Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Mejorar la calidad de la carne porcina reduciendo el estrés animal
La qualitat de la carn és millor amb un dejuni de 24 hores que 12 hores abans del sacrifici

Millorar la qualitat de la carn porcina reduint l'estrès animal

IRTA01/12/2011

1 de desembre de 2011

Un estudi de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) ha demostrat, mitjançant tres treballs experimentals diferents, que és possible minimitzar l'estrès dels porcs abans del sacrifici i millorar la qualitat de la carn. La investigació, duta a terme per investigadores del Programa de Qualitat del Producte de l'IRTA de Monells (Girona), del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, ha considerat els factors previs al sacrifici dels porcs amb l'objectiu de disminuir el nivell d'estrès de l'animal i millorar la qualitat de la seva carn.
Com a primer pas, s'ha analitzat una mostra de 72 animals en condicions d'estrès mínim, estudiant l'efecte del dejuni en els porcs per evitar marejos durant el transport de la granja a l'escorxador. A més de comprovar que el nerviosisme dels animals augmentava durant l'espera abans de ser sacrificats, l'estudi ha demostrat que “la carn perd molt líquid si el període entre el començament del dejuni i el sacrifici de l'animal és de 12 hores” explica la doctora Nuria Panella, responsable de la investigació.
En canvi, si el temps transcorregut s'allarga fins a 24 hores s'observa que la carn té millors característiques des del punt de vista tecnològic i, per tant, “tindrà millor capacitat de retenció d'aigua i serà adequada per ser comercialitzada com a carn fresca”. Això permet obtenir una carn més sucosa que altres obtingudes a partir de condicions comercials típiques, per la qual cosa amb aquest mètode és possible reduir l'exsudació, un dels defectes més importants que determinen la qualitat d'una carn. No obstant això, els animals van ser tractats en condicions de mínim estrès, encara que “caldria traslladar l'experiment a un tractament més proper al comercial per corroborar aquestes observacions”, matisa la investigadora de l'IRTA.
Imagen
La inclusió de triptòfan en el pinso 5 dies abans del sacrifici millora la qualitat de la carn
D'altra banda, amb l'objectiu de reduir l'estrès dels animals tenint en compte la seva susceptibilitat, també es va analitzar l'efecte del magnesi i del triptòfan (aminoàcid implicat en la regulació del somni i del plaure) com a pal·liatius de l'estrès, en una mostra de 61 i 69 animals, respectivament. En el primer cas el bestiar va ser sotmès al mínim estrès possible, mentre que en el segon caso les condicions van ser més properes a les comercials.

Segons els resultats de la investigació, incloent aquestes substàncies en el pinso cinc dies abans del sacrifici, els porcs sofreixen menys l'estrès a l'escorxador i, conseqüentment, la qualitat de la seva carn millora. No obstant això, tal com recorda la doctora Panella, “aquesta investigació bàsica necessita una experimentació en condicions comercials reals” per poder traslladar les seves conclusions al mercat.

Bibliografia

- Estratègies prèvies al sacrifici que poden afectar al benestar animal i la qualitat de la carn de porcs de diferent genotip RYR1. Tesi doctoral presentada per la doctora Núria Panella, del Programa de Qualitat del Producte de l'IRTA de Monells (Girona).

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    29/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    25/07/2024

Enllaços destacats

Sant Miquel-2024AWA Show2beEl futuro del cerealNebext - Expo AgritechEl futuro del cereal

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis