Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Puesta al día sobre control del riego en viveros de planta ornamental en contenedor
Més de mig centenar de persones van assistir a la jornada tècnica celebrada a Cabrils el passat 17 de gener

Posada al dia sobre control del reg en vivers de planta ornamental en contenidor

Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Cabrils22/03/2012

22 de març de 2012

Si bé és habitual l'ús de sistemes de reg diversos en vivers de producció de planta en contenidor, no és freqüent l'ocupació d'instruments que dosin l'aportació d'aigua quan no és necessària. D'aquí l'interès de la jornada tècnica 'Control del reg en els vivers de producció de planta ornamental en contenidor', celebrada el passat 17 de gener en les instal·lacions de l'Institut d'Investigació i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), a Cabrils. Una sessió que va tenir lloc a instàncies del grup d'Agronomia Hortícola del Subprograma d'Enginyeria i Agronomia de Biosistemas de l'IRTA (Centre de Cabrils, Maresme), juntament amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Mitjà Natural (DAAM-Generalitat de Catalunya), inclosa a més en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DAAM.
Foto: IRTA
Foto: IRTA.

Més de mig centenar de professionals vinculats a la producció de planta en contenidor, tècnics i empreses auxiliars de sistemes de control del reg van assistir a la jornada 'Control del reg en els vivers de producció de planta ornamental en contenidor', que va tenir lloc el passat 17 de gener en les instal·lacions de el Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), a Cabrils. La sessió, inclosa en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DAAM, va tenir un bon acolliment entre el públic assistent. No cal oblidar que si bé és freqüent que els vivers de producció de planta en contenidor utilitzen sistemes de reg diversos, ja no és tan habitual l'ocupació d'instruments o mètodes de control objectius que inicialitzin o restringeixin l'aportació d'aigua quan aquesta no és necessària. Conscients del desconeixement en aquesta matèria, durant uns anys el grup d'Agronomia Hortícola de la Unitat d'Enginyeria i Agronomia de Biosistemas de l'IRTA ha dut a terme projectes de recerca sobre disseny i aplicació d'instruments o mètodes que controlen el reg en aquests vivers. Des de l'IRTA pretenen així augmentar l'eficiència en l'ús de l'aigua i dels fertilitzants en els mateixos.

Anna Goutan, responsable de l'oficina comarcal del DAAM a la comarca del Maresme, es va encarregar de presentar la jornada del passat dia 17 de gener...
Anna Goutan, responsable de l'oficina comarcal del DAAM a la comarca del Maresme, es va encarregar de presentar la jornada del passat dia 17 de gener, organitzada per l'IRTA. Foto: IRTA.

L'IRTA, juntament amb la Federació de Viveristas de Catalunya (FVC), ha impulsat la presentació i execució d'un projecte de transmissió del coneixement a l'empresa (TRACI) que ha tractat, en bona part, d'aquesta temàtica. El projecte ha estat finançat, principalment, pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (Referència TRA2009_0274 'Ús de substrats autòctons i d'instrumentació per al control eficient del reg en vivers d'ornamentals en contenidor'). A més, ha rebut suport del mateix DAAM, l'Agència de Residus de Catalunya-ARC (Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat) i les empreses COPERSA, Establiments Sabater, Tervex-Terres Vegetals i la Planta de Compostatge de Cabrils. cal destacar que, a part de la temàtica citada, el projecte posseeix un altre vessant focalitzat en l'ús de substrats autòctons en els cultius en contenidor.

Un projecte de resultats satisfactoris en dos vivers del Maresme

La presentació de la jornada va ser a càrrec d'Anna Goutan, responsable de l'oficina comarcal del DAAM a la comarca del Maresme. La temàtica es va desenvolupar en tres ponències i, al final, es va obrir un espai de diàleg entre els assistents.

La primera ponència, a càrrec d'Oriol Marfà, va versar sobre les bases que s'han de considerar per gestionar adequadament el reg en els vivers de cultiu de planta en contenidor. La segona aportació, a càrrec de Rafaela Càceres, va descriure precisament, el desenvolupament del projecte TRACI; els experiments que s'han realitzat fins al moment en dos vivers de la comarca del Maresme i per tant, els dispositius per gestionar el reg provats a escala real.

En tercer lloc, Conrad Cunill va presentar els resultats que aquests experiments han proporcionat quan es comparaven els dispositius de control de reg en relació al reg habitual que practicava el viverista. Per exemple, es va destacar que l'ús d'un element que mesura l'estat hídric dels substrats en continu (electrotensiómetro) connectat a un controlador-interruptor de la vàlvula de reg, ha fet possible l'estalvi del 37% de l'aigua aportada, si es compara amb el reg habitual de l'horticultor. Així mateix, també es va apreciar que el creixement vegetal no ha resultat afectat. Així doncs, es va arribar a la conclusió que aquest element suprimia regs innecessaris. També es va subratllar la bondat del funcionament de l'anomenada caixa electrolisimétrica (o safata a la demanda) que pot activar el reg en funció de les necessitats hídriques del sistema substrat-planta.

Amb aquesta investigació, l'IRTA pretén augmentar l'eficiència en l'ús de l'aigua i dels fertilitzants en els cultius de planta ornamental en vivers
Rafaela Càceres, una de les investigadores del projecte, durant la sessió
Rafaela Càceres, una de les investigadores del projecte, durant la sessió.

Tecnologies madures per a la seva difusió a gran escala, entre les conclusions de la jornada

Les qüestions plantejades arran de les presentacions, van desembocar en un extens diàleg al voltant de la gestió de l'aigua en els vivers. Entre el conjunt dels assistents es van destacar aspectes interessants com: la necessitat de disposar de dispositius –adaptats al reg de tests– que ajudin als viveristas en la presa de decisions del moment del reg, la conveniència d'avaluar en termes econòmics l'estalvi que pot suposar l'ús d'aquestes tècniques, la possibilitat d'aplicació d'aquests sistemes (o altres basats en el control de la fertilització) per promoure l'enduriment de la planta així com la necessitat de proporcionar informació i formació als usuaris que decideixin adoptar aquests dispositius en el viver. Quant als dos sistemes de control de reg que l'IRTA ha desenvolupat i provat, gràcies a la realització del projecte referit, es va concloure que es tracta de tecnologies suficientment madures per promoure la fabricació de models comercials i difondre la seva utilització. Pròximament s'editarà una fitxa tècnica del DAAM que recollirà els resultats més destacables difosos en la jornada.

En la imatge, s'aprecia l'esquema de funcionament d'un dels dispositius per al control de reg provat en un viver. Foto: IRTA...
En la imatge, s'aprecia l'esquema de funcionament d'un dels dispositius per al control de reg provat en un viver. Foto: IRTA.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

III Congreso Gestión Sostenible del SueloAWA Show2beEl futuro del cerealSant Miquel-2024Nebext - Expo AgritechFima Ganadera - 2025El futuro del cereal

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis