Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista Rafael Gómez, Ingeniero Agrónomo y miembro de la Comisión de Trabajo de Fertilizantes de Aefa

“La selecció de les matèries primeres adequades i l'enginyeria dels processos productius permet l'obtenció de productes més eficients”.

Entrevista Rafael Gómez, Enginyer Agrònom i membre de la Comissió de Treball de Fertilitzants d'Aefa

Aefa17/12/2013

Rafael Gómez és Enginyer Agrònom i treballa en fertilitzants des de fa gairebé trenta anys. Desenvolupa les seves funcions com a Director Tècnic en l'empresa Fertinagro Nutrients, fabricadora de tot tipus de fertilitzants, orgànics, organo-minerals, minerals, solubles, correctors i productes especials, entre molts uns altres, associada dins de Aefa, en la qual participa, especialment, dins de la Comissió de Treball de Fertilitzants.

Rafel Gómez Gamero, membre d'Aefa
Rafel Gómez Gamero, membre d'Aefa.

Què entenem per fertilitzants orgànics?

Quan es parla de fertilitzants orgànics cal aclarir que en alguns països s'entén per fertilitzants orgànics aquells que poden emprar-se en agricultura ecològica d'acord amb alguna norma internacional (europea, nord-americana, japonesa, etc.) i certificat per alguna empresa externa acreditada, mentre que un concepte més genèric és, tal com s'ha definit recentment en els grups de treball de la Comissió Europea, fertilitzants que els seus nutrients són continguts en material orgànic, d'origen animal, vegetal o un altre origen orgànic natural constituït per compostos/materials en els quals els principals nutrients estan químicament enllaçats o formen part d'aquestes matrius orgàniques.

En la normativa espanyola un fertilitzant orgànic està definit com a producte la funció principal del qual és aportar nutrients per a les plantes, els quals procedeixen de materials carbonados d'origen animal o vegetal. No tots els fertilitzants orgànics poden emprar-se en agricultura ecològica.

Per què és important l'ocupació dels fertilitzants orgànics quan al mercat hi ha fertilitzants minerals de concentracions més elevades de nutrients?

Els nutrients d'origen orgànic continguts en els fertilitzants orgànics han de transformar-se en el sòl gràcies als microorganismes en nutrients minerals per poder ser assimilats per les plantes, i la seva incorporació als cultius és més gradual i gradual que si procedeixen d'abonaments minerals, per la qual cosa seria més lògic l'ocupació d'aquests de majors concentracions de nutrients. No obstant això, el veritable interès dels fertilitzants orgànics és la incorporació de matèria orgànica, doncs les extraccions dels cultius amb les collites i rostolls i la meteorologia amb la mineralització, fan disminuir els nivells de matèria orgànica dels sòls, per la qual cosa és necessari reposar-la.

Pot explicar per què és necessari reposar la matèria orgànica dels sòls?

La matèria orgànica forma complexos amb els minerals dels sòls que tenen la capacitat de retenir nutrients i posar-los a la disposició dels cultius, disminuint lixiviaciones i bloquejos, la qual cosa afavoreix l'assimilació dels nutrients minerals. És a dir, la matèria orgànica és sinònim de fertilitat dels sòls.

Amb matèria orgànica a més es milloren les característiques tant físiques com de porositat, retenció d'aigua, permeabilitat, etc. i s'estimula la flora microbiana que al seu torn facilita la transformació dels compostos del sòl en nutrients disponibles per als cultius. En definitiva, amb l'ús intensiu de fertilitzants minerals s'obtenen elevats rendiments però se salinizan gradualment els sòls, la qual cosa porta a un “cansament” dels mateixos amb minvament de les collites. L'aportació de matèria orgànica afavoreix l'assimilació dels nutrients minerals i per tant l'eficiència de la fertilització mineral. ja que la matèria orgànica del sòl disminueix per les extraccions i la mineralització, és necessari reposar-la mitjançant la incorporació de fertilitzants orgànics.

També trobem en el comprat esmenes orgàniques quin és la diferència?

Aporten així mateix matèria orgànica, però la seva funció no és l'aportació de nutrients d'origen orgànic com en els fertilitzants orgànics, sinó millorar les propietats físiques, químiques o biològiques del sòl. No precisen contenir nutrients minerals en quantitats significatives, doncs l'important és l'aportació de matèria orgànica.

Planta de fabricació de fertilitzants orgànics
Planta de fabricació de fertilitzants orgànics.

I els fertilitzants organo-minerals, què són?

Doncs com indica el seu nom, són combinacions de materials orgànics i minerals, és a dir, contenen matèria orgànica i nutrients minerals en el mateix producte. Durant la seva fabricació s'addicionen als components orgànics, abonaments minerals, de tal manera que quan s'aporten al sòl incorporen matèria orgànica i nutrients d'origen mineral. Són un camí intermedi entre els fertilitzants orgànics i els fertilitzants minerals.

Depenent de les matèries primeres que s'usin poden emprar-se per a agricultura ecològica o no. El principal avantatge d'aquests fertilitzants és que amb una sola aplicació s'incorpora matèria orgànica i nutrients pel que s'afavoreix l'assimilació d'aquests. Poden fabricar-se en forma de granulado o pellet, però també és possible disposar de formulacions líquides que permeten la seva aplicació mitjançant el sistema de reg.

I parlant de líquids, els àcids húmics i els aminoàcids són abonaments orgànics?

Els àcids húmics són esmenes orgàniques que contenen substàncies húmiques extretes de leonarditas o altres materials carbonados, mentre que els aminoàcids són abonaments orgànics nitrogenats obtinguts de proteïnes animals o vegetals principalment. En la legislació espanyola tots dos grups de productes tenen una classificació aparti com a productes especials.

Ens pot indicar quin és la normativa que regula tots aquests productes?

A Espanya es regulen pel Reial decret nº 506/2013 i només els productes especials s'exclouen de la necessitat d'autorització pel Ministeri d'Agricultura, on ha de presentar-se la documentació corresponent per a l'obtenció del seu registre. Aquest requisit és també una garantia de control de matèries primeres, processos productius i qualitat i seguretat del producte final. Actualment s'està avançant en l'harmonització de les normatives de diferents països per elaborar una nova regulació a nivell europeu, en la qual estem participant, però encara queden uns anys per a la seva publicació oficial.

Quins avanços s'estan produint en aquests productes?

La selecció de les matèries primeres adequades i l'enginyeria dels processos productius permet l'obtenció de productes més eficients, com l'aportació de matèries orgàniques d'elevat valor agronómico o el sinergismo amb els nutrients minerals. El coneixement dels mecanismes d'actuació de la matèria orgànica en el sòl, permet desenvolupar productes millor adaptats als cicles metabòlics dels cultius. Disposem de tecnologies que milloren el rendiment per unitat de producte aplicat, en definitiva, la seva eficiència.

Pot aportar xifres sobre el volum de negoci d'aquests productes?

Estem parlant d'un grup molt heterogeni de productes i no existeix una estadística oficial sent nombroses les empreses fabricadores a Espanya, de les quals una bona part es troben associades en Aefa, però pot estar per sobre dels 400 milions d'euros, incloent en ella a més els fertilitzants orgànics sòlids i els òrgan-minerals sòlids.

L'agricultura ecològica cada vegada té més pes dins del sector

L'agricultura ecològica cada vegada té més pes dins del sector.

Què s'opina des d'Aefa sobre el mercat dels fertilitzants orgànics?

És un mercat creixent i nombroses empreses d'Aefa fabriquen aquest tipus de productes. En conseqüència, hi ha molt interès i formen part habitual dels fòrums i assemblees d'Aefa. La incorporació de materials orgànics amb aquests tipus de fertilitzants contribueix a l'equilibri entre les extraccions que realitzen els cultius i la mineralització de la matèria orgànica, millorant la fertilitat dels sòls i l'eficàcia d'assimilació dels nutrients minerals. El creixement a nivell mundial de l'agricultura ecològica incrementa notòriament el consum d'aquests productes i el seu mercat, la qual cosa ho converteix en el sector de major futur i millors expectatives.

A més de l'interès dels fertilitzants orgànics en l'agricultura ecològica, poden emprar-se en altres sistemes de fertilització com a agricultura sostenible, agricultura integrada, codis de bones pràctiques agràries, etc.?

L'agricultura sostenible implica la producció agrícola amb el mínim impacte ambiental i mínima utilització de recursos com a aigua, nutrients, pesticides, maquinària, etc., mentre que la producció integrada, utilitza els mecanismes de regulació naturals, tenint en compte la protecció del medi ambient, l'economia de les explotacions i les exigències socials.

En conseqüència, en tots dos tipus de maneig de la fertilització té cabuda l'ocupació dels fertilitzants orgànics perquè minimitzen els recursos utilitzats en la fertilització i es reciclen les matèries orgàniques naturals sense impactar amb el medi ambient. A més, en tots els Codis de Bones Pràctiques Agràries publicats per les diverses Comunitats Autònomes, així com en altres països, es recomana l'ocupació d'aquests productes. Per descomptat, també poden emprar-se en agricultura convencional, per incrementar la fertilitat del sòl i el rendiment dels cultius.

Finalment, pot donar-nos xifres sobre la magnitud de la creixent agricultura ecològica en la qual s'empren fertilitzants orgànics?

Es parla de prop de 40 milions d'hectàrees a tot el món de les quals uns dos milions es troben a Espanya, la qual cosa dóna una idea de la importància d'aquest sector en continu creixement. Des d'Aefa som conscients de la importància d'aquests fertilitzants, no només en agricultura ecològica, sinó també en qualsevol maneig eficient de la fertilització.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Agronutrientes (AEFA)

Comentaris de l'article/notícia

#6 - Pepe
30/08/2019 13:30:37
Qué hacer para que las mandarinas no se pudran en el árbol
#5 - Daniel
13/08/2019 6:15:02
Disculpa tengo. Una pregunta. Que me. Urgue. Saber. Tengo huerta de Chile. I nose Porq. Se me están enlaciando una que otra. Mata i se secan. Van enlaciandose. Asta que mueren dígame. Que será?
#4 - carlos guzman
02/02/2018 1:28:02
muy buenas tardes soy docente en primer año de bachillerato pues en ciencia tenes una actividad de sembrar tomate pues mi pregunta es como hago para sembrarlo bien
#3 - jorge
21/06/2017 23:29:15
Muy bien esto me ayuda mucho
#2 - jara jassiel gomez monroy
20/02/2017 16:59:00
son alumna del bachillerato plantel 19 me urge hacerle una entrevista a un ingeniero agronomo para una exposicion
#1 - Jose sanchez-manzanero escudero
11/01/2014 13:19:23
Buenos dias. Me gustaria información sobre una vez analizada la muestra de tierra de una parcela de vid tiene carencia en la tierra, es una tierra arcillosa lo que deseo que nutrientes es necesario para hacer un abonado. Gracias

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    04/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    01/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beNebext - Expo AgritechSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis