Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los beneficios medioambientales y el ahorro energético de la agricultura de conservación
L'IDAE i l'Agència Andalusa de l'Energia fomenten l'ús d'aquesta pràctica

Els beneficis mediambientals i l'estalvi energètic de l'agricultura de conservació

Redacció Interempreses03/07/2008

3 juliol 2008

L'agricultura de conservació evita l'erosió, reté l'aigua sobre el terreny, fixa carboni a terra i manté les produccions al mateix nivell que l'agricultura tradicional. A més, a nivell energètic, estalvia importants quantitats de gasoil i presenta diversos aprofitaments energètics molt interessants per a l'agricultor. Per això, tant l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia ( Idae ) com la Agència Andalusa de l'Energia fomenten l'ús d'aquesta pràctica.

En un moment en què el preu del gasoil ha fet saltar les alarmes a tot el món i, principalment, entre els professionals que depenen d'aquest producte per als seus treball diari, com són els agricultors, i en el qual la FAO acaba d'alertar sobre el preocupant augment de l'erosió a tot el món, sembla més que adequat el fomentar tècniques agronòmiques que lluitin contra aquests problemes sense minvar la productivitat de les explotacions, fent realitat el que anomenem agricultura sostenible.

Responent a aquests importants reptes de futur, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (Idae) i l'Agència Andalusa de l'Energia, en col·laboració amb l'Associació Espanyola Agricultura de Conservació / Sòls Vius ( AEAC-SV), han organitzat recentment diversos seminaris i jornades de camp per potenciar el coneixement sobre les tècniques d'agricultura de conservació (basades en no llaurar el terreny i sembrar sobre el rostoll de la collita anterior) i demostrar en el camp els beneficis tant per als agricultors i el medi ambient.

Així, a la Universitat de Jaén i el IFAPA dels Palaus (Sevilla) s'han desenvolupat dos seminaris en els quals, d'una banda, s'ha parlat dels beneficis de la coberta vegetal en olivera i els seus possibles estalvis energètics i, d'altra, dels beneficis mediambientals i d'eficiència energètica de l'agricultura de conservació. Entre les conclusions d'ambdós seminaris es pot destacar que la utilització de cobertes vegetals en olivera evita al màxim l'erosió (fonamentalment en oliverars en pendent, on l'aigua es porta la terra en grans quantitats), reté l'aigua sobre el terreny (la coberta vegetal absorbeix l'aigua) i evita la contaminació de rius i llacunes en no haver vessaments.

Des del punt de vista energètic, en reduir al màxim les tasques agrícoles, s'estalvia gran quantitat de combustible (entre 30 i 60 litres de gasoil per hectàrea segons el cultiu) i, en el cas de l'oliverar, hi ha importants opcions de valorització energètica de les restes de la poda (aprofitaments tèrmics, fabricació de pellet per xemeneies, generació d'energia elèctrica, gasificació, etc). Tant en oliverar com en altres conreus, com en cereals o oleaginoses, l'agricultura de conservació és una important arma contra el canvi climàtic, ja que en deixar les restes del cultiu a terra es fixa una major quantitat de carboni en el terreny, evitant l'efecte hivernacle i augmentant la biodiversitat. En els seminaris s'han detallat també les ajudes i legislació que ja existeix (tant a Andalusia com a nivell nacional i europeu) per beneficiar els que utilitzen aquestes tècniques conservacionistes

L'agricultura de conservació ofereix beneficis tant per als agricultors i el medi ambient
L'agricultura de conservació ofereix beneficis tant per als agricultors i el medi ambient.

Per una agricultura sostenible

No obstant això, la major inquietud dels agricultors tradicionals és saber si aquestes tècniques són aplicables en la realitat i si els permeten mantenir la rendibilitat de les seves explotacions. Per això s'han desenvolupat dues jornades de camp de forma paral·lela als seminaris, una a Torredonjimeno (Jaén) i una altra a Els Caps de Sant Joan (Sevilla), en què s'ha pogut conèixer l'aplicació pràctica de l'agricultura de conservació. En diverses estacions temàtiques, els agricultors han pogut veure com s'apliquen aquestes tècniques, que maquinària s'usa i els estalvis energètics que poden aconseguir.

Les majors avantatges que presenta aquest tipus d'agricultura és la reducció dels costos d'explotació mantenint les mateixes produccions i millorant la logística de les operacions agrícoles, reduint les hores de treball

Tenint en compte que aquestes tècniques s'apliquen des de fa més de 30 anys i ocupen ja més de 150 milions d'hectàrees a tot el món, i que a Europa superen el 5 per cent de la superfície agrícola, podem dir que hi ha no només estudis sinó multitud de pagesos que ja han apostat per l'agricultura de conservació. Les majors avantatges que presenta aquest tipus d'agricultura és la reducció dels costos d'explotació mantenint les mateixes produccions i millorant la logística de les operacions agrícoles, reduint les hores de treball. Molt lluny de les solucions miracle, per fer agricultura de conservació s'ha de ser un agricultor molt professional, ben format en aquestes tècniques i que estigui preocupat pel seu correcte desenvolupament en el temps. L'esforç val la pena, tant econòmicament com pel benefici mediambiental que suposa. Per ajudar al canvi, hi ha diverses ajudes agroambientals i d'adquisició de maquinària disponibles a Espanya.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española Agricultura de Conservación Suelos Vivos
Instituto para La Diversificación y Ahorro de La Energía

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    29/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    25/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Expo AgritechEl futuro del cerealEl futuro del cerealAWA Show2beSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis