per la llei) i les línies directives (de compliment voluntari). Actualment, en cap lloc del món hi ha regulacions o línies directives que cobreixin tots els potencials usos de l'aigua residual.

Quant als riscos en la reutilització d'aigües residuals es troben les possibles partícules en suspensió, substàncies orgàniques biodegradables, metalls pesats, quantitats de sals dissoltes, pH concret, microorganismes, etc. Per a cada cas existeix la tecnologia adequada per al seu control i al seu torn existeix la normativa vigent, que al seu torn evoluciona en el temps, que marca el nivell de regeneració d'aquesta aigua en funció de la seva destinació final.

Sanitat i qualitat fisicoquímica de l'aigua final van ser els punts d'actuació en els quals Xavier Pagés va desenvolupar en profunditat en la seva conferència.

Per la seva banda, Xavier Ballart es va centrar en la filtració d'aigües avaluant els avantatges i inconvenients dels diferents sistemes emprats com a malles, sorra, anelles, etc. deixant clar que en tots els casos, després d'avaluar les circumstàncies concretes en primer lloc i el criteri del client en segon, són els que al final determinen l'ús d'un o un altre, o la combinació de varis en concret.

La filtració no és una ciència exacta si no una ciència de factor estadístic. Des d'aquest concepte, Xavier Ballart, basant-se en l'experiència de la signatura en aquest camp, va centrar en gran part de la seva exposició en el segment de filtració mitjançant anelles i totes les possibilitats que ofereixen com una de les opcions més polivalents existents donada la seva relació eficàcia filtració - neteja. Fonaments del sistema, mètodes de manteniment, models existents i característiques... documentat amb exemple d'instal·lacions funcionals i els seus camps d'aplicació, van compondre la seva dinàmica exposició.

Empreses o entitats relacionades

Riegos Iberia Regaber, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Tractores especiales M5002 Narrow

    Tractores especiales M5002 Narrow

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    07/10/2024

  • Newsletter Agrícola

    03/10/2024

Enllaços destacats

Tecnovid 2025IRTA FruitcentreNebext - Expo AgritechAlmendra y pistacho 30-10-2024AWA Show2beFima Ganadera - 2025Tecnovid 2025

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis