Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Teledetección y programación del riego en los viñedos
Les investigacions han permès el disseny d'un programa per a l'agricultor, a partir del com és possible veure l'estat hídric de cada sector de reg dels seus vinyers

Teledetecció i programació del reg en els vinyers

Irta 15/02/2013
Per realitzar una programació del reg eficient és necessari utilitzar indicadors que ens donin informació sobre l'estat hídric de les plantes. L'indicador comunament més utilitzat a nivell experimental és el potencial hídric de la fulla o de la tija (Ψ). Aquest paràmetre ens indica el grau de 'set' que té una planta. No obstant això, és un indicador enutjós en el seu mesurament, doncs es precisa realitzar mesuraments individuals en les fulles de les plantes d'un cultiu.
Investigadors de l'Irta han demostrat en vinya que és possible programar el reg en un cultiu realitzant mesures del potencial hídric setmanalment. ja que coneixem el valor del potencial hídric de fulla mesurat i també quin hauria de ser el seu valor òptim a cada moment, podrem programar el reg en funció del seu estat hídric.
Imagen
Experimentalment això és possible. No obstant això, portar a la realitat d'un cultiu els mesuraments necessaris és figues d'un altre paner, doncs para això és necessari disposar d'un equip de mesura (càmera de pressió), realitzar mesures setmanalment i programar en funció del resultat, prenent les decisions oportunes valent-nos de les dades obtingudes. A més, la diversitat de sòls existents en un vinyer (més o menys profunds), comporta diferents capacitats de retenció d'aigua disponible per ser absorbida per les arrels dels ceps. Aquesta situació es tradueix en zones de diferent variabilitat quant a les seves necessitats de reg, per la qual cosa no serveix realitzar els mesuraments en un sol lloc del vinyer.

Les opcions passen per realitzar els mesuraments en diversos llocs del vinyer dividint-ho en subzonas amb les mateixes característiques o nivells d'estrès de les vinyes per, així, realitzar un mesurament en cadascuna d'aquestes subzonas (entre 8 i 10 mesuraments/vinyer, tal com fan alguns vinyers californians actualment).

Imagen
Existeix alguna metodologia que faci possible estimar les necessitats d'aigua en grans extensions sense haver de fer tants mesuraments en el cultiu? Doncs sí existeix, i es basa en l'ús de la teledetecció.

La teledetecció

Les plantes, com a éssers vius que són, transpiran. Quan una planta entra en dèficit hídric (és a dir, perd més aigua de la qual li entra), els estomes es van tancant, la qual cosa fa disminuir la seva transpiració com a fórmula per defensar-se de la pèrdua d'aigua, així com la seva capacitat de realitzar la fotosíntesi. A conseqüència d'això la temperatura de la planta augmenta i genera una imatge tèrmica de calor en proporció al seu dèficit hídric. La diferència de temperatura entre l'existent a nivell de la fulla i la de l'aire pot arribar fins als 8 °C en plantes molt estressades i entre 2-3 °C en les plantes ben hidratades.

Aquest és el principi en el qual es basa la teledetecció, i per al mesurament de la temperatura de la fulla en grans extensions de vinyers és necessària la utilització de càmeres tèrmiques d'alta resolució instal·lades en avionetes (tripulades o no). L'ús de càmeres d'alta resolució és necessari per evitar l'efecte del sòl en les imatges tèrmiques generades.

L'Institut d'Agricultura Sostenible (IAS-CSIC) de Còrdova, ha treballat en aquest sentit, utilitzant avionetes teledirigides no tripulades. Recentment, en l'Irta, s'ha partit de la tecnologia desenvolupada en el IAS-CSIC i, conjuntament, tots dos instituts han desenvolupat el sistema per a avionetes tripulades, permetent treballar a la mateixa altura de vol (150 m d'altitud) i obtenint la mateixa resolució d'imatges, a més de disposar d'una major autonomia de vol i, conseqüentment, abastar unes majors extensions en l'adquisició d'imatges tèrmiques pel que fa a les avionetes no tripulades.

Imagen
Sobre la base d'aquesta metodologia ha estat possible generar mapes de l'estat hídric dels vinyers. Utilitzant els dos sistemes d'adquisició d'imatges tèrmiques (tripulats o no), els investigadors de l'Irta van veure que existia una correlació entre la temperatura de la fulla i l'estat hídric dels ceps mesurat a partir del potencial hídric de fulla. Les relacions es van obtenir en diferents moments de l'any mesurant el potencial hídric alhora que es van obtenir les imatges tèrmiques.

Sobre la base de les relacions obtingudes, per primera vegada, es va programar el reg d'un vinyer de 15 hectàrees sobre la base d'imatges tèrmiques d'alta resolució i es va demostrar la possibilitat de regar individualment cada sector en funció del seu estat hídric. Així, les quantitats d'aigua aportades en els diferents sectors van variar significativament, ja que les necessitats hídriques van ser diferents.

Finalment, les investigacions han permès el disseny d'un programa per a l'agricultor, a partir del com és possible veure l'estat hídric de cada sector de reg dels seus vinyers, podent així conèixer amb precisió la quantitat d'aigua a subministrar setmanalment en cada sector de reg.

Quan mesurar i quant pot costar?

Les experiències realitzades per l'Irta i el IAS-CSIC mostren que la millor hora del dia per detectar l'estat hídric de les plantes mitjançant imatges tèrmiques és al voltant de les 14:00 h (12:00 hora solar). A més, es va estudiar la freqüència d'adquisició d'imatges tèrmiques necessària per programar el reg, realitzant vols una vegada a la setmana o cada 15 dies. Els resultats van mostrar que la collita i la qualitat del vi no es veia afectada quan es va programar el reg a partir de les imatges obtingudes cada 15 dies. Solament si s'adoptava una estratègia de reg deficitari sever s'aconsellaria adquirir imatges setmanalment.

Quant al moment òptim per començar a realitzar vols, sembla ser que, en el cas de vinyers, l'inici dels vols seria a partir del 15 de juny, ja que abans d'aquesta data hi ha poca vegetació i les imatges tèrmiques no són precises.

Amb repecto al cost dels vols la xifra és variable en funció, per exemple, d'una major o menor proximitat a un aeròdrom, de la superfície total a sobrevolar, etc. No obstant això, el cost podria oscil·lar entre els 15 i els 45 euros/ha i vol. Quantitat econòmica que es compensa amb escreix pel gran estalvi d'aigua que aquest sistema permet.

Informació elaborada a partir de la ponència que l'investigador de l'IRTA Joaquim Bellver va realitzar el passat 17 de gener en la jornada sobre 'Diferents estratègies de reg en vinya' i que portava per títol 'Uso de la teledetecció com a eina per a la programació de reg en vinya'.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

El futuro del cerealFima Ganadera - 2025AWA Show2beSant Miquel-2024El futuro del cerealNebext - Expo AgritechIII Congreso Gestión Sostenible del Suelo

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis