Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La nueva regleta ZP permite la clasificación manual de las canales de porcino en mataderos de bajo volumen de sacrificio
El mètode pot ser utilitzat per escorxadors que sacrifiquin fins a 500 animals a la setmana i en els quals la velocitat de la cadena és, com a màxim, de 40 canals a l'hora

La nova regleta ZP permet la classificació manual de les canals de porcí en escorxadors de baix volum de sacrifici

Irta 01/03/2013

1 de març de 2013

La classificació de canals porcines és d'obligat compliment en la UE para tots els escorxadors que sacrifiquin més de 200 animals a la setmana, de mitjana anual (UE 1234/2007). Aquests escorxadors tenen la possibilitat d'utilitzar diferents equips i mètodes per a la classificació de canals, entre els quals es troba el mètode ZP. Els escorxadors que sacrifiquin menys de 200 animals a la setmana no estan obligats a classificar les canals, encara que si així ho desitgen, poden fer-ho.
El mètode ZP està dirigit als escorxadors amb poc volum de sacrifici i està regulat per una Decisió Europea (2012/384/UE). Aquesta, marca els límits d'utilització del mètode que, en aquest cas, és per a escorxadors que sacrifiquin fins a 500 animals a la setmana i en els quals la velocitat de la cadena és, com a màxim, de 40 canals a l'hora.

Per als escorxadors que sacrifiquin poc volum però que tenen l'obligació de classificar, l'ús d'equips automàtics suposa, en moltes ocasions, un repte econòmic i logístic. Per aquests motius, era necessari posar a la disposició d'aquests un mètode de classificació de canals porcines, fàcil, econòmic i adequat a la seva capacitat. La legislació comunitària actual i vigent a Espanya, Decisions de la Comissió (2009/11/UE) i (2012/384/UE), a més dels mètodes autoritzats amb els aparells Fat-O-Meat’er (FOM), Autofom, Ultrafom 300, VCS2000, FOM II i Autofom III, també autoritza el 'mètode manual ZP'.

Nova regleta ZP que permet clasficación manual de les canals de porcí
Nova regleta ZP que permet clasficación manual de les canals de porcí.
El mètode de classificació de canals ZP (Zwei-Puncte-Messverfahren o mètode de mesurament dels dos punts), es basa en el mesurament d'un grossor de múscul (M-ZP) i un de greix (F-ZP) a la zona del pernil. Per aplicar-ho es pot utilitzar una regleta graduada normal, mesurant la canal i introduint el valor dels mesuraments obtinguts (F-ZP i M-ZP) en la fórmula oficial amb tal de determinar el tant per cent de magre de la canal: % magre de la canal = 59,89- (0,821*F-ZP+ 0,157*M-ZP). Això comporta la realització de càlculs que, freqüentment, són difícils de realitzar en la mateixa línia de sacrifici, sent precís anotar-ho en un paper i passar-ho a un full de càlcul, per realitzar els corresponents càlculs.

Així, per facilitar aquesta labor, i dins del Conveni de col·laboració que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient (Magrama), concretament la Sotsdirecció General de Productes Ramaders té amb l'Irta en el tema de la Classificació de Canales Porcines i Bovines, els investigadors de l'Irta han desenvolupat una regleta ZP que permet la implementació del mètode ZP de forma ràpida i pràctica. Seguint la metodologia utilitzada a França, l'Irta ha desenvolupat la regleta ZP adaptant-la a la cabanya porcina espanyola seguint la fórmula publicada en la Decisió 2012/384 UE de 12 de juliol de 2012.

Imagen
La principal innovació de la regleta és que, realitzant els dos mesuraments, permet obtenir directament el percentatge de magre de la canal en la mateixa línia de sacrifici. Aquesta ràpida determinació del percentatge de magre permet marcar-ho sobre la canal instants després de mesurar-ho i sense la necessitat de realitzar cap càlcul addicional. Paral·lelament al desenvolupament de la regleta, els investigadors de l'Irta han confeccionat un manual pràctic i unes fitxes tècniques amb tal de facilitar la implementació del mètode ZP en els escorxadors. Dites manuals i fitxes serveixen tant per al mesurament usant la regleta graduada com la regleta ZP.

La regleta ZP, així com el manual i les fitxes tècniques es distribuiran de forma gratuïta a tots aquells escorxadors que compleixin els requisits i que ho sol·licitin a la seva delegació corresponent en la seva Comunitat Autònoma. La distribució de les regletes ZP es realitzarà a través de l'Irta de Monells.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    29/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    25/07/2024

Enllaços destacats

Sant Miquel-2024AWA Show2beEl futuro del cerealNebext - Expo AgritechEl futuro del cereal

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis