Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Nuevas tipologías de fruto y calendarios más largos centran la XVI Exposición de variedades de melocotón y nectarina
La jornada tècnica anual, organitzada per l'IRTA, va tenir lloc el passat 26 de juliol en el local social del municipi lleidatà de Gimenells

Noves tipologies de fruit i calendaris més llargs centren la XVI Exposició de varietats de préssec i nectarina

Ignasi Iglesias, doctor i responsable del Programa d'Avaluació de noves varietats i portainjertos de l'IRTA18/09/2012
Més de 500 professionals van assistir a la XVI edició de l'Exposició de varietats de préssec i nectarina, organitzada per el Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, i que va tenir lloc el passat 26 de juliol a Gimenells (Lleida). L'ampliació dels calendaris de maduració de préssec, nectarina i préssecs i nectarinas planes, amb varietats d'alta coloració i sabor dolç, així com la presentació de noves tipologies de fruit, com a varietats de préssec de color albino o pavías amb pell de nectarina, van ser les novetats més destacades de la jornada.
Vista general de la sala que va acollir la jornada i que va comptar amb l'assistència de més de 500 professionals
Vista general de la sala que va acollir la jornada i que va comptar amb l'assistència de més de 500 professionals.

Durant la sessió, el doctor Iglesias, responsable del programa d'avaluació de noves varietats i patrons de l'IRTA i principal ponent d'aquesta cita anual, que va comptar amb un total de 560 assistents, va presentar les particularitats de prop de 100 noves varietats estudiades l'últim any quant a qualitat instrumental i gustativa, color, calibre, consistència de la polpa i comportament agronómico. En particular, va il·lustrar les característiques de quatre tipologies de fruita: la nectarina de polpa groga, la nectarina blanca, el préssec blanc, la nectarina plana i el préssec pla o paraguaià. Tant en préssec com en nectarina, la majoria de varietats avaluades procedeixen d'Estats Units, Itàlia, França i en menor mesura d'Espanya. El major progrés dels últims anys ha estat la creació de línies varietales denominades “sèries” que aporten unes característiques similars en presentació (color, calibre, forma, etc.) i qualitat gustativa, sent la majoria de sabor dolç i polpa consistent, amb un bon comportament en poscosecha. Entre aquestes, les més conegudes en nectarina són les sèries ‘Honey’, ‘Nectapom’ o ‘Extremi’, entre unes altres. Per descomptat que ‘Big Top’ segueix sent la referència indiscutible dins de la nectarina groga.

A més, l'expert en novetats varietales de l'IRTA va presentar noves tipologies de fruit, procedents d'Itàlia, i inèdites fins avui. Es tracta d'un préssec groc o pavía amb pell de nectarina i dues varietats de préssec albino o ‘Hissi Peach’ amb la particularitat del color blanc de l'epidermis, textura crocante, polpa de sabor dolç i lenta maduració en l'arbre (‘Slow ripe’), també denominat ‘Stony hard’. En definitiva, un canvi de presentació que suposa una innovació i que “pot ajudar a diversificar encara més aquesta fruita d'os”.

El doctor Ignasi Iglesias, responsable del programa d'avaluació de noves varietats i patrons de l'IRTA...
El doctor Ignasi Iglesias, responsable del programa d'avaluació de noves varietats i patrons de l'IRTA, durant la seva intervenció en la jornada de Gimenells.

Així mateix, es van donar a conèixer també nombroses varietats de préssec pla i nectarina plana que, en els últims anys, “han experimentat un auge important amb un creixement exponencial de les produccions” i de les quals s'espera per a Catalunya una producció de 71.000 tones sobre una superfície de 4.000 hectàrees, al llarg de l'any en curs. Des del punt de vista varietal, la millora ha estat extraordinària i si ben ‘UFO-4’ i ‘Sweet Cap’ segueixen sent la referència, s'han introduït a escala comercial nombroses varietats noves que aporten un millor tancament de la qualitat pistilar, una coloració millor i una qualitat gustativa òptima. La pràctica totalitat de les mateixes, tant en préssec com en nectarina plana, són de sabor dolç i aromàtic, majoritàriament de polpa blanca en el cas del préssec pla. La gamma varietal disponible cobreix un ampli període de recol·lecció que abasta des de principis de juny a la fi de setembre, molt més completa en el cas del préssec que la nectarina plana.

El doctor Iglesias va insistir en la necessitat de manejar correctament les varietats i realitzar la seva collita sobre la base de paràmetres de qualitat i en funció de la seva destinació, que permetin satisfer la demanda del consumidor en el que a qualitat organoléptica es refereix i no sobre la base de preus especulatius
Dues mostres d'innovació varietal. A l'esquerra, varietat de préssec 'Hissi Peach' i a la dreta, varietat 'Maria Dorata'...
Dues mostres d'innovació varietal. A l'esquerra, varietat de préssec 'Hissi Peach' i a la dreta, varietat 'Maria Dorata'.

Finalment, el doctor Iglesias va subratllar la importància de rellançar el consum del préssec a Espanya. “Si aquí se situa en 4,8 quilos per persona i any, a Itàlia arriba fins als 22. Això es deu al fet que no aconseguim transmetre al consumidor la qualitat de les noves varietats. S'ha innovat i molt en les últimes dues dècades, però això no s'ha traduït en un augment del consum”. Cal que la important reconversió varietal realitzada en els últims anys i l'aposta decidida per la innovació que ha realitzat el sector productor, es tradueixi en una major qualitat en destinació i una satisfacció per al consumidor que permetin incrementar el consum. Per aquesta raó, l'investigador de l'IRTA va insistir en la necessitat de manejar correctament les varietats i en particular realitzar la seva collita sobre la base de paràmetres de qualitat i en funció de la seva destinació, que permetin satisfer la demanda del consumidor en el que a qualitat organoléptica es refereix i no sobre la base de preus especulatius.

Una altra novetat, en aquest cas en paraguaià: 'Flat Reyne'
Una altra novetat, en aquest cas en paraguaià: 'Flat Reyne'.

El maneig del reg: una eina per al control

En el transcurs de la mateixa jornada, el doctor Joan Girona, responsable del Programa 'Uso eficient de l'aigua' de l'IRTA, va exposar els principals aspectes de maneig del reg com una eina eficient per optimitzar les produccions de préssec, aconseguir una millor qualitat, controlar el vigor de l'arbre i utilitzar de forma eficient un recurs cada vegada més car i escàs: l'aigua de reg.

La presentació va repassar, inicialment, els conceptes bàsics del reg i la importància del fet que la planta disposi de tota l'aigua que requereix en els moments crítics del seu cicle inicial. Igualment, es va analitzar la possibilitat de reduir les aportacions hídriques en aquells moments no crítics per a la producció i en els quals un cert nivell de dèficit pot millorar alguns aspectes de qualitat, conservació i vida útil del fruit, així com limita un creixement vegetatiu excessiu que sempre és negatiu en el cultiu del presseguer, especialment en plantacions amb un elevat percentatge de cobertura vegetal.

Una part important de la presentació es va orientar a l'anàlisi dels efectes del reg sobre la qualitat del préssec, on es va assenyalar l'alta dependència de la qualitat en funció de com s'hagi disposat, des del punt de vista hídric, a la plantació. En aquest sentit, alguns dels exemples exposats van il·lustrar la idea que per obtenir préssecs de qualitat (i ampliar la seva vida útil) és necessari un cert nivell de dèficit en alguns moments del seu cicle anual, encara que mai sobrepassant un excés de dèficit. En la presentació, també es va analitzar com aquests llindars de dèficit, ja anàs el bo o el negatiu, varien (i de forma important) en funció de la varietat i de la càrrega de fruits de l'arbre.

El doctor Joan Girona qui va centrar la seva ponència sobre l'aprofitament de l'aigua de reg
El doctor Joan Girona qui va centrar la seva ponència sobre l'aprofitament de l'aigua de reg.

Empreses o entitats relacionades

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària - IRTA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

    ¿Todavía no nos sigues en Youtube? New Holland España. Campus 4.0

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Agrícola

    05/09/2024

  • Newsletter Agrícola

    02/09/2024

Enllaços destacats

Fima Ganadera - 2025AWA Show2beNebext - Expo AgritechEl futuro del cerealIII Congreso Gestión Sostenible del SueloEl futuro del cerealSant Miquel-2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis