Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Miguel Suárez-Cervieri, director de la Div. Protección de Cultivos de BASF Española
“Espanya és un dels països on existeix més recorregut a l'hora de recolzar a l'agricultor”

Entrevista a Miguel Suárez-Cervieri, director de la Div. Protecció de Cultius de BASF Espanyola

David Pou21/11/2011

21 de novembre de 2011

Espanya és un dels sis països inclosos en l'estudi que BASF ha realitzat per conèixer els actuals desafiaments de l'activitat agrícola. Miguel Suárez, màxim responsable de la Divisió de Protecció de Cultius a Espanya des de 2009, va estar present el passat 8 de novembre en Ludwigshafen per desenvolupar i matisar algunes de les particularitats que s'han donat en els resultats publicats referents als nostres agricultors i consumidors.
Miguel Suárez-Cervieri, director de la Div. Protecció de Cultius de BASF Espanyola
Miguel Suárez-Cervieri, director de la Div. Protecció de Cultius de BASF Espanyola.

En l'estudi es fa patent que la percepció que té l'agricultor espanyol de la seva situació és bastant deficient i que difereix bastant de la d'altres col·legues europeus. A què creu que es deu?

Un dels motius principals és la quantitat de regulacions aparegudes en els últims anys en l'àmbit europeu. Avui dia ser agricultor professional a Europa implica un compromís molt gran, perquè ha de passar per estrictes controls per certificar la qualitat del que es produeix. Ja no ha d'afrontar solament les inclemències del temps, obtenir bones produccions o pagar els seus crèdits, sinó també ha de complir amb tot un seguit de regulacions que ho sotmeten a una enorma pressió. I és lògic que aquesta pressió es manifesti en un grau d'inconformidad elevat.

L'estudi també ha deixat palès una percepció del consumidor on alhora que té una imatge antiquada del món rural, veu a l'agricultor com un element clau per a la societat i la seva alimentació...

El procés d'urbanització ha afectat aquesta percepció i Espanya és un dels països on existeix més recorregut a l'hora de recolzar a l'agricultor, perquè és una indústria que contribueix molt a la imatge d'Espanya en l'exterior. Hem d'entendre que ara com ara Espanya és el principal productor europeu de fruites i hortalisses, líder mundial en exportació d'hortalisses, i que aquest sector que produeix una elevada quantitat d'elements, base de la dieta mediterrània, es mereix que tots els implicats fem un esforç per posicionar millor a l'agricultor dins de la ment del consumidor.

Quin paper pot adoptar una empresa com BASF en aquesta intermediació entre agricultor i consumidor?

A Europa juguem amb un debat molt emocional entre la gent que està fora del sector agropecuari, que són consumidors, i que legítimament es preocupen de la qualitat dels aliments que consumeixen. La nostra aportació ha de ser brindar eines que permetin quantificar com produïm, desenvolupar indicadors clars que serveixin com a punts de partida objectius, i mostrar aquests avanços on la indústria ha col·laborat: amb productes més eficients, menys quantitat d'actius per hectàrea, desenvolupament integrat de plagues, etc. Avui dia obtenim aliments amb una gran qualitat, no només per la qualitat d'aparença, sinó per la durada en el supermercat o en la nevera del consumidor; i més nutritius. Una eina com AgBalance va a racionalitzar molt més el debat i ens va a permetre treballar al costat dels agricultors perquè sigui entesa la dimensió de la inversió que l'agricultor fa, i sobretot, perquè el consumidor entengui que al cap i a la fi l'agricultor està legítimament preocupat per que aquest apreciï el que el produeix, de manera que en un futur l'agricultura segueixi sent una activitat viable i rendible a Europa.

Espanya és el país europeu que compta amb una major superfície de cultiu genèticament modificat, a molta distància d'altres països europeus. A què creu que es deu?

Existeixen dos vessants. D'una banda, la percepció del consumidor espanyol és una mica millor que la de la resta d'Europa, però en termes generals pitjor que la del propi agricultor. El productor espanyol, si per alguna cosa es caracteritza, és per la capacitat d'innovació i Espanya és un país exportador, que entén molt bé que la tecnologia resulta fonamental. El suport per part de les autoritats en certs cultius, particularment del blat de moro i en la lluita contra plagues de molt difícil control, ha fet entendre a l'agricultor que aquesta tímida introducció, comparada amb altres continents, no deixa de ser important, i que s'obre un debat que amb el temps s'entendrà millor.
“La nostra aportació ha de ser brindar eines que permetin quantificar com produïm, desenvolupar indicadors clars que serveixin com a punts de partida objectius, i mostrar aquests avanços en què la indústria ha col·laborat”

És possible que el rebuig per part del consumidor es degui al fet que, a diferència de l'agricultor, no vegi cap avantatge en els productes genèticament modificats?

La primera generació dels organismes genèticament modificats sorgia sobre la base de resistències a alguna cosa, és a dir, que es protegia a la planta d'herbicides i fungicides. Nosaltres particularment creiem que amb la segona i tercera generació el consumidor va a veure els beneficis quant a la qualitat dels aliments, i també és el deure la indústria explicar-los millor, perquè no tothom sap ni té perquè entendre les explicacions tan tècniques que habitualment oferim.

Quins projectes està duent a terme BASF a Espanya?

Actualment estem treballant en una iniciativa denominada 'Client associat', captant les 150 principals empreses agrícoles a Espanya a través d'una plataforma on s'obre un diàleg amb els agricultors per conèixer les seves necessitats amb tal d'aconseguir millorar diferents aspectes productius. Això ens ha permès llançar aquest any la iniciativa 'Clear Feel Arròs' per controlar la problemàtica de l'arròs vermell, i amb la qual hem tingut un gran èxit, ja que es tracta d'una tecnologia de millora genètica clàssica que ens permet usar un herbicida que controla l'arròs vermell i altres males herbes, mentre cuida el cultiu. També estem treballant amb AgBalance per comparar en fruita i vinya els diferents tipus de producció a Espanya, l'orgànica i la integrada, amb l'objectiu de poder demostrar amb indicadors clars quins són els avantatges d'un sistema i de l'altre. Aquest tipus d'interacció permetrà que Espanya segueixi sent un referent de qualitat i de productes de gran nivell per a la resta d'Europa.

Empreses o entitats relacionades

BASF Española, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    04/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    01/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Expo AgritechSant Miquel-2024AWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis