Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Vida en la geoda
L'arquitecte Luis de Garrido planteja un nou barri en una pedrera propera a Mondragón

Vida a la geoda

Redacció Interempresas03/06/2011

3 juny 2011

Simulació virtual dels blocs d'habitatges del projecte Geoda 2055
Simulació virtual dels blocs d'habitatges del projecte Geoda 2055.
L'arquitecte Luis de Garrido troba en una pedrera adjacent a la localitat de Mondragón l'espai per al seu projecte d'ampliació de la ciutat i, al seu torn, una manera de recuperar un ecosistema degradat. El cooperativisme, el treball en equip, el caràcter del poble basc i les geodas són les fonts d'inspiració d'un projecte amb vocació d'autosuficiència energètica i de proveïment d'aigua. Tot això a partir d'estratègies consultives que permetin un alt nivell d'industrialització, prefabricación i facilitat, rapidesa i economia de construcció. Un exemple, en resum, d'arquitectura sostenible, anomenat 'Geoda 2055'.

En el seu projecte, Luis de Garrido proposa ordenar el conjunt —105.000 metres quadrats— a partir d'una malla tridimensional confeccionada per mitjà de galledes de 30x30x30 metres organitzats de forma regular, i adossats a les superfícies horitzontals i verticals de la pedrera. D'aquesta manera, en el nivell de planta baixa s'han disposat un conjunt de 5 x 4=20 galledes. Mentre que en les superfícies verticals de la pedrera s'ha “esquitxat” un conjunt de galledes, organitzats de forma precisa per mitjà de la malla espacial.

El conjunt s'assembla, així, a una 'geoda' gegantesca, i cada galleda sembla una pedra preciosa de cristall apuntant-se a l'exterior. El trencament del pujol ha deixat al descobert les pedres precioses de l'interior de la Terra. “Les pedres precioses del País Basc”, resa el projecte arquitectònic.

Les geodas, pedres precioses

El trencament d'una pedra amb aspecte vulgar i lleig deixa al descobert un conjunt de pedres precioses (geoda). De la mateixa manera, el trencament esquinçador d'un pujol pot deixar veure un conjunt de pedres precioses incrustades, oferint un panorama singular i d'extremada bellesa (Geoda 2055).

“El que aparentment pot semblar poc atractiu, i a més una ferida a la terra, pot convertir-se en alguna cosa bellíssim i de gran valor”, explica el projecte.

L'ordenació perfectament regular d'aquestes pedres precioses basques s'inspira en el caràcter cooperatiu que impregna la ciutat per la qual està pensat el projecte.

El projecte de l'arquitecte Luis de Garrido s'inspira en les pedres precioses del paisatge basc
El projecte de l'arquitecte Luis de Garrido s'inspira en les pedres precioses del paisatge basc.

Vida les 24 hores

Pel que fa als sistemes de comunicació de l'ordenació, s'han establert tres nivells diferents: el nivell de comunicació rodada, el del jardí i el de la part vertical de la pedrera. En el conjunt s'han disposat diversos tipus d'edificis. L'objectiu és dotar de "vida" tota la zona de l'actuació, les 24 hores del dia, els 365 dies l'any. És a dir, que hi hagi una barreja d'usos adequada per dotar un cert caràcter d'autosuficiència social al barri, i fer la vida el més agradable possible als seus ocupants.

Edificis de Geoda 2055:
-Habitatges: 13 blocs de 81 habitatges cada bloc (1.053 habitatges en el conjunt).
-Restaurants: a la part superior de la 'Torre Homenatge'.
-Museu: 6 blocs en una superfície de 42.000 m 2 conformen el 'Museu JM Arizmendiarreta'.
-Zona d'usos terciaris: 4 blocs que sumen 28.000 m2.
-Oficines: 3 blocs en forma de torre situats a la 'Torre Homenatge', en un total de 20.000 m 2.

Tots els cubs són similars i, alhora, tots són diferents. I el que guanya és el conjunt. L'únic edifici diferent és la 'Torre Homenatge', un edifici de gran alçada, situat a l'entrada al conjunt. Aquest edifici actua com de "far" indicant als viatgers de l'autopista que estan travessant un lloc especial.

.

Els edificis, situats en una pedrera, tindrien ús residencial, terciari i cultural
Els edificis, situats en una pedrera, tindrien ús residencial, terciari i cultural.
L'únic edifici diferent és la ‘Torre Homenatge’, que actua com de 'far' indicant als viatgers de l'autopista que estan travessant un lloc especial

Metamorfosi climàtica dels edificis

Tots els edificis cúbics disposen d'una doble pell de vidre, que actua com hivernacle a l'hivern, i com a protecció solar a l'estiu. També disposen d'un pati central cobert, que actua com hivernacle a l'hivern, i com a pati fresc i ombrejat, a l'estiu. De la mateixa manera, disposen d'un terrat enjardinada coberta, perquè pugui utilitzar contínuament, cada dia de l'any (protegint els seus ocupants del sol, del vent i de la pluja). Aquesta coberta està formada per un conjunt de captors solars tèrmics i fotovoltaics, que estan perfectament integrats en l'estructura compositiva del cub.

La doble pell de vidre dels edificis els proporciona el seu caràcter multimèdia. D'aquesta manera, canviant la informació, la llum i el color projectats, canvia la percepció visual del cub de forma continuada al llarg del dia i de la nit.

Anàlisi sostenible

Recursos naturals. S'aprofiten al màxim recursos tals com el sol (per generar l'aigua calenta sanitària, escalfar els edificis per efecte hivernacle, i proporcionar il·luminació natural a totes les estades mentre hi hagi sol), el vent, l'aire (per refrescar els edificis a l'estiu), la terra (sistema geotèrmic-arquitectònic —patentat per Luis de Garrido— per escalfar i per refrescar els habitatges), l'aigua de pluja (reserves d'aigua per a reg i per convertir-la en potable mitjançant purificadores domèstics d'osmosi inversa), ...

Recursos fabricats. Els materials emprats s'aprofiten al màxim, disminuint possibles residus, mitjançant un correcte projecte, una industrialització total de tots els components del conjunt, i una gestió eficaç de la seva construcció.

Recursos recuperats, reutilitzats i reciclats. La gran majoria dels materials dels edificis poden ser recuperables, de tal manera que tots els edificis poden desmuntar-se íntegrament, i poden reparar-se tots els seus components d'una manera senzilla. D'altra banda, s'ha potenciat la utilització de materials reciclats i reciclables.

Disminució del consum energètic. Utilització de materials amb baix requeriment energètic.

Construcció i desmuntatge. Els edificis es construiran amb un consum energètic mínim, a causa del sistema industrialitzat de construcció, i la prefabricación de cada component dels edificis. Quant al desmuntatge, la gran majoria dels materials utilitzats poden recuperar-se amb facilitat (una vegada superada la vida útil de l'edifici), per ser reparats o utilitzats a un altre edifici.

Autosuficiència energètica

La integració en les envoltants dels edificis de captors solars tèrmics, captors solars fotovoltaics, i sistemes geotèrmics, fa que el conjunt sigui completament autosuficient, des d'un punt de vista energètic. La tipologia dels edificis és resultat d'un intens anàlisi bioclimàtic. A l'hivern els edificis tendeixen a escalfar-se per si mateixos, convertint-se en hivernacles. D'aquesta manera, es redueix al màxim l'energia necessària per a calefacció (que té un origen geotèrmic i solar). En canvi, a l'estiu, simplement obrint un petit conjunt de comportes, els hivernacles es converteixen en proteccions solars. D'aquesta manera, juntament amb els sistemes arquitectònics de refresc, els edificis es mantenen frescos, sense necessitat de sistemes d'aire condicionat. D'altra banda, les calderes utilitzades tenen un alt rendiment energètic, i un consum molt reduït.

El disseny de l'edifici permet prescindir de sistemes d'aire condicionat, domòtics i alguns electrodomèstics

La il luminació dels elements comuns, doble pell de vidre i façanes ventilades és a base de leds, que també abunden en l'interior dels immobles. En els edificis terciaris (amb necessitats calorífiques superiors) a més del seu disseny bioclimàtic i els sistemes arquitectònics-geotèrmics per escalfar l'aire de ventilació, s'utilitzaran sistemes geotèrmics de calefacció per terra radiant. D'altra banda, ia causa del correcte disseny dels edificis, no són necessaris sistemes d'aire condicionat, ni sistemes domòtics, ni molts electrodomèstics. No hi ha artefactes gratuïts que consumeixen energia i que necessiten manteniment.

Característiques bioclimàtiques

Per evitar que els edificis es refredin a l'hivern: s'ha projectat una doble pell de vidre amb una cambra d'aire. La pell exterior consisteix en una fusteria de vidre doble, i l'interior de vidre laminat (en les façanes est-oest la pell interior està composta pels panells prefabricats de formigó armat i aïllament natural de cànem). La pell exterior de vidre disposa d'una serigrafia especial de tal manera que deixa passar els raigs solars perpendiculars al vidre (hivern) i no deixa passar als raigs solars rasants (estiu). La pell interior disposa d'un sistema exterior de tendals i un sistema interior de triple rail d'estors.

Per escalfar els edificis: la doble pell de vidre permet dos sistemes de generació de calor per a l'edifici. D'una banda permet que la radiació solar penetri en les estades dels edificis i les calenta per radiació. Aquesta calor es mantindrà durant la nit a causa de l'alta inèrcia del conjunt i les poques pèrdues energètiques. D'altra banda la doble pell permet un efecte hivernacle doble. L'aire calent generat ascendeix per la càmera existent entre la doble pell i s'introdueix a l'interior de l'edifici. A més, mitjançant un sistema enginyós d'obertures d'aquesta doble pell de vidre es permet la ventilació a l'hivern amb aire precalentado per l'hivernacle. D'aquesta manera es manté la temperatura de l'edifici, sense necessitat de sistemes mecànics de climatització, i per tant, sense consum energètic algun.

En l'estructura envolupant de les cobertes enjardinades s'han instal·lat captores solars tèrmics (tubs de buit), que permeten generar aigua calenta sanitària. A més, gràcies els sistemes anteriors, la calor generada durant el dia s'acumula als edificis i els mantenen calents tota la nit.

De la bossa d'aigua calenta subterrània (energia geotèrmica) s'extreu el suficient cabal d'aigua calenta per escalfar part dels forjats per mitjà d'un sistema de terra radiant (només per als edificis terciaris). Per escalfar les estades situades al nord s'ha dissenyat un sistema de transferència de calor a través de la doble pell de vidre: mitjançant ventiladors s'impulsa l'aire calent generat en la part sud dels edificis fins a la part nord.

En els edificis terciaris s'utilitza aigua calenta subterrània per escalfar part dels forjats per mitjà d'un sistema de terra radiant

Generació de fresc per evitar que els edificis s'escalfin a l'estiu: s'utilitza protecció enfront de la radiació solar directa, que a les zones situades al sud dels edificis s'aconsegueix abatent el vidre exterior del sistema de doble pell de vidre. D'aquesta manera s'evita la generació de calor per efecte hivernacle, i a més els elements horitzontals opacs (que són els captores solars tèrmics) protegeixen al vidre de la radiació directa.

A més, com a tècnica complementària, s'utilitza vidres serigrafiados —una malla de punts— que permeten el pas dels rajos solars perpendiculars al vidre (hivern) i no deixen passar als rajos solars rasants (estiu). En aquest cas, l'aire calent que es crea en la doble pell de vidre ascendeix a través de les reixetes que serveixen de separació entre els forjats, i s'escapen a l'exterior. Aquest aire circulant ventila la doble pell de vidre i elimina els guanys tèrmics, aïllant l'edifici.

A les zones situades a l'est i oest dels edificis les proteccions solars horitzontals no serveixen, per la qual cosa s'han disposat un conjunt de panells amb proteccions solars metàl·liques inclinades, a l'interior de la doble pell de vidre. Quant a la protecció enfront de la radiació solar indirecta, s'utilitzen tres nivells d'estores interiors opacs, traslúcidos i transparents de diversos colors.

En el projecte, part de l'aigua reciclada obtinguda es bomba fins a la part superior de la pedrera per obtenir una cascada...
En el projecte, part de l'aigua reciclada obtinguda es bomba fins a la part superior de la pedrera per obtenir una cascada.

Per refrescar els edificis a l'estiu: Al voltant dels edificis s'han disposat diverses preses que canalitzen l'aire exterior fins a un conjunt de galeries geotèrmiques subterrànies on es refresca de forma natural, a causa de la temperatura estable del subsòl. L'aire així refrescat ascendeix pels patis interiors, fins a arribar a les diferents estades. En refrescar l'edifici, l'aire s'escalfa i ascendeix, i escapa per les obertures superiors de les vidrieres exteriors. D'altra banda, els forjats dels edificis tenen una elevada inèrcia tèrmica, ho quepermite que a la nit es refresquin els edificis per mitjà de l'aire fresc exterior, i es mantinguin frescs al llarg de l'endemà. Un senzill sistema de trapes permet que de nit entre l'aire de l'exterior, mentre que de dia l'aire entra solament pel nucli central (aire fresc).

De la borsa d'aigua freda subterrània s'extreu el suficient cabal d'aigua freda per refrescar part dels forjats per mitjà d'un sistema de sòl radiant (només per als edificis terciaris). A més, per refrescar els edificis de forma natural s'ha utilitzat un sistema senzill i natural: polvoritzar aigua, amb la finalitat de que s'evapori i, amb això, descendeixi la temperatura de l'entorn immediat. No obstant això, aquest mètode augmenta el nivell d'humitat de l'aire, i per tant augmenta la sensació de xafogor. Per això, en primer lloc es deshumecta l'aire, filtrant-ho a través de sals que absorbeixen la humitat, i a través d'un dispositiu mecànic basat en el 'efecte Peltier'. En segon lloc, l'aire sec resultant es refreda mitjançant un sistema d'evaporació d'aigua polvoritzada. Com a resultat s'obté aire fresc, i amb un grau d'humitat similar o inferior a l'estat natural de l'entorn.

L'aire fresc que entra als edificis, a través dels patis interiors, refresca totes les estades al seu pas, i l'elevada inèrcia tèrmica dels edificis (a causa dels pesats forjats i als jardins intermedis) permet que el fresc generat es mantingui al llarg del dia, gairebé sense consum energètic.

Gratacels del projecte Geoda 2055
Gratacels del projecte Geoda 2055.

Innovacions més destacades del projecte arquitectònic de Luis de Garrido

Autosuficiència d'aigua. El conjunt arquitectònic no necessita connectar-se als sistemes de subministrament d'aigua municipals (encara que s'han mantingut amb la finalitat de tenir una font alternativa d'aigua, en cas de necessitat). L'aigua necessària per al consum humà, per a la higiene humana, per al reg dels cultius i per al reg de les zones verdes s'obté de diverses fonts complementàries: aigua subterrània, aigua de pluja i reciclatge d'aigües grises. Part de l'aigua reciclada obtinguda s'utilitza com a element compositiu i plàstic del conjunt arquitectònic. Es bomba fins a la part superior de la pedrera per mitjà de diversos conductes en paral·lel, obtenint així una autèntica cascada d'aigua. Aquesta cascada serveix per refrescar l'ambient i crear un microclima en tot el conjunt.

Autosuficiència energètica. No hi ha necessitat de connexió als sistemes de subministrament d'electricitat municipals (encara que també s'han mantingut). Els edificis necessiten molt poca energia a causa del seu òptim disseny bioclimàtic. El conjunt té excedents d'energia elèctrica, la qual s'injecta a la xarxa municipal de forma continuada.

Autosuficiència d'aliments. El nivell superior disposa un enorme hort biològic, que s'estén als jardins interiors dels edificis, a les cobertes enjardinades i, en general, a tota la superfície de la pedrera. Aquest hort proporciona aliments bàsics als veïns del conjunt arquitectònic, insuficients per als patrons actuals d'alimentació, però suficients en cas d'emergència.

Cicle de vida infinit. Els components dels edificis han estat dissenyats per muntar-se en sec a força de cargols, claus i per pressió. D'aquesta manera es poden recuperar fàcilment de l'edifici, per poder ser reparats, reutilitzats o restituïts.

Transportabilidad total, per peces independents. Els components han estat dissenyats perquè els edificis es puguin muntar i desmuntar fàcilment, i de forma indefinida.

Industrialització total. Els components dels edificis es realitzaran en fàbrica, i a continuació aquests components s'assemblaran un a un, fins a la construcció final dels edificis. Per descomptat, això obliga a realitzar un projecte arquitectònic molt detallat, dissenyant peça per peça, i coordinat amb cadascuna de les empreses fabricadores.

Eliminació integral de residus. Els components dels edificis seran realitzats en fàbrica, sense generar residu algun. El muntatge i desmuntatge també queda lliure de residus.

100% de cobertes enjardinades. Vist des d'a dalt el conjunt es percep com si gens s'hagués construït, ja que les cobertes enjardinades —amb espècies del País Basc— ocupen tota la superfície dels edificis.

Flexibilitat extrema. L'interior dels edificis és diàfan, i mitjançant un sistema d'envans mòbils pot adoptar qualsevol tipus de compartimentació espacial.

Edificis multimèdia. La doble pell de vidre serigrafiado de cadascun dels edificis està equipada amb milers de petits leds multicolors, amb control individual, que els permeten compondre tot tipus d'escenes i imatges. Els espais físics es barregen amb els espais virtuals, i no es pot diferenciar on finalitzen els elements arquitectònics, i on comença la informació visual.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Construcción de balcones: cerámica con sistema de drenaje, impermeabilización y desolidarización.

    Construcción de balcones: cerámica con sistema de drenaje, impermeabilización y desolidarización.

  • Electro portátiles 18V

    Electro portátiles 18V

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    25/07/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    23/07/2024

Enllaços destacats

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasPiscinaSpain22-24 octubre SevillaFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Matelec - IFEMA27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Asefave

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis