Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Efecto sobre el rendimiento de tomate de industria del bioestimulante Codan
El producte és una formulació líquida rica en fòsfor que inclou aminoàcids i auxines, substàncies de regulació del creixement vegetal

Efecte sobre el rendiment de tomàquet d'indústria del bioestimulante Codan

Redacció Interempresas10/10/2011

10 d'octubre de 2011

SAS va realitzar en col·laboració amb el Centre Tecnològic Agroalimentari d'Extremadura (CTAEX) un assaig en aquest cultiu. Extremadura produeix el 77% de la producció total espanyola de tomàquet d'indústria, i la recerca constant d'un increment de la competitivitat d'aquest cultiu fa que l'ús de productes com Codan sigui cada vegada més interessant per a l'increment del rendiment de les explotacions, gràcies a l'augment de la producció i la qualitat dels fruits obtinguts, en el cas del tomàquet amb un millor color, contingut en sucres, acidesa i viscositat del suc de tomàquet.
Imagen

Objectius de l'estudi

L'estudi pretenia analitzar els efectes de Codan sobre el cultiu de tomàquet d'indústria. Els efectes del producte es van observar sobre la vegetació, floració, quallat i fructificación. L'objectiu final era la determinació de la incidència de l'aplicació del producte sobre el rendiment final del cultiu.

Disseny de l'assaig

L'assaig es va realitzar en les instal·lacions de CTAEX. El sòl de la finca d'assajos és de tipus franc sorrenc, i es van ocupar per a l'assaig un total de 2400 m2. Es va organitzar l'assaig en 6 parcel·les de 300 m2 més una parcel·la testimoni de 600 m2. Tres de les parcel·les es van tractar amb Codan en aplicació foliar, mentre que les altres tres es van aplicar de forma radicular. Es van assajar diferents dosis per a cada tipus d'aplicació.

Les parcel·les es van regar mitjançant reg localitzat, i es va emprar la varietat de tomàquet H-9661 d'Heinz, una de les més abundants a la regió. Totes les parcel·les es van abonar de la mateixa manera, amb 600 kg/ha de 8-15-15 de fons i 500 kg/ha de nitrat amònic al 20% de cobertera. Es va controlar la climatologia al llarg de l'assaig. El clima al llarg del mateix va generar un lleuger retard del desenvolupament en les primeres fases del cultiu, allargant el cicle uns dies, encara que sense majors incidències.

Aplicacions de Codan

Les aplicacions de Codan es van realitzar tenint en compte els tres moments fonamentals des del punt de vista del qualli, que són la 1ª floració (qualli de la creu), 2ª floració (50% cubrición de llit) i 3ª floració (100% cubrición de llit). Tots els tractaments van tenir dues aplicacions, cadascuna al llarg del cicle de cultiu.

Mostreig i avaluació

Al llarg del cultiu es va realitzar un seguiment de la fenologia, amb conteos de botons florals, flors obertes, fruits recentment quallats, fruits petits, grans però verds i grans i vermells. Es van realitzar mostrejos aleatoris de 12 m2 per parcel·la, controlant el rendiment brut, fruits verds, vermells, sobremaduros, asolanados, amb necrosis apical i malalts, a més d'una classificació per calibres. Les mostres es van preparar seguint el mètode de Nestlé R&D Center Badajoz: 'Methods for preparation of tomato juice sample for the later analytical evaluation'.
Aplicació foliar (esq.) i aplicació per degoteig (der.).
Aplicació foliar (esq.) i aplicació per degoteig (der.).

Resultats després de la primera aplicació

Es va realitzar el primer mostreig 8 dies després de la primera aplicació, per determinar l'efecte de Codan sobre els fruits. Es va registrar el rendiment brut, la maduresa i paràmetres de qualitat agronómica com el percentatge de fruits acceptables, d'asolanados, pes mitjà per fruit, fermesa i dades de qualitat del suc (ºBrix, pH del suc, viscositat i color). L'efecte de l'aplicació de Codan va resultar visible en totes les parcel·les tractades, excepte aquelles de menor dosi. L'efecte es va incrementar en augmentar la dosi, i es va detectar un lleuger avantatge de les aplicacions foliares.
Els millors resultats els van presentar les parcel·les tractades foliarmente amb 500 o 750 cm3/ha, i a 2 l/ha en aplicació radicular. Amb aquestes dosis òptimes s'ha obtingut un increment del quallat al voltant del 20%.

Resultats després de la segona aplicació

El mostreig realitzat 17 dies després de la segona aplicació va proporcionar resultats similars als obtinguts amb la primera, observant clares millores amb l'aplicació de Codan. Tant la parcel·la tractada amb 750 cm3/ha en aplicació foliar i la tractada a 2 l/ha en aplicació radicular han millorat sensiblement el quallat (increment>20%).

Resultats finals

Els resultats finals van mostrar una gran eficàcia de les aplicacions. El rendiment brut del cultiu ha crescut un 20% amb l'aplicació de Codan, tant en aplicacions foliares com radiculares. Altres resultats disponibles en l'informe complet de l'assaig mostren com les parcel·les tractades han reduït el percentatge de destrío en comparació del testimoni, com el percentatge de fruits asolanados es va reduir en les parcel·les tractades amb Codan per via foliar i finalment, un increment de la fermesa del fruit amb l'aplicació de Codan, en major mesura per a les dosis més altes. Dades disponibles en informe complet de l'assaig. Per a més informació contactar: info@greencareby-sas.com

Resultats finals de l'aplicació
Resultats finals de l'aplicació.
Conclusions

1. Codan va incrementar significativament el rendiment brut del cultiu de tomàquet d'indústria, amb dosi de 500-750 cm3/ha foliar o 1,5-2 l/ha radicular.

2. El producte disminueix el percentatge de destrío de fruits en aquelles parcel·les en les quals es va aplicar el producte mitjançant degoteig.

3. En apliación mitjançant pulverización foliar de codan, la dosi de 750 cm3/ha augmentat el percentatge de fruits acceptables respecte a la dosi de 500 cm3/ha.

4. Les parcel·les tractades mitjançant pulverización foliar de Codan van reduir el percentatge de fruits asolanados per hectàrea.

5. El color del suc de tomàquet es va incrementar amb l'aplicació foliar a 750 cm3/ ha.

6. La fermesa dels fruits ha augmentat significativament pel que fa a la parcel·la testimoni en totes les parcel·les en les quals es va aplicar Codan.

Empreses o entitats relacionades

Sustainable Agro Solutions, S.A.U.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Expo AgritechFima Ganadera - 2025El futuro del cerealEl futuro del cerealIII Congreso Gestión Sostenible del SueloAWA Show2beSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis