Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Maschio-Gaspardo, un proyecto basado en la unión y el esfuerzo
La delegació a Espanya va facturar 6,2 milions d'euros en 2012 i espera augmentar aquesta xifra en un 20% aquest exercici

Maschio-Gaspardo, un projecte basat en la unió i l'esforç

David Pou18/01/2013
'Junts vencerem', aquest és el lema que presideix la filosofia del grup Maschio-Gaspardo i que es filtra per cadascun dels porus de les nombroses factories que un grup de periodistes espanyols vam tenir l'oportunitat de visitar els passats dies 10 i 11 de gener a la regió del Veneto. 240 milions d'euros facturats en el passat exercici no són flor d'un dia, sinó el resultat d'un ardu treball basat en la qualitat del producte, en el servei i en l'honestedat. Al capdavant de tot aquest projecte, Egidio Maschio, un home forjat a si mateix i que ja s'ha convertit per mèrits propis en història viva de la indústria italiana.

“En la meva vida no he signat ni un contracte, la meva paraula és la meva rúbrica”. Així de contundent es mostra Egidio Maschio, president del Grup Maschio-Gaspardo, quan se li interpel·la per la seva manera d'entendre els negocis. Els orígines els trobem en la humilitat i l'esforç amb el qual va començar a forjar la marca Maschio ara fa mig segle, en els seus inicis produint maquinària accionada per Tdf. D'aquest projecte que Egidio Maschio va iniciar en 1964, al grup que va facturar 240 milions d'euros en 2012 hi ha un llarg recorregut dominat per dos conceptes: esforç i unió.

"S'ha de manterner la fàbrica com a una família unida. La nostra filosofia és que aquesta relació d'unió no es perdi, fent sentir als treballadors que l'empresa és tan seva com meva”, declarava amb orgull el president. Exemple d'això va ser l'acord signat el passat any amb els sindicats en què la companyia es comprometia a no realitzar cap acomiadament fins a 2015 a canvi d'una reducció de salaris del 10%. Un estalvi que va repercutir directament a atacar nous mercats i a reduir els terminis de lliurament. Els resultats no s'han fet esperar, en aquests moments el grup té sis mesos de comandes en cartera.

El president del Grup Maschio-Gaspardo, Egidio Maschio, durant la presentació davant els periodistes espanyols
El president del Grup Maschio-Gaspardo, Egidio Maschio, durant la presentació davant els periodistes espanyols.
Serietat, honestedat i fidelitat marquen el camí d'Egidio Maschio al capdavant del grup. “Paradoxalment avui em costa menys aconseguir un crèdit d'un banc que quan no estàvem en crisi. Això es deu al fet que mai s'ha trencat la relació de confiança que ha d'existir amb bancs i proveïdors. Tant uns com uns altres han respost en els moments difícils i això solament passa si saben amb certesa que poden confiar en tí”, afirma Egidio Maschio.

Aquesta relació de confiança amb bancs i proveïdors i una visió avantatjada en els negocis han fet que el Grup Maschio-Gaspardo estigui en disposició de convertir-se en pocs anys en una marca capdavantera en maquinària agrícola a nivell mundial. En aquests moments està en marxa un important pla d'expansió mitjançant el quin es pretén desenvolupar encara més un mercat d'exportació que ja representa el 70% de facturació del grup, una xifra que s'espera que sigui del 85% en 2015. Amb centres de producció a Rússia, Romania, Xina i Índia, i delegacions comercials a EUA, Espanya, França, Alemanya, Polònia, Ucraïna, Turquia i Corea del Sud, l'objectiu és seguir atacant els mercats estrangers. Per a això en 2013 s'ampliaran els centres de producció a Itàlia i Xina, la delegació a EUA, i s'inauguraran noves oficines a Iran, Hongria-Bulgària i Veneçuela.

Egidio Maschio (dta.) al costat del responsable de la delegació comercial a Espanya, Nicola Franco (esq...
Egidio Maschio (dta.) al costat del responsable de la delegació comercial a Espanya, Nicola Franco (esq.), en les instal·lacions de Maschio en Campodarsego.
Per abordar aquest creixement i una facturació que en 2015 s'espera que se situï en els 300 milions d'euros i 1.400 empleats, les inversions segueixen sent imprescindibles. Per això, i amb la qualitat i el servei com a objectiu primordial, en 2013 el Grup Maschio-Gaspardo realitzarà inversions per un total de 33 milions d'euros. Les actuacions principals seran la renovació total del cicle de pintat en la factoria Maschio en Campodarsego, i l'ampliació de les instal·lacions de Morsano, on es fabriquen totes les sembradoras del grup, i de Qingdao (Xina), amb l'objectiu d'ampliar la producció de la gamma Garden que es fabrica en exclusiva al país asiàtic.

Després d'un 2012 que el grup ha abordat l'entrada en el sector de la pulverización amb l'adquisició de tres companyies –Dal Degan, Finotto i Unigreen–, els reptes en un termini curt és entrar de ple al mercat del farratge i amb això disposar finalment d'una gamma completa i de qualitat per arribar a ser número u en maquinària per al tractament i la preparació del sòl.

Un mar de sembradoras, llistes per a la seva expedició, poblen els exteriors de la factoria de Gaspardo en Morsano
Un mar de sembradoras, llistes per a la seva expedició, poblen els exteriors de la factoria de Gaspardo en Morsano.

Espanya i Portugal, comprats en els quals solament es pensa a créixer

L'arribada de Nicola Franco al capdavant de la delegació a Espanya marca sens dubte un abans i un després en l'esdevenir de Maschio-Gaspardo en la Península Ibèrica. Les xifres, testimoni inexpugnable, així ho testifiquen. Si en 2010 la facturació del grup era de 2,8 milions d'euros, aquesta xifra ja s'ha duplicat en 2012. Amb 6,2 milions facturats en el passat exercici (1,9 d'ells a Portugal, amb les sembradora monograno Gaspardo com a líder de mercat), les previsions per 2013 auguren encara un escenari millor. “Aquest any preveiem facturar 7,5 milions d'euros, principalment degut alt preu de la matèria primera. A Castella i Lleó s'ha crescut molt i esperem acabar d'assentar-nos en zones que hem treballat de forma intensa en 2012. És el cas d'Aragó, i les províncies de Lleida, Girona, i  Sevilla”, explicava Nicola Franco.

Per al Grup Maschio-Gaspardo el mercat ibèric segueix sent important, i així ho demostra el fet que aquest any s'incorporarà una setena persona a l'equip de la delegació. "Espanya i Portugal representen mercats importants on invertir esforços i recursos humans de l'empresa", puntualitzava Edigio Maschio, en referència al treball que s'està realitzant des d'Espanya.

Nicola Franco va desgranar el treball realitzat en els últims dos anys des de la delegació al nostre país
Nicola Franco va desgranar el treball realitzat en els últims dos anys des de la delegació al nostre país.
El creixement s'ha basat, segons el màxim responsable a Espanya, en quatre pilars: comunicació, gamma de productes, servei post-venda i servei financer. En l'aspecte comunicatiu, Maschio-Gaspardo ha treballat per una presència constant en els mitjans de comunicació especialitzats; ha col·laborat amb les empreses tractoristas i amb associacions agrícoles en esdeveniments dinàmics; ha organitzat un Demotour amb 15 etapes en els últims dos anys; no ha faltat, bé de forma directa o a través d'un distribuïdor, a les fires locals més destacades; ha participat amb un representant de la delegació en les principals fires internacionals; i s'han realitzat viatges a les fàbriques del grup amb més de 200 professionals, entre la xarxa de vendes i agricultors.

En la faceta comunicativa la gran novetat en aquest inici de 2013 és el llançament de la versió en espanyol de la web de Maschio-Gaspardo. Des de mitjan gener ja es pot accedir a tota la informació sobre el grup i de tots els seus productes en el nostre idioma.

Nova versió de la pàgina de Maschio-Gaspardo en espanyol
Nova versió de la pàgina de Maschio-Gaspardo en espanyol.
Quant a la gamma de productes, i davant una competència cada vegada major, s'està ampliant contínuament la gamma de màquines específiques per al nostre mercat. Les sembradoras Gaspardo segueixen representant la part més important del negoci en la Península, amb un especial creixement en les sembradoras de precisió, amb els models Marta, Renata i Magica al capdavant. Els models Primavera, S. Maria, Scatenata i Compagna, en sembradora de cereal; Terratrèmol 3, en conreador; i les fresadores per a la preparació de terrenys hortícoles, són els eixos principals sobre els quals es basa el creixement espectacular d'aquests últims anys. En aquest 2013, i a partir del segon semestre, s'introduirà al nostre país la nova gamma de pulverizadores Unigreen, adquirida pel grup el passat any. Pertanyent a una gamma mitjana-alta, l'objectiu és ajustar el preu d'aquestes màquines, d'una gran qualitat, per fer-les competitives al nostre mercat.

Tan important com la pròpia màquina és per al grup el servei post-venda. Per això, des de la passada edició de FIMA, la delegació ibèrica compta amb un responsable de servei en exclusiva. A més s'ha engegat un programa de formació per a la xarxa de vendes, i s'ha implementat un nou sistema de recanvis per oferir un servei més àgil.

Finalment, i davant l'actual situació econòmica, Maschio-Gaspardo ha realitzat campanyes de finançament de la maquinària al 0%, i ha finançat també parteix de l'estocaje dels seus concessionaris.

Una visita a les entranyes de Maschio-Gaspardo a Itàlia

El viatge a Itàlia va estar pensat perquè tots els assistents poguessin conèixer les factories amb les quals Maschio-Gaspardo explica al país transalpí, i on fabrica la majoria dels seus models.

El primer alt en el camí va ser en Morsano, en el cor de la regió Friuli-Venezia-Julia, on té la seva seu la fàbrica de sembradoras del grup, encara que també es produeixen binadoras i les segadores de dents. En una superfície de 124.000 m2, 26.500 d'ells coberts, es produeixen uns 28.000 elements de sembra a l'any. Tenint en compte que la mitjana ve a ser d'uns sis elements per màquina, es pot afirmar que del centre de producció de Morsano surten cada exercici una mitjana de 4.000 sembradoras. En aquests moments s'està treballant en aquesta factoria en tres torns per atendre la gran demanda de comandes en EIMA 2012.

Zona de muntatge del model de sembradora Maximetro (esq...
Zona de muntatge del model de sembradora Maximetro (esq.); un operari treballant en el muntatge d'un dels trens de sembra (centre); i la línia de pintat (dta.) a la fàbrica de Gaspardo en Morsano.
Resulta espectacular poder veure la línia de muntatge de les Maximetro. Són sembradoras gegants de fins a 36 cossos que necessiten dues setmanes de treball, amb 5 persones dedicades en exclusiva, per ser muntades. En resultar impossible fer-ho en una línia convencional, compten amb una zona reservada en una de les naus. Es tracta de models difícilment visibles al nostre país i que estan destinats a mercats com el rus, necessitant-se tres camions per transportar a destinació una sola màquina.

Però evidentment la majoria de màquines es produeixen en línies de muntatge organitzades que es van rotando depenent de les necessitats de la temporada. Això sí, sempre queden dues línies que realitzen els models de fora de temporada per a les exportacions a l'altre hemisferi. En la majoria de línies els operaris van rotando entre elles, encara que hi ha alguns models que requereixen de coneixements específics i, per tant, no es produeix aquesta rotació. És el cas d'una de les sembradoras més venudes a Espanya, Magica, destinada a l'agricultura intensiva, i molt demandada en zones com Salamanca, Valladolid, León, etc.

Resulta també molt interessant observar la línia de pintat de Gaspardo, que impregna d'aquest taronja amb tints vermells tan característic a cadascuna de les peces de les seves màquines. El cicle complet, totalment automatitzat (excepte la càrrega) dura tres hores des que la peça entra en la primera banyera fins que acaben introduint-se en el forn per al seu assecat.

Totes les factories del grup estan instal·lant en les seves teulades plaques fotovoltaiques amb l'objectiu de ser el més autosuficients possibles en...
Totes les factories del grup estan instal·lant en les seves teulades plaques fotovoltaiques amb l'objectiu de ser el més autosuficients possibles en matèria energètica. En la imatge, la teulada de la factoria de Terranova.
La factoria de Maschio en la prolífera ciutat de Campodarsego, compte actualment amb 82.000 metres quadrats, 24.500 d'ells coberts. Allí s'han produït fins avui més de 300.000 fresadores, a més d'acollir la fabricació de graderies rotatives, trituradores i braços desbrozadores. El mètode de treball és molt similar al de la fàbrica de Gaspardo, dividit en línies de muntatge. Amb un magatzem de recanvis renovat, el proper pas en 2013 serà implantar també la nova línia de pintat, per a això el grup realitzarà una inversió de 10 milions d'euros.
Línia de muntatge en la factoria de Maschio en Campodarsego (esq.), i les màquines acabades en els exteriors de la fàbrica (dcha)...
Línia de muntatge en la factoria de Maschio en Campodarsego (esq.), i les màquines acabades en els exteriors de la fàbrica (dcha).

Les últimes visites van ser a dues factories que suposen la base de tot. Terranova, pertanyent al grup des de 1979, és el lloc de producció dels components mecànics del grup. En ella, igual que en Unika –empresa que es va adquirir en 2010– es realitzen les postaciones automatitzades, el tall làser de peces, plegadura i estampat de xapa, la producció d'azadas i fulles, etc. Unika porta treballant a més des de fa anys amb marques automobilístiques de primer nivell.

A Terranova es poden observar línies totalment robotitzades produint peces (esq...
A Terranova es poden observar línies totalment robotitzades produint peces (esq.), mentre que en Unika criden l'atenció les impressionants premses de més de 5.000 t (dta.).
La visita a les quatre factories italianes del grup fa que qualsevol pugui fer-se a la idea del que significa avui dia per a la indústria italiana en particular, i per al mercat de maquinària agrícola mundial, el Grup Maschio-Gaspardo. Una aposta decisiva pel treball des de la unió i per atacar nous mercats han fet que el futur de la marca italiana a curt-mig termini sigui més que prometedor.

Empreses o entitats relacionades

Maschio-Gaspardo Ibérica, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

    Al servicio de nuestros clientes: innovación, proximidad y confianza

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    29/07/2024

  • Newsletter Agrícola

    25/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Expo AgritechEl futuro del cerealEl futuro del cerealAWA Show2beSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis