Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La innovación de los alimentos tradicionales
L'objectiu del projecte Truefood és millorar la competitivitat d'aquest tipus de productes

La innovació dels aliments tradicionals

Redacció Interempreses21/05/2008

21 maig 2008

Un producte de consum freqüent o associat a determinades celebracions i / o èpoques de l'any, que es transmet d'una generació a una altra, que s'obté d'una forma específica segons una herència gastronòmica, amb propietats sensorials característiques i associat a un àmbit local, regional o nacional, és la definició de producte alimentari tradicional per als consumidors.
Aquests productes suposen un volum de negoci de 540.000 milions d'euros (uns dos terços del volum total de facturació del sector agroalimentari de la UE), segons va apuntar Daniele Rossi, Coordinador del projecte Truefood, en la reunió organitzada per l' Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (Irta) que va congregar el passat 20 de maig a Barcelona a més d'un centenar d'investigadors i responsables del projecte.
Assemblea general del projecte Truefood celebrada el passat 20 de maig a Barcelona
Assemblea general del projecte Truefood celebrada el passat 20 de maig a Barcelona.
El protagonista

Truefood (Traditional United Europe Food) és un ambiciós pla de treball iniciat el 2006, amb una durada prevista de 4 anys i un pressupost de 24 milions d'euros i en el qual estan involucrades 42 institucions d'arreu d'Europa (entre elles el Irta) i prop de 35.000 empreses del sector agroalimentari, i que té com a objectiu principal el de millorar la competitivitat en la producció d'aliments tradicionals a través d'innovacions que garanteixin la seva seguretat i satisfacin les expectatives dels consumidors cap a aquests tipus de productes.

El 2013 acaba la Pac i comença l'OCM, el que suposarà un mercat lliure i sense aranzels per a tots els productes. Necessitem innovar en els productes tradicionals per diferenciar-los dels productes de fora la UE i donar-los valor afegit, apunta Daniele Rossi, Coordinador del projecte.

Dos pilars

El projecte Truefood està organitzat en dos pilars fonamentals. El pilar científic tracta de conèixer el comportament i les necessitats dels consumidors cap a aquests productes i, alhora, investigar per oferir innovació i seguretat alimentària. L'altre pilar és l'industrial, que estudia el cost de les innovacions (econòmiques i mediambientals) i ensenya a les indústries a treballar amb els nous avenços aconseguits en tots els camps, alhora que trasllada a l'altre pilar les necessitats de les indústries agroalimentàries . A Espanya és la FIAB (Federació Espanyola d'Alimentació i Begudes) qui coordina el pilar industrial, mentre que el Irta ho fa en el científic.
Altres treballs que es duen a terme en el projecte Truefood són, per exemple, nous ferments en formatges per reduir la Listeria, la preservació dels antioxidants de la maduixa durant el procés de fabricació de la melmelada, llet de vaca més nutritiva a través d' l'alimentació amb lli, processos de curació de formatges més eficients i que estalvien fins a un 40 per cent de l'energia del procés, etc.
Pere Gou, investigador de l'Irta i responsable del projecte Truefood en la vessant científica, assenyala que l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries treballa, concretament, en la millora nutricional d'alguns productes. És el cas de les investigacions que s'estan duent a terme per aconseguir pernils curats amb baix contingut en sal, mantenint el sabor i la conservació. Per això s'investiga a nivell de la matèria primera, buscant la més adaptada a les noves exigències, i optimitzant tant els processos de salat com els d'assecat dels pernils. Una altra línia de treball es troba en els productes ecològics com enciams i tomàquets, sotmesos a noves tècniques agronòmiques que disminueixen l'ús de fertilitzants o de pesticides.
L'Irta treballa en noves tècniques agronòmiques per disminuir l'ús de fertilitzants o pesticides en els productes ecològics...
L'Irta treballa en noves tècniques agronòmiques per disminuir l'ús de fertilitzants o pesticides en els productes ecològics. Foto: Cristian Càceres Iribarren.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    29/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    25/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beEl futuro del cerealEl futuro del cerealSant Miquel-2024Nebext - Expo Agritech

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis