Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El proyecto Alarmtox, para unos bivalvos más seguros para el consumo
Es pretén desenvolupar assajos i biosensors que detectin les biotoxines de mitjans aquàtics

El projecte Alarmtox, per a uns bivalves més segurs per al consum

Font: Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ( Irta )15/07/2009

15 juliol 2009

El projecte Alarmtox té com a objectiu desenvolupar assajos i biosensors per a la detecció de biotoxines de medis aquàtics que garanteixin la qualitat de l'aigua i proporcionin bivalves segurs per al consum humà. Aquest projecte té una durada inicial de dos anys. Es tracta d'un projecte finançat per la Unió Europea (amb fons Feder) i englobat dins de l'eix d'innovació del Sudoe (Sud-oest Europeu).

En nombroses zones del litoral estatal, l'aqüicultura de bivalves representa una activitat econòmica important, tant en xifres absolutes de producció, com a element d'atracció turística. La presència de micro algues productores de toxines (ficotoxines), pot deteriorar la qualitat del marisc destinat a l'alimentació humana, produint diverses patologies gastrointestinals o dermatològiques en els consumidors. D'altra banda, les microalgues, també poden causar greus alteracions en la biodiversitat dels ecosistemes fluvials i litorals, amb conseqüències mediambientals i agrícoles importants (desequilibri de l'ecosistema i intoxicació del bestiar). A més, la detecció d'aquestes en les zones productores de marisc comporta el seu estancament i els conseqüents perjudicis econòmics per als productors. La vigilància a les zones productores de marisc és portada, de forma habitual, per diversos organismes, com és el cas del Irta a Catalunya. Per tant, la millora en la detecció d'aquestes biotoxines, tant a nivell de sensibilitat com de rapidesa, és clau per poder garantir una major seguretat als consumidors.

L'aqüicultura de bivalves representa una font econòmica important en algunes zones del litoral espanyol
L'aqüicultura de bivalves representa una font econòmica important en algunes zones del litoral espanyol.

Per a dur endavant el projecte, s'intentarà produir enzims, mitjançant enginyeria genètica, altament sensibles per les toxines diana com són l'àcid okadaic (i derivats), les ficotoxines (del medi marí) i les microcistines (cianotoxinas d'aigua dolça). El pas següent serà la caracterització del reconeixement de toxines per aquests enzims, mitjançant assaigs colorimètrics.

Per crear aquests nous biosensors electroquímics es desenvoluparan noves estratègies d'immobilització dels enzims sobre suports electròdics i mitjançant estratègies de detecció electroquímica. A continuació, s'analitzaran mostres d'aigua i de marisc procedents de diferents regions d'Espanya i França utilitzant els assaigs i els biosensors. Els resultats que es recullin seran comparats amb els obtinguts per tècniques de cromatografia acoblades a espectrometria de masses.

El projecte, del qual el Irta és coordinador, compta amb quatre socis principals: el BIOMEM-Uo de l'Université de Perpignan (França), el Critter-Insa, Bio-Industries dels Instituts nationaux des Sciences Appliquées (França), l'Institut de Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IIQAB-CSIC) i el propi Irta. A més, compta amb la participació de set socis més que s'encarreguen de l'enviament de mostres per analitzar.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

III Congreso Gestión Sostenible del SueloAWA Show2beEl futuro del cerealSant Miquel-2024Nebext - Expo AgritechFima Ganadera - 2025El futuro del cereal

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis