Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Fernando Feliu, director ejecutivo de Plymag
“Els productes a base extractes d'algues poden considerar-se com un dels pocs bioestimulantes ecològics i respectuosos amb el medi ambient”

Entrevista a Fernando Feliu, director executiu de Plymag

Redacció Interempresas08/05/2014

Fernando Feliu ocupa actualment el càrrec de director executiu i és responsable tècnic de l'empresa Plymag, signa fundadora d'Aefa i operadora en el sector dels fertilitzants des de 1978. Aquesta empresa alacantina va comercialitzar el primer extracte d'algues del mercat espanyol (SM-6) l'any 1981. Feliu ha participat en diferents càrrecs durant tota la trajectòria d'Aefa i va estar en la comissió de comunicació en els primers anys coordinant la primera pàgina web de l'associació. Posteriorment va ocupar el càrrec de president, fins a 2012, col·laborant actualment representant-la en el comitè de parts d'Intereco i com a coordinador de la comissió de fertilitzants nacionals i CE.

Imagen

Què són els extractes d'algues?

Són productes obtinguts de l'extracció química o física d'algues marines. Les algues han estat usades des de sempre per l'home com a fertilitzant, aliment per al bestiar i sobretot en les cultures orientals com a alimentació humana. Les primeres referències del seu ús com a esmena agrícola daten de Xina l'any 2700 a. de C. i ja a Europa, s'estén el seu ús agrícola des del segle XII.

Per què les algues?

Per comprendre el sorprenent efecte que tenen les algues com bioestimulante hem d'observar l'únic i inhòspit hàbitat on creixen aquelles algues d'on s'obtenen els extractes comercials: les costes de l'Oceà Atlàntic situades en latituds fredes i exposades a les inundacions periòdiques de les marees.

Aquestes algues passen una part del temps inundades sota l'aigua i a les poques hores queden exposades al sol en una prada costanera quan es retira la marea. Per poder resistir en aquestes condicions tan extremes, aquestes algues han desenvolupat defenses naturals en forma de compostos químics, molts dels quals encara desconeixem i que són extractats en els processos d'obtenció. En definitiva, una font natural de substàncies químiques desenvolupades per suportar situacions extremes que aconseguim aïllar i traslladar als productes comercials per ser utilitzats per altres plantes.

Imagen

Quins mètodes d'extracció s'utilitzen?

Les algues que es manufacturen habitualment per als extractes són les denominades com a algues marrons. En elles es troben Ascophyllum nodosum, Laminaria sp., Fucus sp., Macrocystis pyrifera, Ecklonia màxima i Durvillea sp., per exemple. Totes elles, per a la seva posterior utilització, són generalment tallades en fresc sense arrencar-les de les prades d'algues costaneres en baixamar, les algues són rentades, tallades, assecades i mòltes per ser utilitzades en els processos d'extracció industrials. Per tant són un recurs renovable ja que es tallen per esperar el seu creixement.

Quant als processos d'extracció podem distingir entre processos químics i processos físics. En els químics les algues són atacades generalment per una base forta i s'extreuen tots els components solubles en aquest mitjà, és possible que en aquests processos es puguin perdre algunes de les qualitats de les algues en fresc.

Dins dels processos físics trobem: extraccions aquoses al buit, processos de ruptura cel·lular i micro-crioaplastamiento. En aquests processos no hi ha atacs químics i amb els seus extractes són susceptibles d'obtenir-se posteriorment una millor resposta de la planta després de l'aplicació del producte final.

“Els extractes d'algues no responen a la definició de fertilitzants, ja que no contenen quantitats significatives de macro i microelementos, encara que si contenen de tots en traces”

Què contenen i com actuen els extractes d'algues?

Els extractes d'algues no responen a la definició de fertilitzants, ja que no contenen quantitats significatives de macro i microelementos, encara que si contenen de tots en traces. El sorprenent de les algues i això en part pot ser a causa del seu hàbitat hostil, és la quantitat de polisacàrids complexos que no estan presents en les plantes terrestres. Les algues marrons abans referides contenen polisacàrids tipus laminarinas, fucoidanos i alginatos, que a més s'ha demostrat mitjançant bioensayos, que els seus extractes poden induir la producció d'auxines i citoquininas naturals en les plantes sobre les quals s'apliquen. Aquestes substàncies permeten que els extractes d'algues siguin uns dels millors bioestimulantes del mercat.

Pot definir-nos la paraula bioestimulante?

Entenem per bioestimulante, tot producte que sense tenir en compte l'aportació de nutrients, contenen substàncies, compostos o microorganismes la funció dels quals quan s'aplica en les plantes o en la rizosfera, milloren el desenvolupament del cultiu, el seu vigor, el rendiment i/o de la qualitat, normalment mitjançant l'estimulació dels processos naturals que beneficien el creixement i les respostes a l'estrès abiòtic.
Imagen

Quins beneficis produeixen els extractes d'algues?

Quan els productes comercials han estat desenvolupats de forma adequada i s'han aplicat correctament, els beneficis més comuns són:

  • Creixement vigorós: Les branques creixen al llarg i amb augment de diàmetre.
  • Plantes més forts: Les arrels adquireixen major longitud i ramificació.
  • Indueix la brotación natural: Sense alteracions en la planta.
  • Incremento de l'absorció dels elements minerals al sòl.
  • Notable resistència als efectes climàtics: com gelades, fort calor, sequedat i en general, major resistència als atacs de les plagues.
  • Ajuda a superar la crisi del post-transplante.
  • Potencia l'acció dels fungicides.
  • Augmento de la producció vendible: Amb uniformitat en la grandària de la fruita.

Són els extractes d'algues naturals respectuosos amb el medi ambient?

La matèria primera utilitzada és, com ja hem comentat, un recurs natural que obtenim de la naturalesa i a més és renovable, per la qual cosa els productes a base extractes d'algues, poden considerar-se com un dels pocs bioestimulantes ecològics i respectuosos amb el medi ambient.

Es poden utilitzar en els cultius ecològics?

No tots, per a això caldrà comprovar que el producte està certificat per a aquesta fi per alguna entitat certificadora.
“El Ministeri ha mostrat la seva disposició al fet que puguin integrar-se les algues en l'actual legislació sobre fertilitzants, però seria bé que el ministeri demostrés la seva bona lluna, permetent un període pont fins que s'aprovés la seva inclusió”

Quin marc regulador existeix sobre les algues?

Actualment les algues estan sent comercialitzades sota l'empara de l'ordre APA 1470/2007 d'altres mitjans de defensa fitosanitària (OMDF). Segons fonts del MAGRAMA aquesta llei va a ser derogada en breu i substituïda per un nou Reial decret on incomprensiblement no van a tenir cabuda els extractes d'algues, ja que la definició d'OMDF de l'ordre APA quedarà ara fora de la nova normativa. La comissió de fertilitzants d'Aefa està treballant actualment en la proposta d'un nou tipus de fertilitzant, a l'empara de l'actual RD de fertilitzants 506/2013. Confiem que pugui ser estudiada per la comissió d'experts del MAGRAMA abans de l'estiu, requisit previ perquè pugui ser inclosa en la llei.

El Ministeri ha mostrat la seva disposició al fet que puguin integrar-se les algues en l'actual legislació sobre fertilitzants, però seria bé que el ministeri demostrés la seva bona lluna, permetent un període pont fins que s'aprovés la seva inclusió, ja que com hem vist, existeixen pocs insumos amb les propietats de millorar els cultius, sent a més un recurs natural i renovable.

Imagen

Què ocorrerà en el futur amb els extractes d'algues?

Els extractes d'algues ja estan inclosos en algunes legislacions nacionals europees, per exemple la francesa. Hi ha consens en els fòrums europeus que haurien de ser part de la nova llei de bioestimulantes que actualment s'està debatent en el marc d'una nova legislació europea, d'on naixeria una nova branca on s'inclourien tots els productes, que no sent fertilitzants, tinguin caràcter bioestimulante. Es calcula que aquesta llei podria estar llista per 2018.

Mentre, la legislació espanyola hauria d'adaptar-se, permetent la seva venda com a abonament nacional. No cal oblidar que només les empreses d'Aefa van comercialitzar durant l'any 2013 la quantitat de més d'1.400.000 litres d'extractes d'algues.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Agronutrientes (AEFA)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    04/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    01/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beNebext - Expo AgritechSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis