Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Ricardo Villuendas, presidente de la Asociación Española de Fabricantes de Agronutrientes
“Els mitjans de defensa fitosanitària (MDF) obren una oportunitat més que interessant en la producció integrada de cultius”

Entrevista a Ricardo Villuendas, president de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Agronutrientes

David Pou15/02/2013
Els agronutrientes engloben una àmplia gamma de productes nutricionals d'alt rendiment que es consideren indispensables per a una agricultura moderna, ja sigui en cultius tradicionals o forçats, a l'aire lliure o sota coberta. Hem analitzat amb Ricardo Villuendas, president de AEFA, la salut de la qual gaudeix la indústria d'agronutrientes al nostre país i quins són les línies de recerca que s'estan duent a terme en les 40 empreses associades que permeten a l'agricultor triar entre les millors opcions disponibles en aquest moment, tecnològicament parlant, a nivell mundial.
Ricardo Villuendas, president d'AEFA
Ricardo Villuendas, president d'AEFA.

Una de les àrees de treball més actives en AEFA és la de fertilitzants i bioestimulantes. En quins projectes s'està treballant? Quines aportacions s'estan realitzant des de l'associació perquè siguin incloses en la futura legislació europea de fertilitzants?

AEFA té com un dels principals objectius el col·laborar amb les Administracions Públiques tant a nivell de les CC AA, com a nivell del ministeri, aportant sempre idees a través de reunions periòdiques, plantejant al·legacions a les normatives que es van desenvolupant, com la propera legislació de fertilitzants nacionals, o rebent i interpretant la legislació europea, en la qual es participa en la plataforma CIRCA BC del WG-1 (Working Group) en relació a les múltiples discussions sobre els futurs requisits que hauran de complir tant els fertilitzants orgànics com a inorgànics en la futura llei europea.

També estem permanentment informats dels avanços que s'estan produint en relació a una futura normativa a Europa sobre bioestimulantes que es desenvolupa en el si de l'EBIC (European Biostimulant Industry Council). Dels aspectes més rellevants es va informant a les empreses associades, de manera puntual si existeix urgència, o bé a través del butlletí mensual que reben tots els associats i més àmpliament en les juntes generals de l'associació.

En la passada junta directiva va exposar la vital importància que suposa definir amb claredat què és un producte fitofortificante. Què s'està fent des de l'associació en aquest sentit?

Amb la publicació de l'O.M. 1470/2007, es van obrir unes enormes expectatives en tot el sector tant dels fabricants com dels distribuïdors, tècnics i agricultors, ja que aquesta norma venia a ocupar el buit legislatiu que provenia des dels fertilitzants i afins, època en la qual ja treballaven algunes empreses amb productes, com per exemple els extractes d'algues marines, que amb l'entrada en vigor del RD 824/2005 quedaven exclosos de la normativa.

L'O.M. 1470 no ha contribuït a normalitzar i donar claredat al sector per la seva insuficient definició legislativa, tal com s'ha vingut insistint des d'AEFA durant molt temps, encara que no és menys cert que també hem contribuït tant els agents comunicadors, en certs casos en presentar productes inviables, com també la pròpia Administració per la seva passivitat, ja que de les 2.058 comunicacions presentades fins fa poc temps estaven pendents de revisió mes del 70%, la qual cosa ha afavorit allò de “a riu regirat guany de pescadors”.

Des d'AEFA volem fer les coses bé, perquè no hi ha un altre camí per a aquelles empreses que vulguin tenir futur. Per això, estem expectantes davant el nou RD sobre mitjans de defensa fitosanitària (MDF) que està proper a publicar-se. Amb l'ànim de seguir aportant els nostres coneixements i la nostra col·laboració anem a participar en unes jornades que sobre MDF ha convocat el ministeri amb les CC AA para finals d'abril. Allí estarem presents conjuntament amb altres associacions del sector com Aefisa, Afieco, Aepla i IBMA, amb la finalitat de debatre i conèixer en profunditat la nova normativa.

S'ha treballat també d'una forma significativa per destacar el paper dels fitofortificantes en els cultius menors. Per què resulta tan important?

En l'actualitat existeixen nombrosos cultius menors, entre els quals es poden destacar la carxofa, l'espinac, l'espàrrec, l'api, l'escarola, o espècies aromàtiques com la rúcula, l'alfàbrega, i fruites tropicals com el mànec, la papayas o el gerd, la nespra o cultius de quarta gamma, etc., que amb prou feines tenen matèries actives registrades. Es deu al fet que els alts costos del registre fitosanitari no permeten l'amortització de la despesa, per la qual cosa l'agricultor no arriba a disposar d'eines suficients ni eficaces per al control de patògens que afecten a aquests cultius. Hem proposat al ministeri l'autorització de certs MDF (altres mitjans de defensa fitosanitària) amb ús restringit a aquests cultius, amb acció complementària, que ajudarien a mitigar els estralls que causen els patògens propis d'aquests cultius i que a més encaixa amb els objectius de la gestió integrada de plagues que recomana prioritzar la utilització de productes no classificats com a perillosos, com és el cas de la majoria de les substàncies d'aquests mitjans de defensa fitosanitària.
Imagen

Fitosanitaris i fitofortificantes, es tracta de dos elements antagònics o totalment complementaris?

Són dos tipus de substàncies totalment complementàries. Cadascun dels tipus està encaminat a una funció diferent. Així com els fitosanitaris estan encaminats a la lluita contra plagues, exercint un efecte directe sobre les mateixes, els fitofortificantes difereixen en l'objectiu final, és a dir, la seva aplicació sobre la planta permet que el cultiu desenvolupi les defenses naturals que ja posseeix, però amb més celeritat, permetent que resisteixi de manera més eficaç els efectes de l'estrès biòtic i abiòtic. Els fortificantes no tenen un efecte directe sobre les plagues, sinó que permeten que la planta resisteixi millor els atacs de les mateixes i en això radica la diferència amb els fitosanitaris convencionals.

El canvi normatiu cap a una gestió integrada de plagues afavoreix clarament mesurades de control no fitosanitàries en els cultius. Com els afecta a vostès com a fabricants d'agronutrientes?

Moltes de les nostres empreses han anat evolucionant amb el temps cap a productes més agrotecnológicos, per la pròpia demanda del mercat. Això significa seguir aportant solucions als cultius i a l'agricultor, i en això nostres empreses són expertes. Ara amb les mesures de control de baix impacte fitosanitari, tal com recomana el PA (Pla d'acció nacional), a través del com es persegueix l'ús sostenible de fitosanitaris dins de la producció integrada, i que pretén fomentar alternatives a aquests productes, es presenten alternatives com els MDF, productes que pertanyen al món de la sanitat vegetal però que gens tenen a veure amb els fitosanitaris. Entre els MDF se situarien, per exemple, certs bioestimulantes, inductores de resistència, certs microorganismes, els OCB (organismes de control biològic) o els paranys de feromones, etc.

En l'actualitat, gairebé totes les empreses associades a AEFA estan treballant i investigant amb aquests mitjans de defensa fitosanitària que, una vegada comunicats i registrats pel MAGRAMA, obren una oportunitat més que interessant en la producció integrada de cultius.

I el consumidor? Fins a quin punt és important que conegui també el paper dels agronutrientes?

Aquest és un objectiu que ens hem plantejat des d'AEFA, a través de la comissió de comunicació. Volem iniciar accions encaminades a divulgar tant a nivell de les grans cadenes d'alimentació, com amb associacions de consumidors, agrupacions de productors i d'exportadors, etc., els avantatges de consumir fruites i hortalisses conreades amb productes que no deixen residus nocius sobre els cultius, en ser tractats amb matèries primeres d'origen natural procedents de les pròpies plantes o substàncies sense residus i de baix risc, alguna cosa que ja estan demandant els consumidors.
Imagen

Un dels objectius a l'hora de posar en funcionament un canal de Twitter i una pàgina de Facebook és precisament fer partícips a tots de les innovacions que es van generant en el sector?

Efectivament l'objectiu de crear un canal de Twitter i una pàgina de Facebook no és un altre que el de disposar d'aquestes excel·lents eines socials de difusió, a través de les quals mantenir una relació molt més propera amb els nostres seguidors. Vivim en l'era de la tecnologia i per tant, en la de les xarxes socials. Actualment la majoria de les empreses d'AEFA utilitzen aquest mitjà per a la fidelització d'un gran nombre de clients, ja que es pot compartir informació i interactuar de manera immediata, estant al dia en tot moment de les últimes novetats del sector i generant nous vincles.

És per això que des d'AEFA s'ha apostat per la implementació d'aquestes i futures noves tecnologies, per considerar-les de gran utilitat per a l'agricultura. Com a exemple de les últimes actualitzacions pujades a Twitter o Facebook podem destacar l'article escrit per Noemí Vidal, de l'Àrea de Vigilància Tecnològica d'Ainia Centre Tecnològic de València, amb el títol ‘Bioestimulantes, alternativa als compostos químics’.

Com qualificaria la salut actual de les 40 empreses que componen a dia d'avui AEFA?

La salut en general és acceptable malgrat no estar passant pel millor moment al mercat nacional, però la majoria de les empreses d'AEFA té una marcada vocació exportadora, destinant en l'actualitat un volum proper al 40% de la seva producció al mercat exterior. Actualment generen un volum de negoci superior als 300 milions d'euros i malgrat la conjuntura actual del nostre país, les nostres empreses segueixen generant ocupació qualificada i actualment estem presents en més de 100 països.

Solament desitgem que l'aplicació del nou RD sobre els MDF, que podria entrar en vigor en els propers dos o tres mesos, no generi un impacte molt negatiu, ja que es posaria en perill el creixement sostingut que veníem mantenint i comportaria una pèrdua de competitivitat i el consegüent ajust de plantilles.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Agronutrientes (AEFA)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    04/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    01/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSant Miquel-2024Nebext - Expo Agritech

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis