Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Alimentaria planta cara a la crisis y reúne a 142.000 operadores del sector
El saló va tancar les seves portes amb un 1,4% més de visitants, malgrat la menor durada del certamen i a la vaga general del 29-M

Alimentària planta cara a la crisi i reuneix a 142.000 operadors del sector

Redacció Interempresas02/04/2012

2 d'abril de 2012

Després de la celebració d'Alimentària 2012 una premissa ha quedat clara: de nou, el saló va contribuir a exhibir el potencial i caràcter estratègic del sector agroalimentari. Una activitat superada únicament per la turística en aportació al PIB nacional (un 7,6 %), amb una producció per sobre dels 80.700 milions d'euros i un increment del 11% en les exportacions durant l'any 2011, segons dades de FIAB. El certamen no ho va tenir fàcil: d'una banda, la conjuntura de crisi econòmica actual; per l'altre costat, la vaga general del 29-M. Però les xifres parlen per si soles i segons l'organització, Alimentària 2012 va aconseguir captar la visita de més de 142.000 operadors, un 1,4% més que en l'edició anterior. L'assistència internacional va aconseguir els 40.000 visitants, el 29 % del total, i un 11% més que l'any 2010.

Imagen

Alimentària 2012 va tancar les seves portes el passat 29 de març després de quatre jornades d'intensa activitat firal en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona. El saló va congregar –a falta encara de les dades definitives– a 142.000 professionals i prop de 4.000 empreses expositores. Aquestes xifres cobren especial rellevància en el context actual de crisi i constaten la fortalesa de la indústria alimentària com a clar motor de recuperació per a l'economia espanyola.

142.000 professionals van visitar durant els seus quatre dies de durada Alimentària 2012, superant les previsions de l'organització Alimentària Exhibitions, joint venture entre Fira de Barcelona i Reed Exhibitions. L'assistència de professionals internacionals també va batre tots els rècords amb 40.000 visitants provinents de 60 països, un 11 % més que l'última edició d'Alimentària, l'any 2010.

I és que Alimentària 2012 va destacar tant per la quantitat com per la qualitat dels professionals assistents a l'esdeveniment, la qual cosa en paraules dels el seu president, Josep-Lluís Bonet, suposa la confirmació de la fortalesa d'un sector com l'alimentari: “el sector està plantant cara a la crisi amb dades positives i que té una gran transcendència econòmica en el present i futur del país”. De fet, aquesta ha estat una de les constants de la XIX edició d'Alimentària, la reivindicació de major visibilitat i reconeixement d'un motor econòmic com la indústria alimentària, només superada per la turística en aportació al PIB nacional (un 7,6 %), amb una producció per sobre dels 80.700 milions d'euros i un increment del 11% en les exportacions durant l'any 2011, segons dades de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).

Per la seva banda, Josep Antoni Valls, director d'Alimentària i director general adjunt d'Alimentària Exhibitions, empresa organitzadora de la fira, va qualificar a l'alimentari de “sector que vertebra l'economia i el progrés, totalment compromès amb la salut, la sostenibilitat, l'ocupació, l'economia, la cohesió social, la cultura, la innovació, el món rural i la marca Espanya”. Així mateix, el directiu va declarar que “Alimentària 2012 ha testimoniat la gran qualitat de la indústria alimentària, que s'ha bolcat amb la fira projectant una imatge impecable i amb enormes ganes de tirar endavant”.

Així doncs, i després d'una setmana d'intensa activitat firal en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona, Alimentària revalida la seva condició de certamen espanyol de referència per al sector agroalimentari i la seva posició entre les tres fires alimentàries més importants del món.

Alimentària 2012 es va clausurar amb la visita de més de 142.000 operadors, segons les xifres inicials facilitades per l'organització...
Alimentària 2012 es va clausurar amb la visita de més de 142.000 operadors, segons les xifres inicials facilitades per l'organització.

La internacionalització, valor en alça en Alimentària

La internacionalització és un dels principals valors d'Alimentària, que representa a un sector format en el 96% per pimes que tenen en el saló la seva única plataforma de promoció i sortida a l'exterior.

Per afavorir el negoci internacional, Alimentària va propiciar més de 8.000 reunions entre empreses espanyoles i importadors de tot el món i ha convidat a uns 500 professionals internacionals al costat de FIAB, ICEX, AMEC, ACC1O i la Cambra de comerç de Barcelona. Entre els assistents a aquestes reunions bilaterals destaquen representants de Walmart (Argentina), Pao d'Açucar, (Brasil), H-I-B i Palacio del Ferro (Mèxic), Pomobel (Angola), Azbuka Vskuza (Rússia), Meijer, H-I-B Group i Central Market (USA), Spar i Hyper City (Índia), Park’n Shop, City Super i Cofco (Xina), Shinshegae (Coreja), Ace i Zas (Japó) i Central Foods i Makro (Tailàndia). Algunes de les companyies que han aprofitat aquests contactes per obrir nous mercats són Cadademont, Gullón, Maheso, Borges, Miguel Torrres, Ortiz, Aljomar, Joselito i Cinc Jotes, entre unes altres.

De les prop de 4.000 empreses expositores d'Alimentària, 1.300 (un 32%) van ser estrangeres, procedents de 75 països com Tailàndia, Dubai, Suècia i Japó, que van estrenar participació en Alimentària; a més de la presència de Xina –que ha duplicat espai–, Indonèsia, Índia, Iran, Brasil, Xile, Estats Units i la pràctica totalitat dels països de la UE. Durant aquesta edició es va constatar, a més, l'important creixement de la participació asiàtica que confirma l'interès del continent per la gastronomia espanyola.

Per la seva banda, Mèxic va estrenar en Alimentària 2012 la distinció de país convidat amb l'aportació de 40 expositors i la dinamització d'activitats vinculades a la gastronomia del país asteca.

Alimentació, turisme i gastronomia es donen cita una vegada més en Alimentària

A més d'una plataforma comercial, de contactes i oportunitats de negoci, Alimentària 2012 ha posat de manifest el vigor de la gastronomia espanyola i la seva estreta relació amb la indústria alimentària i el sector turístic.

Segons dades de FIAB, el consum d'aliments espanyols als països d'origen dels turistes s'incrementa un 40% durant la seva estada, destacant la compra de vi, pernil i oli. És un clar exemple que el sector de l'alimentació ha d'exercir com a gran aliat del turisme i aprofitar l'oportunitat que proporcionen els més de 57 milions de turistes que visiten el país cada any. Aquest fet està, a més, molt vinculat a les exportacions, on el sector alimentari té un gran potencial, sent un dels pocs amb una balança comercial positiva. La FIAB preveu que les exportacions registrin un increment ineranual del 15,9% durant els sis primers mesos de l'any 2012, amb un valor benvolgut de 10.300 milions d'euros.

En aquest sentit, el Ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, va anunciar en Alimentària que el Govern es proposa redissenyar en aquesta legislatura la seva política de promoció exterior en el camp de l'alimentació potenciant el trinomi alimentació, turisme i gastronomia i “unificant polítiques d'acord amb les comunitats autònomes”, així com la propera activació d'una “estratègia nacional de defensa d'un sector que és el que més patenta i innova”.

Entre les activitats d'Alimentària que han contribuït a realçar la millor gastronomia espanyola, i les tendències de present i futur de la restauració han destacat el Congrés Internacional de Gastronomia BCNVanguardia, que ha centrat el seu programa en la integració de la innovació en els negocis de restauració; el Taste & Flavours amb la La Escombri d'Olis d'Oliva Gourmet, el Restaurant ‘Ibèric en Companyia i els tastos de Vinorum; la gran final de l'IV Concurso Cuiner de l'Any; Espanya, el País dels 100 Formatges; i l'espai d'estrena Food Experience, Markets &Trends amb tallers, xerrades i demostracions sobre elaboració i conservació d'aliments d'IV, V i VI gamma i cultures gastronòmiques internacionals.

L'espai 'The Alimentària Hub', una de les grans novetats d'aquesta edició, va complir amb les expectatives previstes, segons l'organització...
L'espai 'The Alimentària Hub', una de les grans novetats d'aquesta edició, va complir amb les expectatives previstes, segons l'organització.

'The Alimentària Hub' s'estrena amb bona nota

Una de les grans novetats d'Alimentària 2012 va ser l'espai 'The Alimentària Hub', un centre que va agrupar totes les activitats de la fira que busquen potenciar el caràcter innovador i multidimensional de la indústria i identificar les seves oportunitats de negoci. Amb el suport de Nestlé, BBVA, AZTI-Tecnalia, AECOC, Santiveri, APPLUS+, IRTA, FIAB, Fundació Triptolemos, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, ICEX, Grup GP, i la Generalitat de Catalunya; en 'The Alimentària Hub' es van succeir diverses activitats, congressos i exposicions entorn de la R+D+i, la nutrició, la globalització, el màrqueting i la responsabilitat social corporativa, entre altres temes. El Congrés Internacional de la Dieta Mediterrània, Innoval, els Premis Best Pack, les Jornades de transferència de R+D+i de FIAB, l'I Fòrum Nestlé de Creació de Valor Compartit, les trobades empresarials de FIAB, AMEC, ACC1O i la Cambra de comerç de Barcelona, a més dels Mundidulce Business Meetings i Olavaria Business Meetings han collit un gran èxit de participació.

En un altre ordre de coses, Alimentària va presentar les últimes novetats de la indústria, des de gelats de musclos, quicos o chistorra, fins a tequila rosa, cervesa de romaní, aigua amb cafeïna i embotits amb fruita seca; passant per paelles ecològiques en llauna, torrons coberts d'or comestible, crispetes de pollastre, tes vegetals en pols i salchichas de tonyina.

Més d'1.700 periodistes es van acreditar per donar cobertura a l'esdeveniment, encara que el seguiment del saló no va anar únicament presencial. La xarxa social Twitter va suposar una gran plataforma de difusió del saló amb més de 30 milions d'impressions. Un total de 3.500 tuiteros van emetre més de 13.000 tuits referents a Alimentària 2012.

Empreses o entitats relacionades

Alimentaria Barcelona - Alimentaria Exhibitions, S.A.
Asociación Española de Codificación Comercial
Federación Española de Industrias de La Alimentación y Bebidas
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA
Nestlé España, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

III Congreso Gestión Sostenible del SueloAWA Show2beEl futuro del cerealSant Miquel-2024Nebext - Expo AgritechFima Ganadera - 2025El futuro del cereal

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis