Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pere Tarrida, ingeniero químico especialista en Química Analítica

"Treballem per ajudar al fet que la legislació sigui més concreta amb aquest tipus de productes"

Entrevista a Pere Tarrida, enginyer químic especialista en Química Analítica

Aefa31/01/2014

Tal com va dir N. Hawthorne 'La química divina treballa en el subsòl', i per això, Pere Tarrida proposa facilitar-li el treball a les divinitats aportant els microelementos de manera que siguin el més eficaços possible: quelatados i complejados. Pere Tarrida és enginyer químic especialista en Química Analítica per l'Institut Químic de Sarrià i, des de maig del 2003, és el responsable de la unitat de negoci dedicada a Agricultura de l'empresa Laboratori Jaer, pionera en la producció de quelats de ferro en forma EDDHA, i empresa associada a Aefa.

Pere Tarrida, responsable d'Agricultura en Laboratori Jaer
Pere Tarrida, responsable d'Agricultura en Laboratori Jaer.

Parlem de quelats i complexos, ens pot explicar en què consisteixen i les diferències entre ells?

Tots dos consisteixen en la unió d'un lligant amb un metall i la premissa és que tots els quelantes són complejantes, però no tots els complejantes són quelantes. Quan un ió metàl·lic es combina amb una substància que posseeix un àtom dador d'electrons, el compost obtingut es denomina ‘complex’ o ‘complex de coordinació’. Si la substància que es combina amb l'ió metàl·lic posseeix dos o més àtoms dadores d'electrons, de manera que es puguin formar dos o més cicles, s'obté un quelat. El terme quelante deriva del grec ‘kelos’ (pinça) i s'aplica a la formació de complexos cíclics.

La formació de cicles en els quelats metàl·lics produeix noves substàncies de molt elevada estabilitat que protegeixen al catió metàl·lic de manera molt eficaç, impedint que aquest catió sigui susceptible de reaccionar amb la multitud d'altres factors presents en el mitjà on es troba.

Com es mesura l'eficàcia d'un complex/quelat?

En termes generals, l'eficàcia d'un complex/quelat equival al grau de protecció que l'agent complejante/quelante exerceix sobre el metall que conté, i es defineix mitjançant la constant d'estabilitat. Aquesta constant d'estabilitat s'expressa en potències de deu, de manera que cada unitat correspon a multiplicar per deu la força d'aquest agent complejante/quelante. A major constant d'estabilitat major eficàcia de protecció del complejante/quelante sobre el metall. Per exemple, un quelat d'un metall X amb una constant d'estabilitat 16 protegeix aquest metall un milió de vegades (16-10 = 6 zeros) més que un quelat amb una constant d'estabilitat 10.

Les constants d'estabilitat dels quelats són molt més altes que les dels complexos ja que formen cicles, qualitat que els confereix una major eficàcia a protegir al metall. El pH del mitjà influeix sobre l'estabilitat dels quelats, ja que la presència d'hidrogeniones (H+) i ions hidròxid (OH-) influeixen directament en la constant d'estabilitat.

Tots els quelats són eficaços en agricultura i per a les plantes?

Com deia, l'estabilitat dels quelats depèn del pH del mitjà, i depèn, a més, de la presència d'altres factors amb els quals puguin competir. Per tant no tots els quelats funcionen en totes les circumstàncies. Cal escollir el quelat en funció del mitjà on es troba la planta. A més, des del punt de vista de la planta cal tenir en compte un altre factor molt important que deriva del procés d'assimilació del metall per part de la planta.

Per exemple, es coneix molt bé el sistema quelat-planta quan s'utilitzen quelats de ferro i s'ha vist que la planta utilitza, mitjançant uns enzims específics, un mecanisme de reducció que fa que el Fe3+ passada a Fe2+ i, sigui aquest Fe2+ el que entra en planta per ser re-oxidat a Fe3+ abans de transportar-se per l'interior de la planta. Si l'estabilitat del quelat que conté el metall reduït és massa alta, la planta tindrà problemes per alliberar-ho del quelante i poder assimilar-ho. Per tant, és necessari que les constants d'estabilitat siguin adequades per a cada valència del metall, i per a cada moment d'acord amb els mecanismes d'absorció de la planta.

Classificació del pH

Classificació del pH.

Quins beneficis aporten els quelats a l'agricultura i a les plantes?

La planta utilitza els nutrients que té a la seva disposició, presents bé en la solució del sòl o bé en la solució nutritiva. Per tant és necessari que dits nutrients, entre ells els metalls, no interaccionin amb res abans d'aconseguir la zona d'influència de la planta. Els micronutrientes no quelados sofreixen interaccions immediates amb els elements del sòl i els elements presents en algunes solucions nutritives. Els quelats, si s'escullen adequadament, representen la via més eficaç i moltes vegades l'única manera de posar els metalls a la disposició de la planta. En molts països, sense els quelats, les deficiències de molts nutrients no permetrien que els cultius progressessin, fins a l'extrem de no poder collir.

Parlant de països, quins són els principals mercats i aplicacions per a aquests productes? És possible determinar una xifra del volum de negoci?

És molt complicat fer una estimació del volum de negoci d'aquest tipus de productes per diverses raons:

  •  Existeix una llarga llista de complexos i quelats i encara que existeix una llista comuna europea, cada país pot admetre diversos complejantes i quelantes en les seves legislacions nacionals.
  •  En tractar-se d'abonaments no necessiten normalment cap tipus de registre i existeix una tremenda proliferació de marques que fa impossible un seguiment.
  •  Existeix una gran quantitat de productes fertilitzants que contenen traces de microelementos quelatados, que fa que sigui impossible determinar el volum total.
  •  En el cas d'alguns tipus de quelats, existeixen molts fabricadors repartits pel món, la qual cosa complica inventariar produccions i capacitats.

Tot això fa gairebé impossible tenir una visió clara del mercat global i concretar què mercats o països són els que consumeixen més o menys complexos/quelats. No obstant això, es pot fer una estimació que estaria al voltant de 54.000 MT de micronutrientes quelados amb un facturat de 650.000.000 $, dels quals 27.000 MT correspondrien a quelats de ferro de diferent naturalesa (Edta, DTPA, EDDHA, ...).

Com estan reglamentats?

Com deia abans, existeix una Legislació Europea relativa a Fertilitzants (Reg EC Nº 2003/2003) en la qual clarament estan definits i llistats tots els quelats -en aquest moment hi ha 10 substàncies quelantes admeses-, però que deixa oberta la llista de complejantes ja que actualment solament hi ha un (lignosulfonato) llistat. Així doncs, tots els quelats i lignosulfonatos es consideren Abonaments CE.

A part de la legislació comuna europea, cada país té la seva pròpia legislació que normalment consisteix a traslladar l'europea, i introduir noves substàncies, que seran considerades Abonaments Nacionals. En el cas d'Espanya, el RD 506/2013 contempla fins a 5 complejantes addicionals a l'existent en la legislació Europea al costat de les 10 substàncies quelantes europees. Fora d'Europa tenim diferents regulacions, unes més complicades, altres menys; en alguns països es necessita un registre particular, en unes altres un registre com si es tractés d'un fitosanitari, en unes altres no necessites registre, etc.

En molts països algunes plantes no podrien collir-se sense quelats, encara que el seu ús no està del tot regulat

En molts països algunes plantes no podrien collir-se sense quelats, encara que el seu ús no està del tot regulat.

Com es controla la qualitat?

En el si de la Comissió Europea i en col·laboració amb el CEN (Centre Europeu de Normalització – Aenor a Espanya) existeixen Comitès Tècnics que s'encarreguen de normalitzar els mètodes d'anàlisis necessàries per controlar que els productes compleixin amb els requisits exigits en la legislació. Aquestes normes analítiques estan publicades i es troben a la disposició de tot aquell que vulgui analitzar la qualitat d'un quelat.

Existeix un inconvenient i és que en alguns casos, els mètodes requereixen una certa especialització i instrumentació que encareix el cost de l'anàlisi i això fa que el nombre de mostres sigui limitat i que solament alguns pocs laboratoris analitzin aquest tipus de productes, amb l'agreujant que, a pesar que el mètode sigui reproduïble, els resultats poden desviar-se si l'anàlisi no és rutinari. Aquest limitat nombre d'anàlisis independents deriva cap a la falta d'un control estricte de la qualitat dels productes del mercat.

Poden existir productes la declaració dels quals en etiqueta no s'ajusta al valor real?

En certs casos pot ser així. A causa de la falta de precisió analítica i la pròpia legislació en si -per exemple, la legislació admet desviacions del 0.4% en valor absolut en el cas de micronutrientes que el nutrient declarat estigui per sobre de 2%- pot ocórrer que alguns productes declarin valors superiors al valor analític, bé perquè la metodologia analítica no s'aplica amb el rigor suficient o bé perquè s'acullen sistemàticament a la tolerància esmentada que admet la llei, mentre que la legislació realment exigeix que es declarin valors mínims. Es tracta d'una alegalidad (no il·legalitat) que va implícita en la legislació, ja que no és suficientment estricta i clara en aquest sentit.

I què s'està fent per evitar aquesta situació?

Des de les empreses, la majoria d'elles associades a Aefa, els organismes oficials (el CEN, el Laboratori Arbitral, el CTN 142/TC 260) i el propi Magrama com a representant en la Comissió Europea, s'està treballant a enrobustir certs mètodes analítics de manera que s'augmenti la precisió i reproducibilidad dels mateixos, alhora que faciliti i abarateixi l'ús –cusi que farà que s'apliquin més extensivament– i s'estan aportant proposades per ajudar al fet que la legislació sigui més concreta amb aquest tipus de productes.

O sigui, que Aefa és part activa d'aquest procés...

Molt més que activa! De fet aquest procés s'està liderant amb empreses associades a Aefa i per la pròpia Aefa en si, ja que tant uneixis com l'altra formen part dels estaments tècnics i regulatoris d'una manera directa. Aefa i les seves empreses estan presents en els comitès tècnics nacionals (CTN 142) en els internacionals (TC 260), en els grups de treball d'aquests comitès (WG 5), en la comissió europea (a través del Circabc), a més del permanent contacte amb el Magrama.

Des d'Aefa i les seves empreses tenim un interès especial a aportar a l'agricultor productes el més eficaços possible, i els quelats i complexos són la millor via d'aportació dels micronutrientes. Per això Aefa i les seves empreses s'involucren activament en tot el referent a aquest tipus de productes per donar la màxima seguretat a l'agricultor i procurar-li el benefici que mereix.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Agronutrientes (AEFA)

Comentaris de l'article/notícia

#1 - jesus arevalo zarco
08/12/2022 21:34:31
¿están seguros que la frase de la química divina es de Nathaniel Hawthorne?

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

El futuro del cerealEl futuro del cerealIII Congreso Gestión Sostenible del SueloSant Miquel-2024Fima Ganadera - 2025AWA Show2beNebext - Expo Agritech

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis