Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Oriol Oró, director de Fira de Sant Miquel
"L'absència d'alguns expositors no ha d'ocultar que el certamen és una bona oportunitat de negoci"

Entrevista a Oriol Oró, director de Fira de Sant Miquel

David Pou17/09/2009

17 setembre 2009

En una edició marcada per la polèmica després de l'absència d'alguns expositors habituals i per la situació econòmica, Interempreses ha volgut conèixer de primera mà quins són els objectius d'una de les fires més esperades del panorama agrícola espanyol. Oriol Oró, director de Fira de Sant Miquel , ens comenta com afronta la cita lleidatana aquesta edició tan especial.
Oriol Oró, director de Fira de Sant Miquel
Oriol Oró, director de Fira de Sant Miquel.

En què es basaran les activitats paral·leles d'aquest any?

Aquest és sens dubte un dels plats forts de la fira, que registrarà un programa d'activitats tècniques completíssim, amb més de 40 jornades, presentacions, reunions professionals i demostracions / degustacions. Entre les novetats cal destacar la celebració del primer Congrés Gastronòmic LQ (Lleida Qualitat), que organitza el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, amb jornades, tallers, conferències i degustacions de productes alimentaris de qualitat elaborats a les comarques de Lleida.

A Fira de Sant Miquel seran protagonistes també la prevenció de riscos laborals, la publicitat i màrqueting de productes agrícoles, el control de plagues i malalties en la producció integrada de l'olivera, els transgènics, les empreses d'inserció, etc.

Citem també, entre moltes altres activitats, la missió inversa d'importadors de maquinària agrícola de Sèrbia i Croàcia i les 25 tastos guiats de fruita, oli, mel, formatge i vi que es desenvoluparan en el saló.

No podem deixar de banda la plantada que hi ha hagut per part d'un bon nombre d'expositors habituals, en no acceptar Fira de Lleida cobrar un preu simbòlic, com era un euro per metre quadrat. Era vital no donar el seu braç a torçar en una situació com aquesta?

Fira de Lleida lamenta la decisió d'una dotzena d'empresaris del sector de la maquinària agrícola de no assistir a aquesta edició de la Fira de Sant Miquel. Som conscients que tota la societat-també el sector de la maquinària agrícola i, per descomptat, la pròpia Fira de Lleida-viu una situació econòmica delicada. En aquest sentit, creiem que els agents implicats valoraran el gran esforç que, com a institució de promoció econòmica, va fer la Fira de Lleida en aplicar importants descomptes per tal que tot el sector pogués estar present a la fira, una fira que no és més que un instrument de promoció i comercialització que de ben segur contribuirà a que els nostres expositors puguin sortir endavant en aquesta difícil conjuntura econòmica.

Per tot això, i perquè considerem que el sector de la maquinària agrícola i dels tractors és un dels pilars de la indústria lleidatana, creiem sincerament que totes aquelles empreses que confien en la Fira de Sant Miquel, i sobretot les que aquest any no poden exposar per raons conjunturals, puguin estar aviat novament amb nosaltres.

"El més important és que de les negociacions mantingudes aquest estiu han sorgit compromisos seriosos de consensuar iniciatives per optimitzar aspectes organitzatius del saló"

Què significarà per a Fira de Sant Miquel perdre aquesta quantitat d'expositors? Com s'han cobert les baixes?

La xifra d'expositors es mantindrà o creixerà lleument, ja que està sent coberta amb l'entrada d'empreses del sector de la maquinària i d'altres àmbits (cal tenir en compte que a la Fira de Sant Miquel sempre sol haver llista d'espera). Tanmateix, és cert que els expositors de tractors i de maquinària agrícola constitueixen un dels sectors tradicionals de la fira i un dels puntals de la mostra i és per això que lamentem sincerament l'absència d'aquestes empreses. El camp, un àmbit que ja arrossega des de fa anys problemes estructurals, també s'ha vist afectat per la crisi econòmica, i-tot i els descomptes negociats amb les associacions del sector-entenem que per a algunes firmes assistir a la fira pot suposar un esforç molt important.

El més important és que de les negociacions mantingudes aquest estiu amb les empreses de tractors i maquinària agrícola han sorgit compromisos seriosos de consensuar iniciatives per optimitzar aspectes organitzatius del saló, iniciatives encaminades a que en les properes edicions puguem incrementar encara més la professionalització de la Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit.

Ha augmentat la presència d'expositors internacionals en aquesta edició?

La presència d'expositors internacionals es manté en els nivells d'anteriors edicions-la qual cosa ja és important en l'actual situació econòmica-i representa entre un 12 i un 15% del total d'empreses expositores (unes 45 en total). Aquests expositors procedeixen de països com França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Holanda, Portugal, Suïssa i Israel. Fira de Lleida promou la presència de firmes estrangeres a Sant Miquel-Eurofruit a través de promocions internacionals, presència en fires d'altres països (França i Itàlia) i programes de desenvolupament transfronterers.

Si hagués de definir personalment la situació que està vivint actualment el sector de la maquinària agrícola, quin seria?

Ja hem comentat que el sector de la maquinària agrícola-un sector important a la demarcació lleidatana-està immers en una situació delicada, degut tant als problemes que afecten el camp en aquests últims anys (globalització dels mercats, descens de les ajudes comunitàries ) com a l'actual conjuntura econòmica general. La venda de maquinària agrícola (sobretot nacional) va créixer entre el 2002 i el 2004, es va estabilitzar a partir del 2005 i actualment ha disminuït lleugerament com a conseqüència de la crisi, però creiem que, un cop superat el moment econòmic, les empreses que aposten per la qualitat, la innovació i la internacionalització tenen un bon futur.

Un any més s'uneix a Fira de Sant Miquel, Eurofruit. ¿Què aporta al negoci de la fruita de la comarca comptar amb un saló com aquest?

La fruita dolça constitueix un dels pilars de la producció agrària catalana, i especialment de la lleidatana, i és per la rellevància d'aquest sector que Fira de Lleida va crear aquest saló específic. Eurofruit, a més, ha experimentat en els darrers anys un procés d'internacionalització, amb una notable presència d'empreses i visitants europeus. En aquest context, la maquinària relacionada amb la fructicultura conforma un dels sectors més importants del certamen. Prova d'això és la celebració de dos importants concursos, el Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de Màquines Agrícoles i el Concurs d'Innovacions en el Sector Fructícola, als quals concorren màquines i equips de tecnologia o disseny punters.

Empreses o entitats relacionades

Fira de Lleida
Sant Miquel - Eurofruit (Fira de Lleida)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    29/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    25/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Expo AgritechEl futuro del cerealEl futuro del cerealAWA Show2beSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis