Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los biocombustibles basados en productos agrarios compiten con el cultivo para consumo
La relació entre preu del cru, biocombustibles i aliments als Estats Units, Brasil i Espanya, al 'descobert'

Els biocombustibles basats en productes agraris competeixen amb el cultiu per consum

10 setembre 2010

Durant els últims anys, el caràcter 'verd' dels biocombustibles ha fet que la seva producció mundial creixés a un ritme exponencial, duplicant-durant la primera meitat de principis de segle. Encara que els biocombustibles es poden generar a partir de diferents materials d'origen orgànic, avui en dia s'utilitzen matèries primeres agràries alimentàries com el blat de moro, la soja i la canya de sucre. Aquest fet, ha incentivat tant la demanda d'aquestes matèries primeres com l'inici d'una competència directa amb el seu cultiu per a l'alimentació humana i animal, generant inquietuds socials relatives als efectes que els biocombustibles poden tenir sobre els nivells dels preus dels aliments .
La creixent demanda de matèries primeres alimentàries com el blat de moro...
La creixent demanda de matèries primeres alimentàries com el blat de moro, la soja i la canya de sucre per fabricar biocombustibles inquieta els ciutadans.

Però més enllà del caràcter 'verd' que s'atribueix als biocombustibles, altres motius han influït també en la seva creixent producció global des de fa uns anys. Per exemple, que els preus del cru hagin arribat a màxims històrics, a més de la prohibició de l'ús del Eter Metil tert-butil (MTBE, per les seves sigles en anglès) com additiu de la gasolina als Estats Units i la major rellevància de les polítiques relacionades amb la seguretat energètica i el canvi climàtic. Actualment, s'utilitzen matèries primeres agràries alimentàries com el blat de moro, la soja i la canya de sucre en la generació d'aquests biocombustibles, la qual cosa provoca una major demanda d'aquestes cultius per produir aquesta font d'energia renovable. Tanmateix, no cal oblidar que aquestes matèries primeres també es conreen per alimentació humana i del bestiar. Una competència directa que provoca malestar social sobre les conseqüències dels biocombustibles en els preus dels aliments.

Amb el propòsit de llançar llum sobre aquestes qüestions, un grup d'investigadors del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (Creda) porta a terme un projecte amb el títol 'Transmissió de preus entre els mercats energètics i d'aliments: l'efecte dels biocombustibles '. Utilitzant models economètrics, els científics d'aquesta fundació privada, creada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (Irta) pretenen quantificar la relació entre els preus del cru, dels biocombustibles i dels aliments tant als Estats Units com al Brasil (els principals productors mundials de biocombustibles), però també a Espanya. A més, aquest projecte pretén estudiar les preferències socials pels biocombustibles i determinar les seves implicacions socioeconòmiques.

Es quantifica la relació entre els preus del cru, dels biocombustibles i dels aliments tant als Estats Units com al Brasil, però també a Espanya

La variació dels preus del blat de moro, l'etanol, del cru i de la gasolina segueix patrons comuns

Durant el primer any d'execució del projecte, el treball s'ha centrat fonamentalment en el mercat de l'etanol a Estats Units, el primer productor a nivell mundial d'aquest tipus d'alcohol d'alt octanatge elaborat amb blat de moro. Encara que l'etanol representi en l'actualitat el biocombustible líquid més produït a tot el món, pràcticament no existeixen estudis empírics que quantifiquin la relació entre els preus de l'etanol i del blat de moro.

L'estudi, realitzat pel Creda, ha revelat que la variació dels preus del blat de moro, l'etanol, del cru i de la gasolina, al llarg de les dues últimes dècades, ha seguit patrons comuns. La primera fase d'estudi ha demostrat, de fet, que un increment dels preus de l'energia genera un augment dels preus del blat de moro. Això suggereix que encara que l'expansió de la indústria de l'etanol als Estats Units té impactes positius sobre les comunitats rurals, també pot causar un descontrol de la inflació en el preu dels aliments. En aquest sentit, les segones generacions de biocombustibles com les algues, les deixalles forestals i agrícoles o un altre tipus de residus, que suposen menor competència amb la producció d'aliments, representen una alternativa, econòmicament atractiva, als combustibles fòssils.

 Els biocombustibles de segona generació a base d'algues, deixalles forestals i agrícoles, entre altres...

Els biocombustibles de segona generació a base d'algues, deixalles forestals i agrícoles, entre altres, són una alternativa a considerar per evitar l'abús dels preus sobre matèries primeres agràries. Foto: Benjamin Earwicker.

Així mateix, els investigadors del Creda també han observat que un increment del preu de l'etanol podria causar un encariment del preu de la benzina. D'aquesta manera, les refineries de petroli traslladen la inflació originada en un mercat energètic relativament petit, el de l'etanol, al mercat de la gasolina. En la situació oposada, la pujada del preu de la gasolina provoca reduccions en el preu de mercat de l'etanol, de manera que els experts destaquen el potencial econòmic d'aquest carburant ja que una major o menor producció contribuiria a controlar la inflació en el mercat d'els combustibles líquids.

La segona fase de l'estudi preveu analitzar la situació de la producció d'etanol en el mercat brasiler, seguint una metodologia que permeti analitzar tant les relacions dels preus com la seva volatilitat. Per tal d'obtenir una visió més àmplia de les implicacions socials dels biocombustibles, actualment es dissenya un experiment d'elecció per a analitzar, en una fase posterior, les preferències socials pels biocombustibles.

En definitiva, el treball realitzat representa una contribució important als debats actuals sobre els impactes dels biocombustibles en els preus dels aliments. Les conclusions obtingudes pel Creda resulten molt rellevants tant per al disseny de noves polítiques com per als agents econòmics relacionats amb el mercat d'etanol.

Combustibles fòssils versus biocombustibles

A part de la naturalesa finita o renovable, la diferència substancial entre un combustible fòssil i un biocombustible és el paper que cadascun d'ells juga en l'equilibri del planeta. Si per una banda, fer servir els derivats del petroli és sinònim de sobreproducció de carboni en l'atmosfera (que a cada minut eleva el termòstat de la Terra), de l'altra, la biomassa utilitzable com a font d'energia és capaç de capturar i convertir-lo en oxigen, contribuint a la salvaguarda del medi ambient.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

Fima Ganadera - 2025AWA Show2beNebext - Expo AgritechEl futuro del cerealIII Congreso Gestión Sostenible del SueloEl futuro del cerealSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis