Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Algunas medidas del PAN potenciarán los OMDF como alternativas al uso de fitosanitarios
El PA també obre la porta als anomenats 'cultius orfes' o 'cultius menors'

Algunes mesures del PA potenciaran els OMDF com a alternatives a l'ús de fitosanitaris

Redacció Interempresas08/04/2013
L'Associació Espanyola de Fabricants d'Agronutrientes (Aefa) ha valorat la Directiva d'Ús Sostenible de fitosanitaris (DUS), així com la seva trasposició a la normativa espanyola a través del Reial decret 1311/2012 i el conseqüent desenvolupament del Pla d'Acció Nacional (PA) ja en marxa. En aquest sentit, Victoria Cadahía, directora tècnica d'Aefa, ha comentat que, si bé és cert que, directament, “els altres mitjans de defensa fitosanitaris (OMDF) queden fora de l'àmbit del PA, estrictament dirigit als fitosanitaris”, també ho és que “hi ha mesures que poguessin afavorir l'ús d'altres alternatives tals com els OMDF i, per descomptat, el promoure'ls”, aspecte, aquest últim, que resulta molt interessant per Aefa.
El PA persegueix l'ús sostenible de fitosanitaris dins de la Producció Integrada i, al seu torn, busca fomentar alternatives a aquests productes. Entre aquestes alternatives es trobarien els OMDF, productes que pertanyen al món de la sanitat vegetal però que gens tenen a veure amb els fitosanitaris. Entre els OMDF se situarien, per exemple, certs bioestimulantes, inductores de resistència, certs microorganismes, els anomenats organismes de control biològic (OCB) o els paranys de feromones, entre molts altres.

En l'actualitat, gairebé totes les empreses associades a Aefa o bé ja treballen amb aquests OMDF o estan molt interessades en la recerca i desenvolupament d'aquests altres mitjans de defensa fitosanitària, que per descomptat han de ser comunicats i registrats pel Magrama. El PA obre davant elles una oportunitat més que interessant en la Producció Integrada de cultius.

Imagen
En l'actualitat, gairebé totes les empreses associades a AEFA o bé ja treballen amb aquests OMDF o estan molt interessades en la recerca i desenvolupament d'aquests altres mitjans de defensa fitosanitària, que per descomptat han de ser comunicats i registrats pel Magrama. El PA obre davant elles una oportunitat més que interessant en la Producció Integrada de cultius.

Així mateix, el PA contempla entre les seves mesures l'engegada de grups operatius que permetin tenir accés als fons europeus de recerca i per a la innovació en l'àmbit de l'agricultura sostenible i, més concretament, per a l'engegada de projectes de recerca i innovació en l'àmbit de la gestió integrada de plagues. Al costat d'aquesta mesura recollida en el PA, des d'Aefa també assenyalen el foment de tècniques que minimitzin el risc o la creació i el manteniment del Registre de Productors i Operadors de mitjans de defensa fitosanitària (Ropo), que gestionaran les Comunitats Autònomes.

Cultius menors

El PA també obre la porta als anomenats 'cultius orfes' o 'cultius menors', tals com l'api, el porro, l'espàrrec, carxofa, calçots, ceba tendra, espinac, gerd, nabiu, cultius aromàtics per a exportació i molts uns altres de gran interès econòmic a certes zones. Aquests cultius es caracteritzen per tenir un alt valor econòmic, gràcies a una demanda constant; no obstant això, en ser poca la superfície destinada a la seva producció i molt estacional, i tenint en compte l'alt cost que suposa el registre de fitosanitaris per a la seva cura, són pocs els productes que, ara com ara, existeixen per combatre les seves plagues i malalties. Els productors s'estan quedant sense eines suficients per als seus cultius, amb el consegüent dany econòmic.

En aquest sentit, des d'Aefa han afirmat que aquests cultius suposen una interessant alternativa pels OMDF, productes amb els quals treballen les seves empreses associades, ja que “tots aquests cultius es van a veure afavorits pel PA”. En aquesta línia, Victoria Cadahía ha afegit que “podran ser els OCB, o productes a força de matèries primeres d'origen natural o de substàncies sense residus i de baix risc”, en definitiva, que siguin aptes per a l'agricultura ecològica, els que es van a poder utilitzar en aquests cultius”.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Agronutrientes (AEFA)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    04/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    01/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beNebext - Expo AgritechSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis