Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Asesoramiento en riego para jardinería a través de la web de Ruralcat
En la seva primera fase, l'eina es centra en el càlcul de recomanacions de reg per gespes

Assessorament en reg per jardineria a través del web de Ruralcat

Carmen Trigueros i Ramón Quadres (Escola Capacitació Agrària de Tàrrega), i Xavier Fàbregas, professor ESAB Barcelona (UPC)16/07/2009

16 juliol 2009

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya, a través de l'Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega, va crear el gener del 2007 l'eina de càlcul de recomanacions de reg en jardineria disponible al portal virtual agroalimentari i del món rural català RuralCat ( www.ruralcat.net ). L'eina de càlcul de recomanacions de reg en jardineria s'ha desenvolupat en col·laboració amb altres organismes, universitats i entitats relacionats amb la jardineria, que han participat activament en la seva definició final.

En la seva primera fase, l'eina es centra en el càlcul de recomanacions de reg per a gespes, ja que es tracta de les espècies de major consum hídric de les existents en l'àmbit de la jardineria. A aquest efecte s'aplica una metodologia basada en la proposta de Costello.

L'objectiu és disposar d'una eina objectiva de càlcul de necessitats hídriques per a espècies de gespa, considerant diferents aspectes de disseny del jardí. Aquesta eina ha de servir de suport a la decisió de l'usuari final i permetre la generació setmanal d'unes recomanacions de reg genèriques i orientatives, basades en dades diàries meteorològiques d'evapotranspiració de referència (ETo) i de precipitació que es registren al llarg de la setmana anterior a l'estació de referència escollida.

A més, es pretén que l'eina aprofiti les noves tecnologies d'informació i comunicació (TIC), disponibles per a un elevat nombre d'usuaris, com són el correu electrònic (e-mail) i la missatgeria a telèfon mòbil (SMS).

El portal de Ruralcat acull l'eina de recomanacions de reg en jardineria
El portal de Ruralcat acull l'eina de recomanacions de reg en jardineria.

Materials i mètodes

L'eina 'Eina de Recomanacions de reg en jardineria', disponible a RuralCat, calcula les recomanacions de reg adaptant la metodologia proposada en Costello, on se substitueix el coeficient de cultiu (K c) pel coeficient de jardí (K J), calculat a partir de tres factors: factor espècie (K S), en funció de les diferents espècies de gespa presents al jardí, factor densitat (K D), que considera les característiques del jardí-si hi ha espècies diferents a la gespa o no-, i factor microclima (K MC).

El càlcul de les necessitats de reg (D N) es porta a terme a partir de l'equació 1:

D N = ET 0 x K J - P E (mm)

on: ET0 és l'evapotranspiració de referència de l'estació agrometeorològica seleccionada (mm); K J, coeficient de jardí, K J = K S x K D x K MC i P E, la pluja efectiva (mm).

D'altra banda, en referència als sectors de reg, hi ha quatre opcions en la seva definició: a) estimació pluviomètrica, b) nombre de goters per m 2 i cabal, c) nombre de difusors (separació i angle de recorregut) i cabal; od) nombre d'aspersors (separació i angle de recorregut) i cabal. D'aquesta manera, l'eina converteix en temps de reg la dosi d'aigua a aplicar setmanalment.

Segons el sistema de reg seleccionat, l'aplicació assumeix una eficiència fixa i preestablerta que facilita a l'usuari la dosi bruta de reg en cada cas.

Resultats i discussió

L'eina de recomanacions de reg en jardineria (gespa) dóna resposta, de forma genèrica, i un cop introduïda la informació requerida (inputs), a la decisió que el tècnic o jardiner ha de prendre pel que fa al reg.

Els resultats (outputs) que en s'obtenen són: a) Necessitats hídriques setmanals de la gespa del jardí, en mm ol / m 2, b) Necessitats de reg de la setmana per a cada sector, en mm ol/m2, ic) Temps de reg setmanal per sector, expressat en hores i minuts. A més, l'usuari pot rebre setmanalment al vostre correu electrònic i al seu telèfon mòbil les recomanacions de reg, actualitzades segons la climatologia real esdevinguda al llarg de la setmana immediatament anterior a l'actual.

L'eina compleix un important paper com a element de conscienciació sobre l'ús correcte de l'aigua, tant en un àmbit professional com a particular

Conclusions i recomanacions

L'eina 'Eina de Recomanacions de reg en jardineria', disponible a RuralCat, compleix un important paper com a element de conscienciació sobre l'ús correcte de l'aigua, tant en un àmbit professional (espais verds, jardins públics, ...) com a particular ( zones residencials, ...).

Les recomanacions de reg que s'obtenen no consideren aspectes locals o particularitats específiques del jardí, de manera que la decisió que l'usuari prengui s'ha de fonamentar en una consideració global de tots aquells factors que es veuen implicats en el reg, i d'acord a la seva pròpia experiència.

Empreses o entitats relacionades

Generalitat de Catalunya - Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Tractores especiales M5002 Narrow

    Tractores especiales M5002 Narrow

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    07/10/2024

  • Newsletter Agrícola

    03/10/2024

Enllaços destacats

Fima Ganadera - 2025Almendra y pistacho 30-10-2024AWA Show2beNebext - Expo AgritechTecnovid 2025IRTA FruitcentreTecnovid 2025

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis