Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un proyecto conjunto estudia la fijación y el alza en el precio de los alimentos

Un projecte conjunt estudia la fixació i l'alça en el preu dels aliments

25/05/2011

25 maig 2011

Segons estudis recents, la naturalesa multifacètica de la crisi alimentària i la tendència a l'alça en el preu dels aliments en els últims anys podrien indicar una relativa escassetat, a curt termini, dels productes de primer consum. A més, tant la diversitat de costos que es produeix d'un país a un altre, així com la pujada dels preus detectada entre el període 2007-2008, repercuteixen de manera diferent en cada estat de la Unió Europea. En els països en desenvolupament, per exemple, el fenomen ha generat més d'una inquietud, ja que el cost dels aliments representa una proporció relativament elevada de les despeses totals dels consumidors.

No obstant això, els mercats segueixen indicant una volatilitat que afecta molt més el productor que al consumidor, de manera que el debat sobre l'abast i les responsabilitats de la crisi alimentària posa en dubte la política europea actual. Per tal de buscar mesures eficaces per a respondre a canvis que poden transcendir, no tan sols l'economia, sinó també els hàbits alimentaris de la població, un consorci de 13 socis europeus acaba de posar en marxa el projecte TRANSFOP, acrònim de 'Transparency of food pricing '(Transparència dels preus dels aliments).

Acollit al Setè Programa Marc (7PM) de la Unió Europea i amb un pressupost d'1 milió d'euros, l'objectiu general del projecte és obtenir un major coneixement sobre els agents que determinen la fixació de preus i la transmissió dels canvis en els mateixos al llarg de la cadena alimentària europea. El punt de partida de la investigació és l'estudi de les variacions que pateixen els preus durant les etapes intermèdies i de venda al detall en la cadena de producció del sector agroalimentari, a més de l'efecte en l'ajust dels preus dels aliments en els diferents països comunitaris.

El consorci TRANSFOP compte, entre altres, amb la participació d'investigadors del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), fundació privada creada per la UPC i l' IRTA . "Utilitzant metodologies diferents, però complementàries, i analitzant els sectors productius de diferents països europeus, la nostra missió és la d'identificar els factors que determinen els processos de transmissió de preus en la cadena de producció agrícola", declara José María Gil, director del CREDA i coordinador del grup de treball que, en el marc del consorci TRANSFOP, es dedicarà a l'estudi d'aquest sector. "A partir de la comparació entre les diferents regulacions, estructures comercials i estratègies empresarials de cada país, esperem definir unes pautes que puguin ajudar a prendre mesures polítiques adequades per afavorir la competitivitat del sistema agroalimentari europeu, amb especial atenció a les pimes".

Al llarg dels tres anys de durada del projecte, els investigadors interactuaran amb els protagonistes de cada baula de la cadena productiva, amb l'objectiu d'elaborar conjuntament un possible pla d'acció que "permeti millorar la transparència dels preus dels aliments en cada país de la comunitat europea ", conclou el director del CREDA.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

El futuro del cerealFima Ganadera - 2025AWA Show2beSant Miquel-2024El futuro del cerealNebext - Expo AgritechIII Congreso Gestión Sostenible del Suelo

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis