Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Irta organiza un año más su jornada dedicada a la fruta
El préssec va ser de nou un dels grans protagonistes de les ponències

L'Irta organitza un any més la seva jornada dedicada a la fruita

Font: Irta20/11/2009

20 novembre 2009

Els passats 21 i 22 d'octubre va tenir lloc a la finca de Mollerussa de l'Estació Experimental de l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries ( Irta ), a Lleida, la XIV Jornada Fructícola, adreçada a productors, tècnics i altres sectors implicats en la producció fructícola , amb una assistència de prop de 1.400 persones. La inauguració va anar a càrrec del director de l'Irta, Josep Maria Monfort, conjuntament amb la Rosa Cubel, directora general de Producció Agrària del DAR, i per l'alcaldessa de Mollerussa, Teresa Ginestà.

A la primera comunicació, Josep Usall i Miquel Peris, van presentar els treballs realitzats en el Irta sobre el control de la 'Monilia' al presseguer, un fong que causa greus problemes en postcollita. Per reduir els danys provocats per aquesta malaltia, es van recomanar realitzar diferents tècniques culturals, com són eliminar a l'hivern els fruits momificats i cremar la fusta de poda, mesures que permeten reduir el inòcul en la plantació. Des del punt de vista de tractaments fitosanitaris per al control d'aquesta malaltia, els assaigs realitzats al llarg de 4 anys pel Irta, la matèria activa Ciproconazol ha estat una de les que ha proporcionat un dels millors resultats en les diferents tècniques d'aplicació avaluades.

La tendència és anar cap a la reducció del volum dels arbres i un augment de la densitat de plantació

John Slaughter, de l'empresa Burchell Nursery, va realitzar una exposició de la situació de la fruita d'os a Califòrnia, primer estat productor dels Estats Units. Amb una àmplia diversitat de zones de producció, el préssec és l'espècie més cultivada. Disposen d'una mà d'obra barata i s'utilitzen majoritàriament porta-empelts vigorosos i arbres de gran volum. Malgrat tot, la tendència és anar cap a la reducció del volum dels arbres i un augment de la densitat de plantació. Els preus del préssec i la nectarina han experimentat una disminució constant en els darrers anys i encara més important ha estat la pèrdua de fructicultors, amb un increment de la superfície per explotació. Pel que fa a varietat, en l'Estat de Califòrnia es troben els més importants programes de millora del país com són, a part de Burchell Nurseries, Zaiger Genetics, Bradford Genetics o Sun World, entre altres. La innovació varietal té com a objectiu principal l'establiment de gammes varietals o 'sèries' que responen a una mateixa tipologia de fruita però que es recullen en diferents èpoques de l'estiu. També s'han seleccionat varietats de polpa vermella pel creixent interès per fruita que aporti un component funcional per als majors continguts d'antioxidants. El calibre i el color són encara dos factors importants de selecció de les noves varietats i de fixació dels preus en els productes.

Jornada fructícola celebrada a l'Estació Experimental de l'Irta a Mollerussa (Lleida)
Jornada fructícola celebrada a l'Estació Experimental de l'Irta a Mollerussa (Lleida).

Desenvolupament de nous tipus de pomes, peres i nectarines

En una tercera comunicació, presentada per L. Asín i R. Montserrat, es van presentar els resultats d'un assaig que ha durat 10 anys i en el qual s'ha avaluat l'efecte de la densitat i de l'alçada dels arbres en la rendibilitat de la poma 'Golden'. Com a conclusions més importants cal destacar que en el cas dels arbres alts, en què és necessària la utilització de plataformes automotrius, s'ha de mantenir la proporció 1 a 1 entre l'altura dels arbres i l'amplada de la interlínia per optimitzar la rendibilitat. En el cas d'arbres baixos, l'amplada del carrer ha de reduir al màxim, però possibilitant el pas de la maquinària i totes les tasques han de realitzar des de terra sense utilització de maquinària addicional. Tant en el cas d'arbres alts com de baixos la densitat òptima es troba entre 2.000 i 2.500 arbres per hectàrea.

En l'aspecte innovació varietal, I. Esglésies i J. Carbó presentar diferents novetats en pomera, perera i presseguer. En el cas de la pomera, moltes de les noves varietats avaluades s'estan desenvolupant en forma de "club" com és el cas de 'Pink Lady', 'Modi', 'Kanzian' o 'Cameo', en diferents països d'Europa. En els grups tradicionals com 'Golden', 'Gala' o 'Fuji', les varietats avaluades aporten una menor sensibilitat al 'russeting' en el cas de 'Golden', o una millor coloració en els altres dos grups. En pera, la innovació en varietats és poc important tot i que algunes noves varietats permeten completar l'actual gamma existent. Es van presentar els resultats obtinguts amb les varietats 'Carmen' (època 'llimonera'), 'Corina' (mutació precoç de 'Conference'), 'Selena-Elliot' (d'epidermis bronzejada i molt bona qualitat gustativa) i 'Angelys', les dues últimes desenvolupades a forma de "club".

En nectarina de polpa groga i blanca es van destacar diferents varietats de bona coloració i de gust dolç, que permeten completar les varietats actualment disponibles. També es van destacar diferents varietats de préssec pla i nectarina plana que permeten completar l'actual gamma varietal amb varietats de millor coloració, fruites més atractives i de gust dolç i aromàtic.

L'Irta organitza jornades que avaluen alternatives a la castració de porcs i al escornat de boví

Bolonya (Itàlia) va ser la seu de dues jornades organitzades per l'Irta sobre alternatives a la castració de porcs i al escornat de boví, els dies 28 i 29 d'octubre. A través d'aquestes iniciatives es pretenia incrementar el benestar d'aquests animals, sense influir en la qualitat de la carn. En el primer esdeveniment es van donar a conèixer els resultats preliminars sobre les alternatives a la castració de porcs, en particular la producció de mascles enters, així com l'acceptabilitat i actituds dels consumidors davant carns d'aquests animals. El programa d'aquest simposi internacional va incloure una taula rodona sobre l'impacte que podia tenir la producció de mascles enters en els diferents mercats europeus. Per la seva banda, la conferència sobre alternatives al escornat del boví va sorgir per conèixer els pros i contres dels mètodes per al escornat en l'espècie bovina. Durant l'esdeveniment, es van proposar millores i bones pràctiques, així com possibles alternatives, per exemple, treballar només amb animals amb banyes o potenciar el naixement d'exemplars sense banyes.

Ambdós esdeveniments, coordinats per la doctora i investigadora del Irta, Maria Àngels Oliver, s'emmarquen dins del projecte europeu Alcasde, finançat per la Comissió Europea.

Les jornades organitzades per l'Irta formen part del projecte europeu Alcasde
Les jornades organitzades per l'Irta formen part del projecte europeu Alcasde.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

Fima Ganadera - 2025AWA Show2beNebext - Expo AgritechEl futuro del cerealIII Congreso Gestión Sostenible del SueloEl futuro del cerealSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis